Porodična Makedonija ustaje u odbranu porodice

Porodična Makedonija ustaje u odbranu porodice

Početkom marta 2019. godine, u hotelu „Kontinental” u Skoplju, uspešno je održan skup pod nazivom „Inicijativa udruženja za zajedničko delovanje”, koji je organizovalo udruženje građana „Tradicionalno semejstvo” (Tradicionalna porodica).

Građani iz velikog broja različitih udruženja širom Makedonije, okupljeni oko zajedničkog cilja, udružili su snage u zajedničku i sveopštu „Borbu za porodicu”. Predsednici pojedinih udruženja obratili su se skupu govoreći o svojim ciljevima, a pored toga bilo je reči i o zajedničkom prioritetu.

 

Svi su bez izuzetka izrazili podršku zajedničkom cilju – očuvanju porodice i braka kao zajednice između muškarca i žene.

 

Na sastanku su pročitana i pisma podrške srodnih organizacija iz Bugarske i Srbije, uključujući i pismo podrške koje je uputilo udruženje „Pravoslavni roditelj”. Takođe, govorilo se i o očuvanju moralnih i duhovnih vrednosti porodice, o vaspitanju i obrazovanju dece, pri čemu je iznet čvrst stav da su okupljena udruženja izričito protiv uvođenja seksualnog obrazovanja i neutralno rodnog vaspitanja u nastavni plan i program osnovnih škola.

 

mr Valentina Drmova, udruženje Tradicionalno semejstvo

 

„Nalazimo se u vremenu kada se intenzivno radi na promeni postojećih zakona, među kojima je i Zakon o zaštiti i sprečavanju diskriminacije, s čijom se promenom otvaraju vrata za redefinisanje institucije braka i narušavanje moralnih i duhovnih vrednosti porodice”, navedeno je u saopštenju sa skupa.

Okupljena udruženja su poručila da su „spremna i složna da zajedno radimo na zaštiti naših vrednosti, među kojima su tradicionalni brak i porodica od presudnog značaja. Zbog toga sa sastanka izlazimo sa zaključkom da se potpisano pismo pošalje svim poslanicima u parlamentu. Pošto je demokratski da se sučeljavaju ideje i mišljenja za opšti napredak i prosperitet u svim sferama, legitimno je i naše udruživanje zbog interesa svih građana.”

 

„Ovo pitanje je nadpartijsko, nadversko i nadetničko! Moramo sačuvati brak u postojećem zakonskom okviru i definiciji.”

 

„Jer je brak isti i kod Makedonaca, Albanaca, Roma, Vlaha, Srba, Bugara, Bošnjaka i svih naroda na zemlji. Brak je i kod hrišćana i kod muslimana. U braku su i članovi SDSM, VMRO, DUI, BESA i članovi svih političkih partija u zemlji”, poručeno je na skupu.

U saopštenju se dodaje da se među prisutnima nalaze pripadnici svih navedenih grupa građana.

 

Napomena:

U Makedoniji su nedavno (11. marta 2019.) usvojene izmene Zakona o zaštiti i sprečavanju od diskriminacija. Između ostalog, izmenjen je i član 14, koji govori o pozitivnoj diskriminaciji. Naime, u stavu 6 ovog člana, ranije je stajalo da brak mogu da sklope osobe isključivo suprotnog pola, odnosno jedan muškarac i jedna žena. Ovaj stav je izmenom zakona sasvim IZBRISAN i time su otvorena vrata za istopolne brakove i izmenu Zakona o porodici (Zakon za semejstvo) gde se definiše institucija braka.

Pored toga, skupština je 14. marta 2019. godine usvojila i izmene Zakona o prekidu trudnoće, kojima je granica za prekid trudnoće podignuta na 22. gestacijsku nedelju.

 

Izvor: tradicionalnosemejstvo.mk

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.