Православној деци – зашто фарбамо јаја

Православној деци – зашто фарбамо јаја

Често се у данима пред Васкрсење и у новинама и на различитим сајтовима нађе обиље креативних начина како се могу офарбати јаја.

То се сматра за лепу активност унутар породице, занимљиву за децу, и некако и ми који смо православни родитељи деци углавном наглашавамо како ћемо за Васкрс фарбати јаја и како ће нам то бити лепо да на тај начин прославимо Васкрсење Христово.

Овај текст пружа и родитељима и деци разлоге  уткане у нашој вери у Васкрслог Господа због чега заиста фарбамо јаја.

Не пропустимо да деци причамо што више о самом Васкрсењу, а то можемо чинити управо причајући зашто се јаја фарбају баш у црвено, ко је била Марија Магдалина (да је она , између осталих важних детаља, била прва која је видела Васкрслог Господа и о томе пронела вест апостолима), зашто је она понела црвено јаје цару Тиберију, итд..

Православни Родитељ

 

Света Марија Магдалина и црвено јаје

 

Архиепископ Аверикије (Таушев) говорећи о обичају фарбања јаја каже да се она фарбају у “ црвену боју, у спомен на то како је Марија Магдалина донела у Рим цару Тиберију црвено јаје са поздравом: „Христос воскресе“.

Јаје је символ обнављања, оживљавања: обојено у црвено оно символизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа.“

„Символика фарбање јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалина Мироносица (то је она девојка, која је са Пресветом Богородицом, непрекидно била уз Христа у току његовог голготског страдања, и којој се Христос првој јавио по васкрсењу), путовала у Рим да проповеда Јеванђеље, и посетила цара Тиберија.

Тада му је, у знак пажње, као новогодишњи поклон, предала црвено јаје, и поздравила га речима: „Христос Васкрсе“.

Црвена боја символише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. Јер васкрсења нема без страдања и смрти. То је, дакле, првенствено боја хришћана и цркве, без обзира што су неки појединци и покрети кроз историју покушавали да ову боју присвоје и компромитују.“ (протођакон Љубомир Ранковић)

 

Наш свети владика Николај овако помиње свету Марију Магдалину и црвено јаје:

„Земља се стресе, Христос воскресе из тамног гроба.
Стражари па’ше, анђели ста’ше жене с’ радоваше.
Злотвори чуше, црне им душе, страхом уздрхташе,
Стражу платише, лажи скројише против Васкрса.
Марија хитра на Сион хита, апостолма јавља,
Црвено јаје свакоме даје – радост победе.“

 

У житијима можемо прочитати детаљније о овој, равноапостолној, светитељки:

„По вазнесењу Господњем она пропутова многе земље благовестећи Христа, као и свети апостоли.

Допутовавши у Рим, она изађе пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздрави га речима: „Христос воскресе!“

У исто време она оптужи ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса.

Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. Потом света Магдалина из Рима отпутова у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је апостолски помагала у делу проповедања Еванђеља.

Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Еванђеље свету као прави Христов апостол, због чега је и названа равноапостолна.“

 

 Извор: редакција Православног Родитеља саставила на основу материјала библиотеке Светосавља.орг

 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.