Daunov sindrom –  da li višak hromozoma znači manje pravo na život?

Daunov sindrom – da li višak hromozoma znači manje pravo na život?

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji nastaje usled viška hromozomskog materijala na 21. hromozomskom paru (tri hromozoma umesto dva), stoga je za obeležavanje Svetskog dana osoba s Daunovim sindromom odabran 21. dan trećeg meseca u godini.

Ne postoji način da se predvidi da li kod budućeg oca i majke postoji sklonost ka tome da stvore spermatozoid ili jajnu ćeliju sa 24 umesto 23 hromozoma. No, poznato je da se sa starošću majke povećava i verovatnoća da će se roditi dete s Daunovim sindromom (od ispod 0,1% za majke od dvadesetak godina do 3% za majke starije od 45 godina).

Međutim, čak 90% osoba s Daunovim sindromom nikada ne dobije priliku da se rodi zbog toga što se uvrežilo mišljenje da će takva deca patiti u životu, da neće moći da ostvare „pun potencijal” niti da vode „kreativan i ispunjen život” te da je „za njih bolje” da nikada i ne dođu na svet.

Primera radi, otkako je prenatalno testiranje uvedeno na Islandu početkom 2000. godine, ta zemlja postala je prva na svetu gde se 100% trudnoća kod kojih je utvrđen Daunov sindrom namerno prekida. Od 2008. godine svaka trudnoća s dijagnozom Daunovog sindroma završena je prekidom. S tim stanjem rode se tek jedna do dve bebe godišnje, najčešće zahvaljujući lažno negativnim rezultatima prenatalnog testiranja.

Stopa prekida trudnoće u slučaju ove dijagnoze iznosi 90% u Velikoj Britaniji, 98% u Danskoj i 74–94% u Holandiji.[1] Naime, procenjeno je da dete s Daunovim sindromom košta zdravstveni sistem 1–2 miliona evra, te je mnogo isplativije uvesti prenatalno testiranje nego pružiti toj deci priliku da žive. Prema rečima pedijatra Patrika Vilemsa, koji je i izvršni direktor laboratorije koja nudi prenatalni test Harmony, „sprečavanjem rođenja 50 dece s Daunovim sindromom, u potpunosti pokrivamo troškove uvođenja neinvazivnog testa Harmony u holandski zdravstveni sistem”.

Doktor Vilems zapravo poručuje da deca s Daunovim sindromom jednostavno nisu dobra investicija.

Osoba s Daunovim sindromom može imati otežan telesni i intelektualni razvoj, ali, kao i kod svih nas, i tu postoji čitav raspon stvari koje su one u stanju da savladaju. Tačno je da pored prepoznatljive fizionomije tela i lica, osobe s Daunovim sindromom imaju povećan rizik od srčanih, endokrinih i gastrointestinalnih problema, kao i da im je koeficijent inteligencije obično niži od prosečnog, međutim i one i te kako mogu da vode produktivan i ispunjen život. Mnoge su u stanju da žive samostalno, a njihov prosečan životni vek danas iznosi oko 60 godina.

Ranije se smatralo da osobe s Daunovim sindromom nisu u stanju da nauče da čitaju i pišu, pa se niko nije ni trudio da ih tome nauči. Međutim, danas je potvrđeno da su i ove osobe vredni i ravnopravni članovi našeg društva, u stanju da ostvare izuzetne uspehe. Umesto u domovima, deca s Daunovim sindromom danas uglavnom odrastaju s roditeljima, u porodici, okružena ljubavlju, što je svakako najbolje okruženje za dete.

 

Karen Gafni je prva žena s Daunovim sindromom koja je preplivala La Manš (2001. god, 33 km). Godine 2007. preplivala je jezero Taho (14,5 km), a 2009. i bostonsku luku (8 km). Nosilac je dve zlatne medalje sa Paraolimpijskih igara. Završila je srednju školu 1997, a potom diplomirala na prirodnim naukama na Državnom koledžu u Portlandu 2001.

 

Karen Gafni

 

Medlin Stjuart ima 18 godina i jedna je od retkih manekenki s Daunovim sindromom koja je učestvovala na njujorškoj nedelji mode.

Pablo Pineda je pisac, govornik i glumac. Završio je osnovne studije iz pedagoške psihologije. Uspešan je glumac u rodnoj Španiji, a 2009. proglašen je za najboljeg glumca na međunarodnom festivalu u San Sebastijanu.

Džou Džou ima neverovatan talenat – on je jedini dirigent na svetu koji ne zna note, ali je zato u stanju da nakon samo jednog slušanja napamet nauči melodije svih sekcija u jednoj kompoziciji. Rođen 1979. godine u Kini, Džou Džou ne zna da kaže koliko je star niti raspoznaje novac, ali zato zna melodije svih instrumenata u simfoniji.

 

Džou Džou, jedinstveni dirigent

 

 

Melisa Rajli je motivacioni govornik, ima zlatnu medalju iz skijanja, vozi bicikl, pliva i predaje matematiku deci s Daunovim sindromom. Kaže da u potpunosti voli svoj život i, baš kao i druge ličnosti koje smo naveli, pokazuje da osobe s Daunovim sindromom mogu da vode veoma ispunjen i kvalitetan život.

 

Ovo je samo nekoliko primera osoba s Daunovim sindromom koje vode ispunjen, kvalitetan i srećan život. Kada ove ljude pitate da li su srećni svojim životom, reći će vam da jesu.

Zar iko drugi osim njih može da odlučuje o tome da li oni imaju pravo na život ili ne?

 

Pogledajte dirljiv video – 50 običnih mama snimile su video-spot sa svojom decom koja imaju Daunov sindrom. Sve one kažu da, kad bi mogle ponovo da biraju, nikada ne bi promenile svoju odluku da rode dete sa Daunovim sindromom:

 

Tekst priredila redakcija sajta Pravoslavni roditelj

Izvori:

worlddownsyndromeday.org

www.stetoskop.info

9 Successful People With Down Syndrome Who Prove Life is Worth Living

Inspirational People With Down Syndrome

 

 

[1] https://foreverymom.com/family-parenting/thanks-to-screening-and-abortion-no-babies-with-down-syndrome-are-born-in-iceland/

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.