Pet puta su im rekli da abortiraju dečaka „bez mozga” – danas on ima 4 godine

Pet puta su im rekli da abortiraju dečaka „bez mozga” – danas on ima 4 godine

Godine 2012, Šeli Vol iz Ebitauna u Engleskoj bila je trudna kada su joj rekli nešto što nijedna trudnica nikada ne treba da čuje: da njena beba neće preživeti.

Lekari su joj rekli da dečak kog nosi ne samo da ima spina bifidu već da se ona kod njega iskomplikovala, što je veoma redak slučaj. Zbog hidrocefalusa bebina lobanja se ispunila tečnošću koja ne dozvoljava mozgu da raste.

Doktori su Šeli i njenom mužu Robu rekli da beba neće preživeti i savetovali im da abortiraju. Oni su to odbili. Ako beba uopšte i preživi porođaj, rekli su stručnjaci, umreće ubrzo nakon rođenja. Roditelji su opet odbili abortus. Potom je hirurg rekao Šeli da čak i ako dečak ostane živ, biće ozbiljno fizički i mentalno zaostao.

 

Noa Vol: snimak mozga na rođenju (levo) i u trećoj godini.

 

Šeli i Rob, koji su već imali jednu ćerku u tinejdžerskom uzrastu, pet puta su dobili savet od stručnjaka da abortiraju dete – i svaki put su to odbili.

Međutim, prihvatili su jedan savet lekara i počeli da se pripremaju za ono najgore istovremeno se moleći da ipak sve bude u redu. Šeli i Rob planirali su sahranu svog dečaka još pre nego što se rodio. „Nikada pre toga nisam videla kovčeg za bebu”, kaže Šeli.

Nažalost, ispostavilo se da je dijagnoza hidrocefalusa tačna. Maleni Noa je na rođenju imao manje od dva odsto mozga. Odmah po rođenju hitno je prebačen u hiruršku salu kako bi mu zatvorili rupicu u dnu kičme i izvadili tečnost iz lobanje.

Operacija je bila mnogo uspešnija nego što se iko nadao. S vremenom je mozak počeo sve više da raste i ispunjava do tada šuplju lobanju.

Noa je danas brbljiv četvorogodišnjak, uvek nasmejan i radostan. Ume da broji do deset i može da drži olovku, uči da čita i piše i druži se s decom iz svoje osnovne škole.

Prošle godine (2016, prim. prev.) na televiziji je emitovan dokumentarac „Dečak bez mozga” o tome kako je Noa čudesno preživeo.

 

Nasmejani Noa

 

Iako je rođen sa spinom bifidom, ipak postoji nada da će Noa jednog dana moći da hoda uz mehanička pomagala.

Časopis Miror izvestio je da razvoj njegovog mozga „premašuje sva očekivanja”. Štaviše, na snimcima glave na rođenju vidi se skoro prazna lobanja, dok se s tri godine vidi da je mozak porastao do 80 odsto veličine normalnog mozga.

Još jedan dokumentarac, nazvan „Dečak kome je izrastao novi mozak”, opisao je neočekivani i čudesni moždani razvoj.

Ključni faktor za mentalni napredak ovog dečaka jeste porodica. Šeli, Rob i sestra Stef „mnogo se trude da uvek budu s njim. Oni neprestano stimulišu njegov mozak kako bi mu pomogli da raste.” Neprekidnu kognitivnu stimulaciju porodica Vol naziva „treningom za mozak”.

Zbog spina bifide, Noa je paralizovan od struka nadole, ali nakon nekoliko operacija kukova postoji nada da će jednog dana prohodati. „Rešeni smo da Noa jednog dana prohoda, sa mehaničkim pomagalima ili bez njih”, ponosno kaže otac Rob.

Neurohirurg dr Kler Nikolson, koja je operisala Nou i spasla mu život, ovako je sažela lekciju koju ih je Noa naučio: „On je medicinske stručnjake naučio da se ishod jednostavno nikad ne može znati”.

 

Autor: o. Mark Hodžiz

Prevod za pravoslavniroditelj.org: M. Stajić

Izvor: Parents told five times to abort boy with ‘no brain’

 

 

Ukoliko ste trudni i u dilemi ste da li da zadržite bebu, nudimo Vam mogućnost da porazgovarate sa psihologom – bilo uživo u savetovalištu u Beogradu, bilo preko Skajpa.

Ne ustručavajte se da zatražite psihološki razgovor – niko Vas neće pritiskati, osuđivati niti ubeđivati.

Jednostavno ćete dobiti priliku da Vas neko pažljivo i bez osuđivanja sasluša, kao i priliku da sa nekim podelite svoja osećanja i razmišljanja u ovako osetljivoj situaciji u kojoj ste se našli.

Za detaljnije informacije posetite sajt Pravoslavno-psihološkog savetovališta „Ima nade“:

Imanade.org

Ne brinite za novac – ukoliko niste  u mogućnosti da platite, razgovor će za Vas biti besplatan.

Savetovalište „Ima nade” nudi mogućnost besplatnog razgovora samo i isključivo osobama koje su trudne i premišljaju se da li da zadrže bebu, tako da je to potrebno navesti u pismu preko kontakt stranice na OVOM LINKU.

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.