Како учествовати на Листи православних родитеља (упутства и правила)

Како учествовати на Листи православних родитеља (упутства и правила)

Листа православних родитеља је настала 2008. године са циљем да се окупе православне особе које теже да свој брак и породицу одрже на православном путу. Она и данас окупља више стотина православних породица које су заинтересоване  да деле своја искуства са себи сличнима, а функционише у оквиру матичног сајта светосавље.орг.

 

Подржавамо дискусије у којима се уважава и поштује саговорник, a које се тичу следећих тема:

* Православног васпитања деце

* Духовног, црквеног и литургијског живота породице

* Практиковања православне вере у породичном контексту – Молитве, Духовно узрастање, Светитељи, Свете Тајне, духовна литература…

* Духовног развоја православних супружника и њихове деце

* Односа православне породице и окружења у коjем живимо

* Развоја православне породице – православним браком, рађањем првог детета, породицама са више деце, породицама са малом децом, школском децом, адолесцентима, породицама са одраслом децом која заснивају сопствене породице, православним браком у средовечном добу, старењем…

* Самохраних православних родитељима – њиховим потешкоћама и тежњама

* Породица са децом која имају посебне потребе

* Брачних парова који се боре са неплодношћу

* Живота православне породице у заједници са широм породицом (бабама, дедама…)

* Друштвеног живота православне породице

 

и многих других које су повезане са главном тематиком ове Листе – православним браком и породицом.

 

 

КАКО СЕ ШАЉЕ ПОРУКА НА ЛИСТУ И ПРАТЕ РАЗГОВОРИ (ПРАВА ЧЛАНОВА)

 

Као пуноправан члан ове Листе – ви можете читати и слати поруке.

Можете променити начин примања порука, а можете се привремено или трајно одјавити са Листе.

За све недоумице у погледу начина коришћења својих права, обратите се  Mодераторима Листе на адресу [email protected]

Поруке се шаљу свима тако што пошаљете поруку на адресу: [email protected]

 

 

ПРАВИЛА РАДА ЛИСТЕ:

 

* На почетку сваког писма треба „назвати“ Бога тј. поздравити са „Помаже Бог“ или којим другим пригодним хришћанским поздравом.

* Потписујемо се својим крштеним именом, како би чланови ове Листе могли да се помоле једни за друге.

* Држимо се специфичне тематике ове листе – свака тема коју покренете на листи треба да буде повезана са православним браком и породичним животом.

* Пре него што пошаљете своју поруку на Листу , препоручујемо вам да је још једном прочитате и размислите о следећим стварима:

* Да ли ћу можда некога повредити нечиме што сам написао у овом писму?

* Да ли можда неког оговарам у њему?

Ако је одговор „да“, онда или преправите то или га немојте послати. (Ово НИЈЕ намера да се сузбију живе дебате или неслагања, већ је у питању предострожност да се чланови Листе заштите од непотребно оштрих речи.)

 

* Предлажемо вам да НЕ КОРИСТИТЕ ВЕЛИКА СЛОВА У КОНТИНУИТЕТУ – јер то може деловати као да неко ВИЧЕ, односно ВРШИ ПРИТИСАК.

 

* Листа ће радо прихватити здрав хумор и анегдоте које су у складу са нашим правилима и темом Листе.

* Ми поштујемо све јурисдикције Православне Цркве, тако да је строго забрањено непристојно се изражавати о свештеним лицима било које Православне Цркве или их на непримерен начин критиковати.

* Такође, није дозвољено оговарање или лоше изражавање о било којој другој интернет Листи или форуму.

* Коришћење и-мејл адреса чланова ове Листе у комерцијалне сврхе је строго забрањено.

* Уколико сте имали сукобе са неким чланом пре учлањивања на ову Листу, није дозвољено да то непријатељство преносите овде.

* Строго су забрањени: богохуљење, „доливање уља на ватру“, напади на личност, изношење „прљавог веша“, манипулативне и провокативне поруке.

* Неопходно је да се једни према другима опходимо са љубављу, поштовањем и разумевањем.

Дискусије на овој Листи се воде у духу разума, љубави и смирења.

* Подржавамо сваки дијалог неслагања све док се води без љутитог тона, а вређања било које врсте су строго забрањена. Ово правило укључује и приватне и-мејлове који се тичу тема са Листе.

 

* * *

 

ТЕХНИЧКА ПРАВИЛА ЛИСТЕ:

 

* на Листи се пише превасходно ћирилицом, осим у случају да немате техничких могућности да користите наше писмо.

