Zdrava beba abortirana zbog lažno pozitivnog rezultata genetskog ispitivanja

Zdrava beba abortirana zbog lažno pozitivnog rezultata genetskog ispitivanja

U Nacionalnoj ginekološkoj bolnici u Ulici Hols (Dablin), u martu 2019, lekari su abortirali bebu kojoj je pogrešno dijagnostikovana „fatalna fetalna anomalija”. Nakon genetskog ispitivanja, lekari su roditeljima, kojima je ovo bila željena trudnoća, saopštili da beba ima Edvardsov sindrom, poznatiji kao trizomija 18, međutim rezultati ispitivanja dali su lažno pozitivan rezultat.

Naime, trudnici je urađena biopsija horionskih čupica, invazivni prenatalni test prilikom kog se analizom uzorka posteljice mogu utvrditi hromozomske anomalije ploda. Uzorak dobijen biopsijom deli se na dva uzorka koji se šalju u Veliku Britaniju na ispitivanje.

Prvi uzorak obrađen je za pet dana i ukazao je na postojanje anomalije. Smatra se da je ovaj test u 99% slučajeva tačan i da stopa lažno pozitivnih rezultata iznosi samo 0,15%. Drugi uzorak ispitivan je dve nedelje i podrazumevao je uzgajanje ćelija placente. Rezultat tog testa pokazao je da je beba zdrava. Međutim, u trenutku kada je roditeljima saopštena loša dijagnoza, ispitivanje drugog uzorka još nije bilo gotovo.

Uzdajući se u veliku verovatnoću prvog testa, roditelji su odlučili da abortiraju bebu u drugom trimestru trudnoće u gore pomenutoj bolnici.

 

 

Nacionalna ginekološko-akušerska bolnica u Ulici Hols

 

Malo je reći da su bili zaprepašćeni kad su nekoliko dana nakon toga saznali da su abortirali zdravu bebu.

Razlika u rezultatima dva testa objašnjava se pojavom koja se naziva mozaicizam, kod koje se u veoma retkim slučajevima ćelije posteljice razlikuju od ćelija samog fetusa. U Irskoj i Velikoj Britaniji roditelji donose odluku o abortusu na osnovu rezultata prvog testa, a u mnogim zemljama drugi test se uopšte i ne radi.

Fatalne fetalne anomalije obično se dijagnostikuju tek oko 20. nedelje trudnoće. Nakon referenduma u maju 2018. godine u Irskoj je povučen član Ustava kojim se štiti pravo na život od rođenja, i na osnovu toga je u januaru 2019. usvojen zakon o medicinskom prekidu trudnoće kojim je abortus legalizovan bez ikakvog vremenskog ograničenja.

O ovom slučaju slučaj zdrave bebe koja je abortirana obavešten je i irski ministar zdravlja Sajmon Haris, jedan od najvećih zagovornika novog zakona o abortusu, ali i pored toga što je zahtevano da se slučaj istraži, ministar je odlučio da istrage neće biti.

Zagovornici prava na život i ranije su upozoravali da Vlada mora da čuje porodice kojima je u trudnoći uspostavljena fatalna dijagnoza, ali su ipak rodile decu. Ajliš Malroj iz organizacije „Kampanja za život” (Pro-Life Campaign) izjavila je da se nada da će ovaj „veoma tužan i tragičan ishod po bebu” dovesti do toga da ministar zdravlja Sajmon Haris pristane da sasluša porodice koje su bile u takvoj situaciji.

Za vreme kampanje pred referendum 2018. godine ministar je odbio da se sastane s tim porodicama.

Ajliš Malroj kaže: „Još od referenduma, Vlada okleva da čuje stanovište i iskustva tih porodica. Iskreno se nadam da će nakon jučerašnjeg saopštenja o tragediji ministar zdravlja biti otvoreniji da čuje te porodice, umesto što odbija da uzme u razmatranje sve što se ne uklapa u ono što Vlada želi.”

Viki Vol iz organizacije „Svaki život je bitan” (Every Life Counts) kaže da je ovo duboko potresan i krajnje tragičan događaj.

„Upozoravali smo da će se roditelji olako odlučivati za abortus u slučaju sumnje na neko ozbiljno stanje i upravo se to sada i dogodilo, i beba ovih roditelja je abortirana. Tu bebu više ništa ne može da vrati, ovo je zaista veoma poražavajuće”, dodala je.

Nesrećni roditelj koji su izgubili bebu izjavili su da se osećaju potpuno „napušteno”od svih budući da Kraljevski koledž akušera i ginekologa neće pokrenuti istragu jer još nije dobio zvaničan zahtev.

„Nismo lako doneli odluku da prekinemo trudnoću i nismo se plašili toga da se brinemo o veoma bolesnom detetu i da mu pružimo ljubav. Ali rečeno nam je da je posredi fatalna fetalna anomalija”, izjavili su neutešni roditelji za vesti Irske radio televizije RTE.

Profesor Fergal Maloun, načelnik ginekološke klinike Rotunda, koja se takođe nalazi u Dablinu, priznao je da je i u toj bolnici bio slučaj da je prvobitni test ukazivao na tzv. fatalnu fetalnu anomaliju, ali da je drugi test pokazao da je beba zdrava. Srećom, u tom slučaju trudnica je sačekala rezultat drugog testa.

 

Priredila: redakcija

Izvori:

Healthy baby aborted after couple told it had a fatal abnormality

The Irish Times, May 17

Irish Independent, May 16

The Irish Times, June 6

 

 

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.