ŽENE GOVORE: Nastavnici engleskog nisu u obavezi da slave tuđe praznike na času

ŽENE GOVORE: Nastavnici engleskog nisu u obavezi da slave tuđe praznike na času

Poštovani čitaoci, prenosimo pismo čitateljke koja je i sama nastavnik engleskog jezika, i iz prve ruke nas obaveštava o tome da li su nastavnici engleskog jezika dužni da deci predaju sve sadržaje iz udžbenika – uključujući i lekcije o tzv. Noći veštica.

 

Pismo čitateljke podstaknute našom kampanjom „ŽENE GOVORE U SVOJE IME”.

Više o kampanji i o tome kako da nam se pridružite pročitajte OVDE.

 

***

 

Iako sa zakašnjenjem, želela bih da dam svoj skromni doprinos borbi protiv obeležavanja Noći veštica u našim školama.

Nastavnik sam engleskog jezika u osnovnoj školi i poznato mi je da se takvi sadržaji nalaze u udžbenicima pojedinih izdavača. Ali to ne znači da nastavnici moraju da obrađuju tu temu, a još manje da kostimiraju decu i proslavljaju taj dan. Pouzdano mogu da kažem da se ne moramo strogo pridržavati udžbenika.

Nedavno smo imali seminar na kome nam je rečeno da se ne mora obraditi sve iz udžbenika, nastavnik sam bira sadržaje pomoću kojih će ostvariti ishode predviđene za taj predmet. U nastavi stranih jezika postoje ishodi koji se odnose na interkulturnu kompetenciju, a to znači da deca treba da se upoznaju sa kulturom zemalja čiji jezik uče.

Ali to ne znači da deca treba da prihvate i izvršavaju njihove običaje i slave njihove praznike. Znači nastavnik je taj koji odlučuje, a niko ga na to ne primorava.

Ja trenutno koristim udžbenike izdavača Oxford University Press, koji nemaju takve sadržaje. Ranije sam imala, ali ih nikad nisam obrađivala. Bilo je čak situacija da koleginica u paralelnom odeljenju organizuje čitav šou sa maskama i bundevama, a deca, normalno, pitaju kad ćemo mi slaviti Noć veštica. Odgovorim da mi ne slavimo Noć veštica, mi ćemo slaviti Božić… Deca prihvate kad im se lepo objasni.

 

Autor: S. G, majka i profesor engleskog jezika

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.