Pet obećanja koja nisu ispunjena legalizacijom abortusa

Pet obećanja koja nisu ispunjena legalizacijom abortusa

Već skoro stotinu godina, zagovornici abortusa iznose određene tvrdnje kojima pokušavaju da opravdaju legalizaciju abortusa. Kada je 1973. godine Vrhovni sud SAD-a donosio presudu u slučaju Rou protiv Vejda (kojom je abortus u Americi legalizovan na saveznom nivou), sudije su poverovale tvrdnji abortivnog lobija da će legalni abortus doneti pet ključnih dobrobiti za žene, decu, porodicu i društvo u celini.

Posle 46 godina i više od 60 miliona abortusa, pitamo se – da li su ta obećanja ispunjena?

 

1. Legalizacijom abortusa smanjiće se zlostavljanje dece

Zagovornici abortusa tvrdili su da će se zahvaljujući legalnom abortusu na svetu rađati manje neželjene dece. Ako imamo manje neželjene dece, to će dovesti do srazmernog smanjenja i slučajeva zlostavljanja dece. Ovaj argument i dan-danas se može čuti u raznim diskusijama o tzv. pravu na izbor (pravu trudnice da bira da li će da abortira ili da rodi već začeto dete). Međutim, ako pogledamo podatke, videćemo da je situacija sasvim drugačija.

Otkako je abortus legalizovan, ne samo da nije došlo do smanjenog broja slučajeva zlostavljanja dece već je učestalost zlostavljanja porasla.

Od 1973. godine, godišnji broj prijavljenih slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja dece porastao je sa 167.000 do otprilike tri miliona.

Šta je sa ubistvima dece? Ako se, zahvaljujući abortusu, rađa manje neželjene dece, onda bi trebalo da bude i manje slučajeva ubistava dece.

„Stopa ubistava dece do godinu dana porasla je sa 7,2 na 8,7 (broj ubijene dece na 100.000 dece) u periodu 1983–1991. Nakon toga, ovaj trend je nastavio da raste i 2000. godine dostigao nivo od 9,1.[1] U tom periodu, ubistvo je bilo jedini uzrok smrtnosti dece čija je učestalost porasla.[2]

Abortus nije uspeo da smanji broj slučajeva nasilja nad decom – naprotiv: svedoci smo da je došlo do porasta nasilja nad decom, i u materici i van nje.

 

2. Legalizacijom abortusa smanjiće se broj razvoda

Aktivisti su tvrdili da će ograničavanje broja dece rođene u porodici doprineti smanjenju stresa u bračnoj zajednici. Takvo „planiranje roditeljstva” navodno je trebalo da dovede do čvršćih brakova i manjeg broja razvoda.

Stopa razvoda u 2009. godini bila je 60% veća nego 1965. godine, a broj parova u vanbračnim zajednicama porastao je sa manje od 500.000 parova 1970. godine na skoro 8 miliona 2010. godine. (Od 2015. ovaj broj iznosi skoro 8,3 miliona parova.)

 

3. Legalizacijom abortusa smanjiće se siromaštvo

I dan-danas pobornici abortusa tvrde da je legalni abortus ključno oružje u borbi protiv siromaštva. Organizacija Planirano roditeljstvo i dalje izjavljuje da trudnice u naseljima s nižim primanjima moraju imati pristup abortusu. S obzirom na to da deca samohranih roditelja imaju 82% više izgleda da žive u siromaštvu, veoma je važno da samohrane majke imaju neometan i lak pristup klinikama za abortus. Međutim, legalizacija abortusa nije dovela do manjeg broja samohranih majki u Sjedinjenim Državama.

Broj dece koja žive s venčanim roditeljima smanjen je sa 85,2% u 1970. na 66% u 2010. godini. Počev od 2012. godine, čak 44% dece rođeno je u vanbračnima vezama u poređenju sa 13% početkom osamdesetih godina 20. veka.

Zbog ovako velikog statističkog porasta broja vanbračne dece, samohrane majke čine više od polovine žena mlađih od 30 godina.

