„Ноћ вештица” у уџбеницима енглеског језика

„Ноћ вештица” у уџбеницима енглеског језика

Драги читаоци,

Захваљујемо свима који су учествовали у акцији прикупљања искустава и фотографија уџбеника који садрже градиво на тему „Ноћи вештица“. На основу ваших прилога и броја реакција може се закључити да у Србији постоји велики број људи који не желе да њихова деца учествују у обележавању овог накарадног „празника“, који се у српску културу махом уводи кроз часове енглеског језика.

Судећи по сведочанствима забринутих родитеља, највећа брига је та што се под маском учења о новим културама деца навикавају на зло, па чак и уче глорификовању зла. Већ смо писали (ОВДЕ) о психолошкој штетности оваквих „прослава“ за децу и о неким правним начинима борбе против тога, али и о штети коју Ноћ вештица наноси дечјим душама (ОВДЕ). На ову тему се огласио и отац Арсеније Арсенијевић, старешина храма Вазнесења Господњег у Београду (ОВДЕ). Велики број родитеља је ишао на разговор с наставником енглеског језика у школи и сви су добијали иста објашњења: „ми учимо о празницима који се прослављају у земљама у којима се говори енглески, то није никакво обожавање и прослављање зла већ само наивно костимирање, уживање у слаткишима и забава.” Ове сладуњаве и умирујуће речи често умеју да заварају и хришћане, уколико нису сасвим будни и на опрезу.

Захваљујући вашој помоћи, открили смо да постоје издавачи у чијим се уџбеницима може наћи овај спорни садржај, и то у различитим разредима: (нпр. издавачи „Пирсон” – Pearson, „ММ издаваштво” – MM Publishing па чак и домаћи „Завод за уџбенике”), али да постоје и издавачи у чијим уџбеницима се овај садржај не налази (нпр. „Оксфорд” – Oxford, „Експрес издаваштво” – Express Publishing и „Логос”).

Они који овај садржај укључују у свој програм по свему судећи користе исту методологију. У првом разреду се гледају цртани филмови у којима су чудовишта представљена као симпатични ликови и деца се приморавају да цртају чудовишта и вештице. Око четвртог разреда се инсистира на томе да је Ноћ вештица „најбољи и најзабавнији празник”, а у старијим разредима се акценат ставља на костимирање и обичај обилажења кућа и захтевања дарова, тј. на претећу поруку да ће деца направити неку „зврчку” уколико им се не доделе дарови. Колико хришћана заиста схвата да деца тада захтевају дарове у име Сатане (погледајте мишљење свештеника ОВДЕ)?

С обзиром на то да наставници у Србији готово слепо прате сваку лекцију из књиге и програма, срећа неких родитеља јесте што уџбеници одређених издавача не садрже ову тему па се у тим случајевима у школи најчешће не говори о овом „празнику”. Несрећа ових других јесте што је обележавање Ноћи вештица готово обавезно уколико такав садржај постоји у уџбенику, и то се понавља из разреда у разред.

Раније су родитељи макар на папиру имали неки утицај на избор уџбеника у школи, путем анкете. Нажалост, откако је донет нови Закон о уџбеницима, родитељи чак ни на папиру немају право гласа при одређивању пакета уџбеника у школи. Познато је да постоји приватни издавачки лоби који утиче на министарство и преко министарства остварује интерес за пласирање својих уџбеника. Нажалост, у питању је лоби који делује на глобалном нивоу и који фаворизује само неколико великих издавача широм света. Издавачке куће попут енглеског „Пирсона“ (који у своје уџбенике редовно укључује Ноћ вештица) све више шире свој утицај кроз покушаје да остваре потпуну контролу над системима образовања широм света.

У ситуацији у којој је обележавање Ноћи вештица обавезно због садржаја уџбеника, и у којој духовно стање наставника не дозвољава разумевање хришћанског становишта, с министарством које је корумпирано и у потпуности подлегло утицајима моћних лобија, шта хришћани могу да учине да би макар покушали да децу избаве од учешћа у овим погубним активностима?

С неколико страна нам је сугерисано да је у овом случају најбоље решење ПЕТИЦИЈА. Родитељи који нису сагласни са изучавањем овог садржаја требало би да се идуће године у октобру окупе и заједнички потпишу петицију којом би тражили да се њихова деца изузму с часова на којима ће се обрађивати тема Ноћи вештица. По нашим проценама, у сваком одељењу биће најмање 3–4 родитеља који би петицију потписали, што би могло да стави довољно велики притисак на руководство школе да се пронађе неко решење.

Ми ћемо на нашем сајту благовремено објавити шаблон за петицију. До тада, молите се за своју децу, нарочито нашем Светом Сави који штити ђаке, и Светом Луки чије празновање скрнави овај скверни „празник“ таме.

Фотографије спорних садржаја у уџбеницима:

 

Pearson, 1. разред

Pearson, 1. разред

 

Pearson, 4. разред

 

Pearson, 4. разред

 

ММ Publications, 5. разред

 

ММ Publications, 5. разред

 

Завод за издавање уџбеника, 6. разред

 

Завод за издавање уџбеника, 6. разред

 

Завод за издавање уџбеника, 6. разред

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.