„Noć veštica” u udžbenicima engleskog jezika

„Noć veštica” u udžbenicima engleskog jezika

Dragi čitaoci,

Zahvaljujemo svima koji su učestvovali u akciji prikupljanja iskustava i fotografija udžbenika koji sadrže gradivo na temu „Noći veštica“. Na osnovu vaših priloga i broja reakcija može se zaključiti da u Srbiji postoji veliki broj ljudi koji ne žele da njihova deca učestvuju u obeležavanju ovog nakaradnog „praznika“, koji se u srpsku kulturu mahom uvodi kroz časove engleskog jezika.

Sudeći po svedočanstvima zabrinutih roditelja, najveća briga je ta što se pod maskom učenja o novim kulturama deca navikavaju na zlo, pa čak i uče glorifikovanju zla. Već smo pisali (OVDE) o psihološkoj štetnosti ovakvih „proslava“ za decu i o nekim pravnim načinima borbe protiv toga, ali i o šteti koju Noć veštica nanosi dečjim dušama (OVDE). Na ovu temu se oglasio i otac Arsenije Arsenijević, starešina hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu (OVDE). Veliki broj roditelja je išao na razgovor s nastavnikom engleskog jezika u školi i svi su dobijali ista objašnjenja: „mi učimo o praznicima koji se proslavljaju u zemljama u kojima se govori engleski, to nije nikakvo obožavanje i proslavljanje zla već samo naivno kostimiranje, uživanje u slatkišima i zabava.” Ove sladunjave i umirujuće reči često umeju da zavaraju i hrišćane, ukoliko nisu sasvim budni i na oprezu.

Zahvaljujući vašoj pomoći, otkrili smo da postoje izdavači u čijim se udžbenicima može naći ovaj sporni sadržaj, i to u različitim razredima: (npr. izdavači „Pirson” – Pearson, „MM izdavaštvo” – MM Publishing pa čak i domaći „Zavod za udžbenike”), ali da postoje i izdavači u čijim udžbenicima se ovaj sadržaj ne nalazi (npr. „Oksford” – Oxford, „Ekspres izdavaštvo” – Express Publishing i „Logos”).

Oni koji ovaj sadržaj uključuju u svoj program po svemu sudeći koriste istu metodologiju. U prvom razredu se gledaju crtani filmovi u kojima su čudovišta predstavljena kao simpatični likovi i deca se primoravaju da crtaju čudovišta i veštice. Oko četvrtog razreda se insistira na tome da je Noć veštica „najbolji i najzabavniji praznik”, a u starijim razredima se akcenat stavlja na kostimiranje i običaj obilaženja kuća i zahtevanja darova, tj. na preteću poruku da će deca napraviti neku „zvrčku” ukoliko im se ne dodele darovi. Koliko hrišćana zaista shvata da deca tada zahtevaju darove u ime Satane (pogledajte mišljenje sveštenika OVDE)?

S obzirom na to da nastavnici u Srbiji gotovo slepo prate svaku lekciju iz knjige i programa, sreća nekih roditelja jeste što udžbenici određenih izdavača ne sadrže ovu temu pa se u tim slučajevima u školi najčešće ne govori o ovom „prazniku”. Nesreća ovih drugih jeste što je obeležavanje Noći veštica gotovo obavezno ukoliko takav sadržaj postoji u udžbeniku, i to se ponavlja iz razreda u razred.

Ranije su roditelji makar na papiru imali neki uticaj na izbor udžbenika u školi, putem ankete. Nažalost, otkako je donet novi Zakon o udžbenicima, roditelji čak ni na papiru nemaju pravo glasa pri određivanju paketa udžbenika u školi. Poznato je da postoji privatni izdavački lobi koji utiče na ministarstvo i preko ministarstva ostvaruje interes za plasiranje svojih udžbenika. Nažalost, u pitanju je lobi koji deluje na globalnom nivou i koji favorizuje samo nekoliko velikih izdavača širom sveta. Izdavačke kuće poput engleskog „Pirsona“ (koji u svoje udžbenike redovno uključuje Noć veštica) sve više šire svoj uticaj kroz pokušaje da ostvare potpunu kontrolu nad sistemima obrazovanja širom sveta.

U situaciji u kojoj je obeležavanje Noći veštica obavezno zbog sadržaja udžbenika, i u kojoj duhovno stanje nastavnika ne dozvoljava razumevanje hrišćanskog stanovišta, s ministarstvom koje je korumpirano i u potpunosti podleglo uticajima moćnih lobija, šta hrišćani mogu da učine da bi makar pokušali da decu izbave od učešća u ovim pogubnim aktivnostima?

S nekoliko strana nam je sugerisano da je u ovom slučaju najbolje rešenje PETICIJA. Roditelji koji nisu saglasni sa izučavanjem ovog sadržaja trebalo bi da se iduće godine u oktobru okupe i zajednički potpišu peticiju kojom bi tražili da se njihova deca izuzmu s časova na kojima će se obrađivati tema Noći veštica. Po našim procenama, u svakom odeljenju biće najmanje 3–4 roditelja koji bi peticiju potpisali, što bi moglo da stavi dovoljno veliki pritisak na rukovodstvo škole da se pronađe neko rešenje.

Mi ćemo na našem sajtu blagovremeno objaviti šablon za peticiju. Do tada, molite se za svoju decu, naročito našem Svetom Savi koji štiti đake, i Svetom Luki čije praznovanje skrnavi ovaj skverni „praznik“ tame.

Fotografije spornih sadržaja u udžbenicima:

 

Pearson, 1. razred

Pearson, 1. razred

 

Pearson, 4. razred

 

Pearson, 4. razred

 

MM Publications, 5. razred

 

MM Publications, 5. razred

 

Zavod za izdavanje udžbenika, 6. razred

 

Zavod za izdavanje udžbenika, 6. razred

 

Zavod za izdavanje udžbenika, 6. razred

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.