* на листи се говори српским језиком – тако да уколико прослеђујете неке поруке на енглеском или другом страном језику, молимо вас да преведете или сажето препричате садржај поруке, како би сви чланови били у могућности да разумеју.

* шаљите прилоге у величини до 300 кб, како не бисмо оптерећивали лошу интернет везу неких чланова Листе. Уколико желите и имате неке корисне прилоге који су веће „тежине“, предлажемо вам да их закачите на неке од познатих сервера (нпр. rapidshare, esnips и слични) тако да сваки члан може да их одатле скине.

* када одговарате на нечије писмо, пробајте да избришете сва претходна писма која се налазе у наставку тог мејла. Можете једино оставити писмо особе на које директно одговарате. Тако ћемо спречити да се на Листу шаљу дуплирани и тешки мејлови.

 

 

ПРАВА И ДУЖНОСТИ И ОГРАНИЧЕЊА МОДЕРАТОРА:

 

* Уколико нека тема иде у нежељеном правцу или ако се понавља у недоглед без решења на видику, Модератор може донети одлуку о закључавању или брисању теме.

* Одређена тема о којој се разговара биће затворена и забрањена за даљу дискусију уколико се тим писмима крше правила Листе или уколико Модератор закључи да је тема штетна по Листу.

* Модератор може проценити да ли на листи постоји неадекватно понашање неких чланова – на основу тога, Модератор ће упозорити одређене чланове Листе, а у случају даљег грубог кршења правила Листе привремено или трајно искључити одређене чланове.

* Модератор ове Листе носи одговорност да се правила поштују колико је год то могуће.

* Кад се појави проблем који се не може решити на прави начин, Модератор може тражити савет од одређеног свештеног лица или се може јавно обратити свим члановима Листе, који са своје стране имају одговорност да се одазову позиву.

* Модератор има право да допуњава и мења правила Листе ако процени да постојећа правила нису адекватна за функционисање Листе. Чланови могу указати Модератору на то која правила треба допунити или променити, а могу и предложити измене.

 

* Рад Модератора се налази под директним надзором свештеника из Уредништва сајта. Уколико чланови нису задовољни радом Модератора, могу своје жалбе предочити надлежном свештенику (протојереј-ставрофор Србољуб Милетић) који има ингеренције да смени Модератора или коригује његове поступке.

 

 

Неке од дефиниција:

 

Стављати уље на ватру“ – провокативне поруке; изразити свој став у намерно претераном облику, најчешће у погрдном смислу са циљем да започне свађу, без обзира да ли је писмо послато као одговор на нечију поруку или независно од тога. Овакве поруке су обично саркастичне, грубе и ничим изазване.

 

Богохуљење – разговор о Богу или о светињама који садржи презир, вређање или недостатак поштовања. Овде могу спадати шале о Богу, светима, рају итд. (Оно што је можда некоме смешно, НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ да је и осталима…Не дозволимо да на овај начин увредимо сестру или брата у Христу)

 

Манипулативне поруке – када неко пошаље „запаљиве“, провокативне и узнемирујуће поруке са циљем да узнемири чланове Листе, закува проблем, узурпира Листу и спречи нормално функционисање Листе. То је овде забрањено.

 

Напади на личност – Напади на личност такође нису дозвољени. Ту спада и слање приватног и-мејла на Листу без одобрења особе која је и-мејл послала.Ако се неки члан упусти у овакву врсту понашања, добиће једну опомену, а ако се исто понашање настави – биће трајно искључен са Листе.

 

* * *

 

Ако верујете да сте добили провокативну поруку на вас и-мејл од неког члана Листе – због нечега што сте написали или одговорили на Листи – можете тражити интервенцију Модератора, који ће генерално прегледати која је тема/преписка у питању – и по потреби интервенисати.

 

Ако правила ове Листе буду прекршена, Модератор ће предузети мере које сматра за одговарајуће за дати случај.

 

Опомене и искључивање са листе се везују за особу, а не за и-мејл налог. На пример, ако члан има више корисничких налога и суспендован му је један од њих – суспендовани су му сви. Такође, ако особа има једно или више упозорења (нпр. за провокативне поруке) под различитим налозима, они се збрајају за крајњи исход у забрањивању. Што се одјављивања или поновног пријављивања под новим/другим и-мејлом тиче, Модератор такође може, сходно реченоме, забранити и тај нови налог.

Уредништво сајта Светосавље

Модератори Листе православних родитеља:

Мирко Митровић

Марко Спасеновић

Велинка Станковић

Сања Станковић

 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.