Mlada sam, nisam još spremna da budem majka

Mlada sam, nisam još spremna da budem majka

Zovem se Džemi i uskoro ću napuniti dvadeset godina. U ozbiljnoj sam vezi i imam stabilan posao. Međutim, kad sam otkrila da sam trudna, mislila sam da nisam spremna da budem mama.

Majke imaju iskustva, a ja nisam čak išla ni na koledž. Majke su odgovorne, a ja jedva brinem i o sebi. Majkama nije zanimljivo u životu, a ja sam htela dobar provod u svojim dvadesetim.

Oduvek smo želeli da imamo decu, ali ne baš sada. Prosto nismo bili spremni da preuzmemo sav taj teret na sebe.

Mislila sam da je abortus jedini put ka životu koji sam uvek zamišljala da ću imati. Abortus će mi pomoći da sredim svoj život pre nego što dobijem decu. Abortus će sve učiniti lakšim. Za mene. Za nas. Zar ne?

Kad sam čula da je u blizini mobilna ambulanta koja nudi besplatni ultrazvuk, otišla sam bar da vidim dokle je trudnoća odmakla. Stidljivo sam ušla u autobus, ne znajući šta da očekujem. Bezbroj pitanja mi se rojilo po glavi. Kako izgleda naša beba? Da li je dečak ili devojčica? U čemu će biti dobra? Čime će se baviti u životu?

Medicinska sestra i savetnik su me toplo i ljubazno dočekali. Na ultrazvuku su mi pokazali otkucaje srca embriona starog šest nedelja. Kroz suze sam upitala: „Je li to moja beba?“ Naravno da je to bila moja beba! Moj strah se pretočio u radost dok sam zbunjeno mucala, zadivljena malenim bićem koje smo stvorili.

Tada sam shvatila da je moja predstava o tome kakva treba da bude jedna majka zapravo potpuno nevažna… Ja sam u tom trenutku već bila majka i to je bilo moje dete. Sada jedva čekam da saznam odgovore na sva moja pitanja o bebi. Znam da će to biti jedno posebno, neponovljivo dete.

 

Izvor: Centar za trudnoću na Severnoj obali, grad Eureka, Kanada (All of the Reasons I Wasn’t Ready to be a Mom)

Prevod za pravoslavniroditelj.org: T. Ć.

 

Ukoliko ste trudni i u dilemi ste da li da zadržite bebu, nudimo Vam mogućnost da porazgovarate sa psihologom – bilo uživo u savetovalištu u Beogradu, bilo preko Skajpa.

Ne ustručavajte se da zatražite psihološki razgovor – niko Vas neće pritiskati, osuđivati niti ubeđivati.

Jednostavno ćete dobiti priliku da Vas neko pažljivo i bez osuđivanja sasluša, kao i priliku da sa nekim podelite svoja osećanja i razmišljanja u ovako osetljivoj situaciji u kojoj ste se našli.

Za detaljnije informacije posetite sajt Pravoslavno-psihološkog savetovališta „Ima nade“:

Imanade.org

Ne brinite za novac – ukoliko niste  u mogućnosti da platite, razgovor će za Vas biti besplatan.

Savetovalište „Ima nade” nudi mogućnost besplatnog razgovora samo i isključivo osobama koje su trudne i premišljaju se da li da zadrže bebu, tako da je to potrebno navesti u pismu preko kontakt stranice na OVOM LINKU.

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.