Pet činjenica koje vam niko ne govori o hormonskoj kontracepciji

Pet činjenica koje vam niko ne govori o hormonskoj kontracepciji

Autor teksta Siri M. Kala je edukator za metodu praćenja plodnosti (Fertility Awareness Method)

 

Mnoge žene koje srećem na klinici pate ili su u nekom periodu života patile od neželjenih dejstava hormonskih kontraceptiva, a da pritom često nisu ni znale da simptomi koje osećaju mogu biti povezani s kontraceptivima koje koriste. Isto tako, shvatila sam da od zdravstvenih radnika dobijamo veoma malo ili nimalo informacija o tome kako hormonski kontraceptivi zaista deluju na naše telo i kakve posledice mogu imati.

Stoga ću u ovom tekstu govoriti o pet manje poznatih činjenica o dejstvu hormonske kontracepcije na telo.

 

Činjenica br. 1: Hormoni u hormonskim kontraceptivima nisu isti kao

hormoni u našem telu

Dva najvažnija polna hormona u ženskom telu jesu estrogeni i progesteron, i oba luče naši jajnici. Supstance u hormonskim kontraceptivima jesu etinilestradiol i različite vrste progestina – a od hormona koje proizvodi naše telo razlikuju se i po hemijskoj strukturi i po funkciji. Hormonski kontraceptivi deluju tako što zaustavljaju lučenje estrogena i progesterona u jajnicima i zamenjuju ta dva osnovna hormona drugim supstancama, koje su našem telu strane. Time je našem telu uskraćeno povoljno dejstvo do kog dolazi delovanjem prirodnih polnih hormona.

 

Činjenica br. 2: Hormonski kontraceptivi utiču na više od 150 telesnih funkcija

Estrogen i progesteron učestvuju u mnogo telesnih funkcija, a ne samo u onima povezanim s reproduktivnim sistemom. Neke od njih su regulacija raspoloženja, regulacija šećera u krvi, proizvodnja energije i funkcija imunog sistema. Kada hormonskim kontraceptivima promenimo reproduktivnu funkciju tela, istovremeno utičemo i na sve druge sisteme u telu koji su pod dejstvom estrogena i progesterona. Zbog toga hormonska kontracepcija može da izazove mnoštvo neželjenih dejstava uključujući i: depresijuhroničnu gljivičnu infekcijunedostatak nutrijenatarak grlića matericerak dojke pa čak i smanjenje klitorisa.

 

Činjenica br. 3: Krvarenje koje se javi dok žena uzima pilulu nije prava menstruacija

U većini slučajeva, hormonski kontraceptivi deluju tako što smanjuju aktivnost jajnika i inhibiraju ovulaciju. Do prave menstruacije dolazi samo posle ovulacije, što znači da krvarenje kod žena koje koriste većinu kontraceptiva nije prava menstruacija već nešto što se zove krvarenje kao posledica smanjene koncentracije estrogena (eng. withdrawal bleeding). Do tog krvarenja dolazi kada opadne nivo sintetičkih hormona (do čega dolazi nakon 21. dana, kada žena potroši pilule predviđene za taj ciklus i prestane da unosi sintetičke hormone) i telo pokuša da započne novi menstrualni ciklus. To znači da je uobičajena tvrdnja da „hormonska kontracepcija reguliše menstrualni ciklus” zapravo obična zabluda. Tačnije bi bilo reći da hormonski kontraceptivi zaustavljaju menstrualni ciklus.

 

Činjenica br. 4: Hormonski kontraceptivi ne leče poremećaje menstrualnih ciklusa

Poremećaji menstrualnog ciklusa, kao što su odlivi, menstrualni grčevi, neredovni ciklusi, endometrioza ili sindrom policističnih jajnika, obično su znak da nešto nije u redu s nekom drugom funkcijom našeg tela. Na menstrualni ciklus i reproduktivnu funkciju utiču druge funkcije našeg tela, kao što su imunološka funkcija, funkcija creva, funkcija jetre, nivo stresa itd. Poremećaj menstrualnog ciklusa može biti rani znak upozorenja na problem negde drugde u telu.

Ako koristimo hormonske kontraceptive da bismo ublažili određene simptome, problemi koji su izazvali te simptome često ostanu nerešeni, a može se desiti da se i pogoršaju do trenutka kada pokušamo da ih lečimo. To znači da ako ne lečimo osnovni uzrok, onog trenutka kada prestanemo da koristimo hormonske kontraceptive ponovo će nam se javiće isti problemi, ponekad čak i još izraženiji nego pre.

 

Činjenica br. 5: Postoje prirodne i delotvorne alternative hormonskim kontraceptivima

Dobra vest je to što postoje opcije za odlaganje rađanja i reproduktivno zdravlje koje ne uključuju sintetičke hormone. Uz simpto-termalnu metodu praćenja plodnosti (o njoj, kao i o sličnim metodama praćenja plodnosti opširno smo pisali OVDE) možemo da naučimo da tumačimo znake plodnosti koje nam telo daje. Ukoliko se metode praćenja plodnosti nauče uz obučenog edukatora, ovi znaci se mogu koristiti za odlaganje rađanja uz uspešnost od 99,6%.* Kada naučimo da tumačimo znake koje nam telo daje, dobijamo uvid u stanje našeg hormonskog sistema, što se uspešno može koristiti za praćenje reproduktivnog zdravlja.

Ukoliko patite od poremećaja menstrualnog ciklusa, metoda praćenja plodnosti može vam pomoći da utvrdite uzrok tih poremećaja, od kojih se mnogi mogu rešiti pravilnom ishranom, prelaskom na zdrav stil života, umerenim telesnim vežbanjem i sl.
Na kraju želim da napomenem da u nekim situacijama hormonska kontracepcija može da bude neophodna i najprikladnija terapija – o tome morate razgovarati sa svojim ginekologom ili endokrinologom. U svakom slučaju, izuzetno je važno da budete upoznati sa istinitim i naučno potvrđenim činjenicama o željenim i neželjenim posledicama upotrebe hormonske kontracepcije.

 

*Napomena redakcije Pravoslavnog roditelja:

Naš motiv za prenošenje ovog teksta jeste isključivo potreba da ukažemo na štetne posledice hormonske kontracepcije.

Kao što smo već pisali OVDE i OVDE, Pravoslavna crkva smatra da odbijanje rađanja dece iz sebičnih pobuda obezvređuje brak i postaje nesumnjiv greh. Međutim, supružnici isto tako imaju i odgovornost pred Bogom da punovredno i kvalitetno podižu decu.

Imajući to u vidu, napominjemo da nipošto ne zagovaramo primenu metode praćenja plodnosti kao način za izbegavanje trudnoće u svakoj situaciji i za svakoga. U ovoj oblasti supružnici treba da donose odluke uz uzajamnu saglasnost i uz savet duhovnika, koji uzima u obzir konkretne uslove života bračnog para (npr. skorašnju tešku trudnoću/težak porođaj, rođenje blizanaca, rođenje deteta s posebnim potrebama, gubitak stana…). Naravno, pravoslavni supružnici mogu i da se uzdržavaju od odnosa izvesno vreme, ali dešava se da žena veoma lako zatrudni i pored uzdržanja za vreme postova i sl. te je neophodno pribeći aktivnijim merama.

 

 

Izvor: 5 things you probably want to know about hormonal contraception

Tekst prevela i priredila redakcija sajta Pravoslavni roditelj 

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.