Нека васкрсне Бог  (молитве у невољи, болести и узнемирености)

Нека васкрсне Бог (молитве у невољи, болести и узнемирености)

Питање:

Које молитве да читамо када нам дете (мало или велико) има велике здравствене проблеме, операције и тешка стања?

 

Одговор:

У таквим тешким ситуацијама добро је молити се светом Луки Кримском (Војно-Јасенецком) који је и сам био лекар-хирург,  да руководи руком хирурга током тешке операције. Више о овом светитељу можете прочитати ОВДЕ.

Свакога дана можемо за оболелу особу читати Канон за болесног (линк ка овој молитви погледајте ОВДЕ) , а неко чита Акатист Богородици Свецарици и Акатист Св.Нектарију Егинском (који посебно помаже када је оболелост од канцера у питању).

Молитва коју такође многи читају у ситуацијама у којима нас обузима страх, стрепња, узнемиреност и прекомерна брига за оболелу особу је молитва Часноме Крсту која брзо одгони убачене и узнемирујуће мисли и стрепње.

Овој молитви можемо учити децу да се њоме помоле када их у некој ситуацији обузме страх.

Добро би било да већа деца науче и сама да се моле овом молитвом јер брзо одагнава тешка стања душе онога ко се њоме моли.

 

МОЛИТВА ЧАСНОМЕ КРСТУ

Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе.

Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња;

тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре:

Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа,

који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску,

и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогнање сваког противника.

О, пречасни и животворни Крсте Господњи,

помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом,

и са свима Светима занавек.

Амин.

 

Остале молитве у болести

 

Кратка молитва за болесну особу

 

Владико Сведржитељу, Свети Царе, молимо се Теби, Боже наш,

буди Лекар слушкиње Своје (име), посети је милошћу Својом,

опрости јој свако сагрешење вољно и невољно

и пошаљи са Небеса силу Своју, подигни је са постеље болесничке

и даруј је исцељену Цркви Својој.

Амин.

 

Молитва пред операцију

 

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене (њега, њу), слугу Твога, који очекује да моје (његово, њено) тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме (га, је) оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрост и спретност. Даруј ми (му, јој) снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми (му, јој) се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим (његовим, њеним) животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о, Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

 

 

Молитва за болесно дете

 

Господе, Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете; па, иако си истинити Бог, живео си у послушности Својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо /ИМЕ/ бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да о њему брину. Молимо Те милостиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе, Боже наш, пошаљеи Свог Светог Анђела да га излечи, да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу, и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе, Господе наш, Лекар душе и тела, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.

 

Молитва за исцељење од тумора Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

О, мироточива главо, Светитељу Нектарије, Архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради, дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради, нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави, и да се по свој васељени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Богородици у невољи, искушењима и потиштености

 

Преподобна Царице моја, Пресвета Надо моја, Уточиште сиротих, Заштитнице путника, Помоћнице онима који су у беди и Заштито оних који су злостављани, види моју невољу, види моју муку: са свих страна сам опкољен (-а) искушењем, а нема никог да ме брани. Ти ми сама помози јер сам немоћан (-ћна). Нахрани ме као странца, упути ме као заблуделог (-лу), излечи ме и спаси као безнадежног (-ну). Немам друге помоћи, ни заштите, ни утехе, осим Тебе, о, Мајко свих невољних и оптерећених. Погледај на мене са небеса, закрили ме Пресветим Покровом Твојим, како бих се избавила од свих зала која су ме опколила, и ја ћу увек славити Преславно име Твоје. Амин.

 

Молитва у болести

Оче Свети, Лекару душа и тела, Који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога, Спаситеља нашег Исуса Христа, Који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, Силом Часног и Животворног Крста, посредништвом Часних небеских Сила бестелесних, Часног, славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих исцелитеља, бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане, и свих светих. Јер си Ти Извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносуштним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 

Молитва друга у болести

 

О, Господе, Исусе Христе, Боже наш, Ти си лечио људске болести и слабости само Својом речју, све време Свога боравка у овоме свету. Погледај сада и нас верне и, ако је Твоја Света воља да се избавим, излечи болест од које страдам. Подигни ме из ове постеље болести и слабости, да бих Ти служио (служила) у све дане живота мога, настојећи да увек извршавам Свету вољу Твоју. Дај, Господе, да и ова болест буде време које ћу употребити на слављење Твога човекољубља, и пирлика да се препородим, следећи Тебе са чврстом решеношћу. Дај ми да стално имам на уму да сам прах и да живим једино по Твојој сили и благодати, јер си ме Ти створио и улио ми наду на спасење и живот вечни. Теби, Господе Исусе Христе, упућујем своје молитве, уздајући се у Твоју љубав и милосрђе, и Теби узносим славу, са Оцем и Пресветим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.

 

Молитва за болесника

 

Владико, Сведржитељу, Свети Царе, Ти Који уразумљујеш и не усмрћујеш, Који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш, и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу Свога (слушкињу Своју) /ИМЕ/ који болује (која болује), посети милошћу Својом. Опрости му (јој) свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, излечујућу силу Своју са небеса пошаљи, дотакни се тела његовог (њеног), угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему (њој), буди Лекар слуге Свога (слушкиње Своје) /ИМЕ/, подигни га (је) са постеље болесничке и са одра страдања његовог (њеног), и даруј га (је) свесавршеног (-ну) Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер, Твоје је да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Благодарна молитва исцељеног од болести

 

Када Бог дарује болесном исцељење од било које болести, може Му се заблагодарити следећим кратким славословљем:

 

Слава Теби, Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетнога Оца, Који једини исцељујеш сваки грех и сваку болест у људима, јер си помиловао мене грешног (грешну) и избавио си ме од болести моје, не допустивши јој да се развије и да ме умртви због грехова мојих. Даруј ми од сада, Владико, снагу да чврсто творим вољу Твоју за спасење моје грешне душе и у славу Твоју, са Беспочетним Твојим Оцем и Једносуштним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 

Извор: приредила редакција сајта „Православни родитељ“, материјали делом преузети са сајтова Молитвеник и Параклис светог Стефана и сајта Толмач.

6 коментара

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.