Спинери, ајфони, покемони: како да се не придружимо масовном лудилу (одговори свештеника)

Спинери, ајфони, покемони: како да се не придружимо масовном лудилу (одговори свештеника)

Спинери, ајфони, покемони — непрестано се труде да нам нешто потуре и наметну, да нас убеде да без новог, модерног гаџета, живот није такав какав треба да буде – није тако потпун, модеран и интересантан, као код срећника који их поседују. Колико је безазлено препуштати се сличним занимањима за масе, где је граница, коју не треба прелазити?

 

 

Свештеник Валериј Духанин:

«Ако вртиш спинер, размисли колико си слободан»

Хришћанин је слободан и независан човек у правом смислу те речи. Истински хришћанин се неће  из досаде занимати стварима које пропагира масовна култура. И ако ти вртиш савршено бескористан механизам, на пример спинер, прво размисли, колико си ти заиста слободан. Па ти си у ствари узео у руке то што су ти наметнули, значи, твоја душа је постала зависна.

Зависност — то није само наркоманија или алкохолизам, него и опијеност наметнутим играма, стварима, статусним разонодама. Обавезно имати скупи ајфон, усвајати стил понашања „напредних“ људи, и све то нејасно ради чега – можда као куриозитет, украс, а на језику аскетике то се зове сујета, то јест, празна, сујетна слава по правилима овог света. И страшно је овде управо то, што се човек занима нечим испразним, бескорисним, а можда и штетним. Управо тако се неко занима пушењем, а неко чак и наркоманијом – зато што то раде други. У психологији постоји појам одраза у огледалу, када човек почне ненамерно да имитира у свом животу то, што је приметио код неког другог. Потчињени човек брзо преузима понашање и почиње да поступа као одраз у огледалу, брзо примењује на себи закон туђег греха. Хришћанин је призван слободи, тј да трезвено оцењује шта се дешава, да адекватно прима искушења која га нападају и да их одбацује, као непотребни отпад.
Нестабилна душа ће увек себи наћи глупу разоноду

Разлог сваке зависности је у томе, да човек нема унутрашњег стуба живота, оно главно, чему је он спреман да следује. Нестабилна душа ће увек наћи глупу разоноду. Унутра – пустош, а душа је по природи настројена на неко занимање, човеку је потребно да се нечим занима, и зато он и врти у рукама некакву глупост или јури у виртуелним играма забавне зверке. Све то, у суштини, је исто што и жвакати жваку и дувати балоне. Они који овако поступају ће то објашњавати на све могуће начине: да скидају стрес, да им то помаже да се сконцентришу, да им је то лагани предах. У ствари, чак и у САД већ озбиљно размишљају о забрани спинера, зато што је почео да одвлачи пажњу од учења, одузима усредсређеност, снижава успех. И то се односи на све зависности.
Хришћанину је боље да узме бројанице у руке, за усредсређеност нека се моли Исусовом молитвом, а уместо да лови покемоне нека пажљиво прати своје помисли и нека просејава сваку злу и развратну мисао. Православна аскетика, уз правилно посматрање самога себе, унутрашња трезвеност, распознавање мисли које нападају и молитва могу у стварности дати много више интересантног и креативног, него потрошачка култура овог света.

Свештеник Димитриј Шишкин:

«Савремени фетиши су предвиђени да попуне духовни вакум»

 

Питање је, у ствари, врло просто, па је и одговор прост. Треба волети свим срцем Христа и Његову Цркву, волети своју веру и православни живот. Трудити се свом снагом да се испунимо Христовим духом, и тада ће сви, или по крајњој мери већина савремених фетиша да постану неинтересантни, зато што су они предвиђени да попуне пустош, вакум духовни и душевни. Чак не знам шта ту још може да се дода.

Свештеник Свјатослав Шевченко:

«Треба се трудити не да будемо „као сви“, него бољи и кориснији»

Неопходно је искочити из „точкова“ потрошачког друштва.

Читати, посматрати, слушати то што доноси корист, а не то што је модерно код вршњака. Често су те популарне ствари интелектуални „попкорн“, који се поједе и кроз 20 минута заборави. И у свакој ситуацији треба да будеш ти као ти, а не да играш туђу улогу.
Такав човек, који „плива“ на супрот од општег тока, увек ће бити интересантан саговорник и емоционални лидер, чије ће мишљење да слушају. Управо тако, данас можете постати јака личност – да будете не као сви, него бољи и кориснији. Ако некога сви провоцирају – заузми се за њега, ако се од некога одврћу – подржи га. Носи одећу у којој ти је топло и удобно. Купуј гаџете, које ћеш користити и те марке које одговарају твом новчанику. Ти – буди ти, а не неко други. Уопште речено, не прави себи идола.

Припремио Јуриј Пушаев

8 август 2017 г.

 

Извор: Вещи: как не присоединиться к массовому помешательству

Превод за pravoslavniroditelj.org: Гојко Средовић

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.