Очеви могу много помоћи ћеркама да донесу праву одлуку о ступању у сексуалне односе

Очеви могу много помоћи ћеркама да донесу праву одлуку о ступању у сексуалне односе

Америчка организација по имену Национални покрет за спречавање малолетничке и нежељене трудноће (која, међутим, тинејџерима повремено саветује чак и необавезни секс и ризично понашање) најзад је објавила једну истину о сексуалним односима: наиме, да очеви имају велики утицај на то хоће ли њихове ћерке ступити у односе или не.

Преносимо њихово саопштење.

„Тате су важне.

Нова национална анкета коју је спровео Национални покрет показала је да већина девојака тражи савете о везама и сексу управо од очева (пре него од мајки). ’Девојчице се обраћају очевима како би разговарале о осетљивим, интимним питањима и радо слушају њихове савете. Тате играју важну улогу у животу своје деце – па тако и у животу ћерки – и могу им пружити добре савете о сексуалним односима, љубави и везама’, изјавила је Џини Ерлих, директорка Националног покрета.”

Одавно је познато да родитељи имају најјачи утицај на одлуке које адолесценти доносе када је реч о везама, па чак и на одлуку о томе да ли да ступе у односе с неким или не. Поред тога, недавно је једна студија на Харварду потврдила да су тинејџери жељни савета о везама, нарочито ако они долазе од родитеља.

Новина је то што су резултати анкете указали на посебну везу између очева и ћерки, као и на то како тате могу да обликују ћеркино поимање романтичне везе.

Нажалост, Национални покрет напомиње да велика већина анкетираних очева сумња да има икакав утицај на то како њихове ћерке доживљавају везу (66%) и секс (72%).

Очеви не смеју сумњати у то да заиста могу помоћи ћеркама да створе лепу слику о будућности у којој их чека љубав јер они на то заиста могу утицати, и то више од других. Требало би да очеви нађу прилику да разговарају с ћеркама о везама с момцима, о разликама и сличностима између мушкараца и жена, као и о једнакој вредности оба пола. Наравно, најважније је да саслушају шта ћерке имају да им кажу, али не треба да се уздржавају ни од тога да им предоче све што је важно и истинито.

Ова веза између очева и ћерки може се одржавати и уз учешће мајке. Маме могу да подрже такав однос између тате и ћерке и да татама помогну саветима о томе како да воде такве разговоре, указујући им где се тинејџерке тренутно налазе у смислу физичког и емоционалног развоја, као и које речи је најбоље користити у тим осетљивим разговорима.

Оба родитеља морају објаснити ћеркама да најновији резултати социолошких истраживања указују на то да предбрачно уздржање (одлагање сексуалних односа до брака) и избегавање заједничког живота помажу да се касније успостави дуг и срећан брак, као и да се у будућности избегне развод. Такође им треба пренети да већина жена више воли сексуалне односе када су у озбиљној вези с партнером који их воли (нарочито односе у браку) него везе за једну ноћ. Исто тако, треба подржати ћерке када одаберу нешто што им срце заиста жели, чак и ако је то у супротности са оним што раде младићи њихових година или што данашња култура промовише.

Националном покрету поручујемо: свака част на осветљавању изузетно важне улоге коју очеви играју у ћеркином животу.

Било би добро да наредни потез ове организације укаже на значај повезивања очева и ћерки и пре рођења – и то ступањем у брак с њиховим мајкама. С обзиром на огроман утицај очева на ћерке, треба да охрабрујемо мушкарце и жене да се једно другом обавежу за читав живот и то пре него што роде децу. У браку, отац и мајка имају предност удруженог родитељства које подразумева већу љубав, подршку и усмеравање девојчицама у осетљивом раздобљу одрастања.

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: Dads influence teen daughters’ decisions on sex

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.