 

4. Legalizacijom abortusa smanjiće se broj vanbračne dece

Zagovornici abortusa tvrdili su da će abortus smanjiti broj neželjene dece – podjednako i vanbračne dece, i dece koje rađaju maloletnice. Ovaj argument se često javlja u diskusijama kao razlog za veću dostupnost abortusa. No, i ovog puta brojke iz stvarnog života govore nam da se dešava nešto sasvim suprotno.

Između 1970. i 1992. godine, udvostručen je broj maloletničkih trudnoća – porastao je sa 55 trudnoća na 1.000 tinejdžerki na skoro 100 trudnoća na 1.000 tinejdžerki.

Rezultati studije iz 1996. godine, koju su sproveli Džordž Ejkerlof i Dženet Jelen, pokazali su da su legalizacija abortusa i veća dostupnost kontraceptivnih sredstava doprineli porastu broja vanbračno rođene dece.

Godine 1970. porođaji neudatih žena činili su samo 10% ukupnog broja porođaja, a danas se u vanbračnim vezama rađa 33% dece.

 

5. Legalizacijom abortusa povećaće se ravnopravnost žena

Jedan od najčešćih argumenata za legalizaciju abortusa – i tada, a i danas – jeste tvrdnja da abortus doprinosi povećanju ravnopravnosti žena. Organizacije kao što su NARAL (National Abortion Rights Action League, tj. Nacionalna akciona liga za pravo na abortus) i Planirano roditeljstvo neprekidno govore o abortusu kao o glavnom ženskom pravu i porede legalizaciju abortusa s dobijanjem prava na glasanje.

Sara Vedington, jedna od advokatica u slučaju Rou protiv Vejda, tvrdila je da diskriminacija u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, neizvesnost zaposlenja i nedostatak socijalne pomoći predstavljaju pravne prepreke koje bi nestale ukoliko se trudnicama dozvoli da abortiraju. Od 1970. godine, u ovim oblastima došlo je do velikih promena i žene sada imaju sve više društvenih mogućnosti i prilika.

Nasuprot tvrdnjama pomenutih organizacija, ove veće mogućnosti za žene teško da se mogu pripisati legalizaciji abortusa. Jedan istraživač primetio je sledeće: „Presuda u slučaju Rou protiv Vejda retko kad se navodi kao presedan u bilo kojoj oblasti vezanoj za ženska prava, osim kad je reč o abortusu. Sav napredak u pogledu pravnih, socijalnih i radnih prava žena u proteklih 30 godina ostvaren je zahvaljujući zakonodavnim izmenama na saveznom i državnom nivou, kao i pravnim tumačenjima koja niti imaju veze s presudom u slučaju Rou protiv Vejda, niti su iz nje proistekla.”

Pored toga, sve je više dokaza da se abortus često koristi kao sredstvo za diskriminaciju na osnovu pola. Zbog abortusa po osnovu bebinog pola, kao i ubistva ženske odojčadi odmah nakon rođenja, svet je danas siromašniji za više od 117 miliona žena.

 

* * *

Umesto da ženama donese jednakost, abortus je doveo do toga da je danas majčina utroba jedno od najopasnijih mesta za devojčice na svetu.

Kad pogledamo obećanja koja su dali najveći branitelji i zagovornici legalizacije abortusa, sasvim je jasno da nijedno od njih nije ispunjeno. Umesto da stvori bezbedniji svet za žene i decu, snažnije porodice i brakove, ili bolji socijalni pristup mogućnostima i veća prava žena, legalizovani abortus doveo je do toga se stanje u svim ovim oblastima uglavnom pogoršalo, a tamo gde je zaista došlo do poboljšanja, ono nije bilo rezultat dostupnosti abortusa već drugih činilaca i promena u društvu.

Jedino povećanje koje nam je abortus doneo jeste veći broj dece koja stradaju u materici. Od presude u slučaju Rou protiv Vejda do danas, više od 60 miliona dece u Sjedinjenim Državama stradalo je od abortusa.

Ako je cilj abortivnog lobija bio da se poveća broj ubijene nerođene dece, taj cilj je i više nego uspešno ostvaren.

 

Autor: Ardi Kulidž

Prevod: redakcija portala

Izvor: Five Promises Abortion Couldn’t Keep

 

 

 

[1] “Infants Now Murdered as Often as Teens: Actual Rate May Be Higher Experts Say,” Washington Post, December 10, 2001, at A3.

[2] Ibid.

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.