ŽENE GOVORE: Za očuvanje pravoslavne srpske porodice

ŽENE GOVORE: Za očuvanje pravoslavne srpske porodice

Drage naše sestre u Hristu,

Hvala vam što se javljate i iznosite svoje stavove o pitanjima važnim za očuvanje zdrave porodice i potomstva, a samim tim i budućnosti našeg naroda.

Imate pravo da se i vaš glas čuje. Pišite nam.

 

Pismo čitateljke podstaknute našom kampanjom „ŽENE GOVORE U SVOJE IME”.

Više o kampanji i o tome kako da nam se pridružite pročitajte OVDE.

 

Već par godina ne gledam televizor i ne čitam dnevne novine, ali neke informacije, poput onih skarednih šetnji početkom oktobra, ne mogu da me zaobiđu. I samo u sebi uzviknem: „Neće proći! Sve vaše razvratne ideje, neprirodni spojevi, sve laži i manipulacije, neće proći! Eto, ima nas koji znamo, vidimo i razumemo šta radite sve vi, žene, protivprirodno i razbludno spojene, udružene u vražja udruženja. Ima nas koje smo porodične žene, obrazovane i svesne svog mesta i značaja koji imamo u toj patrijarhalnoj porodici, koju biste tako rado da razbijete i uništite, ali, žao mi je, neće proći! Imamo naraštaj, dobijen prirodnim putem, onako kako je Bog rekao, koji gajimo i prenosimo mu upravo te patrijarhalne vrednosti.”

Ne mogu da kažem da me u prošlosti nisu zanosile „oslobađajuće” ideje ovih bezbožnica i počele da nalaze plodno tle u mom umu, kao i u umovima mnogih drugih nesrećnih, nesigurnih, nezadovoljnih žena. Često sam, posle prvih bračnih svađa, donosila odluke da odlazim, da živim sama sa svojom decom, jer stižu informacije i iz novina i s televizije da svaka žena ima puno pravo na svoju „slobodu”, da nije dužna ni najmanje probleme da trpi, a razlog da treba ostati u braku zbog dece, samo je kliše i izgovor.

Danas, nakon 20 godina braka, zahvaljujem dragom Bogu što me je ipak prosvetlio i poslao u Crkvu gde me je sačekao moj mudri duhovni otac, kroz koga me je nadahnuo razumom da ostanem u okrilju svoje porodice, da je ne rušim, jer zapravo, ja sam bila ta koja je mogla da odluči ovako ili onako. I tvrdim, svaka žena, koja nosi bračni teret na leđima, jer on svakako postoji, nosi svoj krst, koji joj daje snagu da živi i bude ono što prirodno jeste, majka, pre svega, stub kuće i zaklon porodice. A taj krst se najlakše nosi uz Božju pomoć.

Tek kada sam prepustila svoje teškoće Bogu, kada sam, kroz ispovesti i savete svog divnog duhovnika, skinula teret, korov i paučinu sa svoje duše, sve je najednom postalo bolje. Najlakše je otići, i to je cilj ovih, koje sam pomenula na početku priče. Oni mame da odemo iz porodičnog gnezda, da nam deca ostanu bez jednog ili oba roditelja, daju lažnu nadu i utehu izmišljajući silne priče o nasilju u porodici, o jednakostima, o nekoj imaginarnoj slobodi, nudeći sigurne kuće kao navodni spas, a robinje i ranjenice najveće postajemo kad se nađemo same na vetrometini ovog suludog sveta koji u bezdan juri.

Zato sam sada odlučnija nego ikad da branim porodicu kao osnovnu ćeliju društva, kao Božju zapovest da muško i žensko budu jedno telo, a ne muško i muško i žensko i žensko. I krećem od sebe i svoje dece, od Svete Liturgije, koja treba da nam postane redovna nedeljna aktivnost, a posle toga, tajanstvenim Božjim delovanjem, mnogo bolje se razumemo.

Iako delim savete iz srednjeg veka, kako to moja starija ćerka kaže, moje kćeri su spremne da čuju ono što nigde u savremenim medijima ne mogu čuti ili pročitati… Da se muškarac bira jednom za ceo život, da u brak treba uneti čednost, da bolesti (posebno polne) dolaze od greha bluda, da je abortus potpuno neprihvatljiva kategorija za jednu pravoslavnu devojku i ženu, a svako sredstvo kontracepcije nosi određene rizike po zdravlje, jer je đavolja izmišljotina u funkciji uništenja čovečanstva.

Da li će moje savete poslušati, ne znam. Moje je da se molim. Ja ih u ovom obliku nisam dobijala, a i većine se nisam držala, priznajem, ali Bog je sve dobro uredio. I sada sve prepuštam Bogu, jer Njemu je sve moguće, pa i da u ovom razvratnom današnjem svetu, u kome se krećemo, sačuva našu decu od svih negativnih uticaja i učini ih nastavljačima i nosiocima jedinih pravih pravoslavnih porodičnih vrednosti.

K. Č. supruga, majka troje dece, prof. srpskog jezika i književnosti

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.