Здрава беба абортирана због лажно позитивног резултата генетског испитивања

Здрава беба абортирана због лажно позитивног резултата генетског испитивања

У Националној гинеколошкој болници у Улици Холс (Даблин), у марту 2019, лекари су абортирали бебу којој је погрешно дијагностикована „фатална фетална аномалија”. Након генетског испитивања, лекари су родитељима, којима је ово била жељена трудноћа, саопштили да беба има Едвардсов синдром, познатији као тризомија 18, међутим резултати испитивања дали су лажно позитиван резултат.

Наиме, трудници је урађена биопсија хорионских чупица, инвазивни пренатални тест приликом ког се анализом узорка постељице могу утврдити хромозомске аномалије плода. Узорак добијен биопсијом дели се на два узорка који се шаљу у Велику Британију на испитивање.

Први узорак обрађен је за пет дана и указао је на постојање аномалије. Сматра се да је овај тест у 99% случајева тачан и да стопа лажно позитивних резултата износи само 0,15%. Други узорак испитиван је две недеље и подразумевао је узгајање ћелија плаценте. Резултат тог теста показао је да је беба здрава. Међутим, у тренутку када је родитељима саопштена лоша дијагноза, испитивање другог узорка још није било готово.

Уздајући се у велику вероватноћу првог теста, родитељи су одлучили да абортирају бебу у другом триместру трудноће у горе поменутој болници.

 

 

Национална гинеколошко-акушерска болница у Улици Холс

 

Мало је рећи да су били запрепашћени кад су неколико дана након тога сазнали да су абортирали здраву бебу.

Разлика у резултатима два теста објашњава се појавом која се назива мозаицизам, код које се у веома ретким случајевима ћелије постељице разликују од ћелија самог фетуса. У Ирској и Великој Британији родитељи доносе одлуку о абортусу на основу резултата првог теста, а у многим земљама други тест се уопште и не ради.

Фаталне феталне аномалије обично се дијагностикују тек око 20. недеље трудноће. Након референдума у мају 2018. године у Ирској је повучен члан Устава којим се штити право на живот од рођења, и на основу тога је у јануару 2019. усвојен закон о медицинском прекиду трудноће којим је абортус легализован без икаквог временског ограничења.

О овом случају случај здраве бебе која је абортирана обавештен је и ирски министар здравља Сајмон Харис, један од највећих заговорника новог закона о абортусу, али и поред тога што је захтевано да се случај истражи, министар је одлучио да истраге неће бити.

Заговорници права на живот и раније су упозоравали да Влада мора да чује породице којима је у трудноћи успостављена фатална дијагноза, али су ипак родиле децу. Ајлиш Малрој из организације „Кампања за живот” (Pro-Life Campaign) изјавила је да се нада да ће овај „веома тужан и трагичан исход по бебу” довести до тога да министар здравља Сајмон Харис пристане да саслуша породице које су биле у таквој ситуацији.

За време кампање пред референдум 2018. године министар је одбио да се састане с тим породицама.

Ајлиш Малрој каже: „Још од референдума, Влада оклева да чује становиште и искуства тих породица. Искрено се надам да ће након јучерашњег саопштења о трагедији министар здравља бити отворенији да чује те породице, уместо што одбија да узме у разматрање све што се не уклапа у оно што Влада жели.”

Вики Вол из организације „Сваки живот је битан” (Every Life Counts) каже да је ово дубоко потресан и крајње трагичан догађај.

„Упозоравали смо да ће се родитељи олако одлучивати за абортус у случају сумње на неко озбиљно стање и управо се то сада и догодило, и беба ових родитеља је абортирана. Ту бебу више ништа не може да врати, ово је заиста веома поражавајуће”, додала је.

Несрећни родитељ који су изгубили бебу изјавили су да се осећају потпуно „напуштено”од свих будући да Краљевски колеџ акушера и гинеколога неће покренути истрагу јер још није добио званичан захтев.

„Нисмо лако донели одлуку да прекинемо трудноћу и нисмо се плашили тога да се бринемо о веома болесном детету и да му пружимо љубав. Али речено нам је да је посреди фатална фетална аномалија”, изјавили су неутешни родитељи за вести Ирске радио телевизије RTЕ.

Професор Фергал Малоун, начелник гинеколошке клинике Ротунда, која се такође налази у Даблину, признао је да је и у тој болници био случај да је првобитни тест указивао на тзв. фаталну феталну аномалију, али да је други тест показао да је беба здрава. Срећом, у том случају трудница је сачекала резултат другог теста.

 

Приредила: редакција

Извори:

Healthy baby aborted after couple told it had a fatal abnormality

The Irish Times, May 17

Irish Independent, May 16

The Irish Times, June 6

 

 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.