Kako da s tinejdžerima razgovarate o uzdržanju

Kako da s tinejdžerima razgovarate o uzdržanju

Kada tinejdžerima jasno kažemo šta očekujemo od njih kad je u pitanju uzdržanje od odnosa, oni će lakše shvatiti koliko je uzdržanje važno.

 

Moje ćerke su oduvek volele da se smeste u dnu mog kreveta i da pričaju sa mnom. Kako su izrastale u predadolescente i adolescente, naši razgovori u mojoj sobi sve češće su počeli da se dotiču i polnih odnosa.

Sećam se da sam jednog dana, kada su cure već prilično porasle, iznenada shvatila da je do njih zaista doprlo sve što sam im godinama govorila. Jedna ćerka je rekla da joj je drago što sam joj govorila da polne odnose treba odložiti do braka. Druga ćerka se pridružila razgovoru i zahvalila mi što sam joj pričala da je seksualni odnos nešto divno i da to treba da podelimo samo s jednom osobom koja je za nas posebna. Treća ćerka se složila i dodala: „Da si nam pričala samo o bolestima i trudnoći, ja bih pomislila da ti jednostavno ne želiš da mi uživamo.”

Kad govorimo o tome ko i kako može da utiče na tinejdžere, važno je zapamtiti da roditelji imaju veliku prednost nad vršnjacima, školom, crkvom pa čak i medijima. Roditelji su uz decu iz godine u godinu i imaju priliku da razviju jedinstven odnos koji im može pomoći kada treba razgovarati o teškim temama. Isto tako, roditelji razumeju ličnost svog tinejdžera i osećaju koliko je on sazreo u socijalnom, emotivnom, fizičkom i moralnom smislu. Taj dugotrajni odnos zasnovan na razumevanju daje roditeljima pravo da svoje vrednosti prenesu na tinejdžere.

Nažalost, razgovori o pitanjima polnih odnosa često se pokrenu tek nakon što je tinejdžer počeo da ima odnose – ali vi se možete potruditi da se to vama ne desi. Preuzmite stvar u svoje ruke i postarajte se da se taj razgovor odigra na vreme.

 

Jasno iskažite porodične principe

 

Porodični principi su veoma važni. Mladi često ne znaju šta roditelji od njih očekuju kada je reč o telesnoj čistoti i ponekad stiču utisak da od njih dobijaju zbunjujuće i suprotstavljene poruke. Važno je da roditelji jasno iskažu šta očekuju od dece. Ako biste voleli da se vaš tinejdžer uzdržava od seksualnih odnosa, onda mu to morate jasno objasniti i staviti do znanja.

Evo nekoliko predloga o tome šta možete reći svojim tinejdžerima.

 • Sasvim je moguće da ostanemo devstveni (nevini) do braka i to je princip koji važi u našoj porodici.
 • Polni odnos je nešto divno i nešto što treba podeliti samo s jednom, posebnom osobom unutar bračne zajednice.
 • Polno prenosive infekcije su zaista veoma opasne.
 • Trudnoća je veoma važan događaj koji će ti zauvek promeniti život.
 • Možda ti drugi neće reći istinu. Nastavnici, veb-sajtovi i knjige mogu da tvrde da možeš bezbrižno da imaš odnose. Mi, tvoji roditelji, uvek ćemo ti reći istinu.
 • Moraš donositi mudre odluke kako bi sebe zaštitila i kako bi imala najviše izgleda da ostvariš svoj pun potencijal.
 • Od tebe očekujemo da se ponašaš i odevaš prikladno i pristojno.
 • Žurke sa alkoholom su zabranjene.
 • Seks nije samo telesna stvar – intimni odnos ima mnogo dublje značenje.
 • Mi smo tu da te podržimo da ne bi sam morao da donosiš ovakve odluke.
 • Nikad nije prekasno da se odlučiš za uzdržanje.

 

Ovakvi razgovori predstavljaju jedan način na koji možete pomoći svom tinejdžeru da izraste u zdravu i zrelu odraslu osobu u svakom smislu, pa i kad je reč o seksualnosti.

Ponovite sve ovo… I opustite se.

Ne možete tek tako doći kod tinejdžera, sručiti na njega ili nju priču o uzdržanju i produžiti dalje – ovu poruku morate ponavljati više puta. Stručnjaci za razvojnu psihologiju stalno ističu značaj čestog ponavljanja za uspešnu komunikaciju između roditelja i deteta. Isto tako, kao što sam gore rekla, naglašavaju da je važno da vaše poruke sadrže istinite informacije koje ćete saopštiti deci i istovremeno im jasno staviti do znanja šta od njih očekujete.

I još jednom: opustite se. Na vama je velika odgovornost, ali ne zaboravite da baš vi imate i veliki uticaj na svoju decu.

 

Autor: Freda Makisik Buš, ginekolog-akušer s više od četiri decenije profesionalnog iskustva. Trenutno radi kao medicinski savetnik za organizacije Heartbeat International i CareNet, gde je najviše angažovana kao predavač o polnom zdravlju, polno prenosivim bolestima i edukaciju o socijalnom ponašanju.

Prevod i prilagođavanje: redakcija sajta

Izvor: Talking abstinence with your teen

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.