Svetogorski starci o ispovesti dece (i odraslih)

Svetogorski starci o ispovesti dece (i odraslih)

U vreme kada iščekujemo rođenje Bogomladenca, preveli smo za vas ovaj tekst o ispovesti dece. Pored toga što možemo čuti iskusne svetogorske starce i njihove savete o ovoj temi, i mi odrasli možemo ponešto naučiti o našem pristupanju Svetoj Tajni Ispovesti.

PravoslavniRoditelj.org

 

 

Svetogorski starci o ispovesti dece

 

Jeromonah Pavle, arhondar[1] manastira Dionisijat koji je tokom mnogo godina duhovno rukovodio stotine laika iz Grčke, Kipra i drugih zemalja pravoslavnog sveta koji posećuju Svetu Goru, pozivajući se na reči Svetog Vasilija Velikog govori o desetogodišnjem uzrastu kao vremenu za prvu ispovest dece.

Po rečima Starca Nikodima, učenika arhimandrita Heruvima Karambelasa, dečija ispovest može početi i u ranijem uzrastu: „Ako dete samo oseti potrebu da se pokaje – takvo stremljenje je potrebno podstaći. Čak ako i na ispovesti kaže nešto što nije suštinski važno“.

Iguman manastira Svetog Pavla arhimandrit Partenije (Murelatos) smatra da se prva ispovest može dogoditi čak i sa tri godina: „Što dete ranije počne da živi duhovnim životom, to je bolje. Najefikasnije vaspitanje je upravo u ranom uzrastu. U Grčkoj postoji izreka: ‘Kako naučiš svoje dete, tako ćeš i dobiti’. Potrebno je objasniti detetu šta je Ispovest. Deca mogu da se ispovedaju već sa tri godine. Učestvujući u toj ali i u drugim Tajnama, dete će jačati u veri.

Roditelji mogu deci da daju materijalnu hranu, a duhovni otac će im dati duhovnu hranu. Upravo takva deca izrastaju u prave ljude, umeju da slušaju starije i žive blagodatnim životom Crkve.

Dokument na kome nema nikakvog pečata ništa ne vredi. Tako i je sa čovekom. U Tajni ispovesti on dobija pečat Svetoga Duha. Da, mališan i nema grehove, ali kada smireno klekne na kolena pred Krstom i Jevanđeljem i kada mu sveštenik na glavu stavi epitrahilj, pročita molitvu za oproštaj grehova, on dobija blagodat od Gospoda.

Dete koje potpuno učestvuje u crkvenom životu, zaštićeno je sa svih strana, ispunjeno blagodati i radosti“.

 

Arhimandrit Partenije i drugi Starci koje smo pitali upozoravaju na pretvaranje Tajne ispovesti u formalnost.

 

Ispovest ne treba da bude dodatak za Tajnu Pričešća. Pokajanje predstavlja samostalnu Tajnu koja treba da se vrši onda kada čovek oseća neophodnost u njoj, a ne pred svakim pričešćivanjem Svetih Hristovih Tajni.

 

Poznati svetogorski duhovnik – Starac Makarije (duhovnik kelije Maruda[2]) naglašava:

„Zločin je nasilno odvođenje deteta na ispovest. Takođe, nije dopušteno voditi na ispovest dete koje nije spremno za ovu Tajnu. Ne sme se pokajanje pretvarati u formalnu naviku. Dete treba da shvati zašto se ispoveda, u čemu je duboki smisao pokajanja, drugih Tajni i duhovnog života u celini. Ako ne bude svesno smisla Tajne, već bude imalo odnos prema tome kao prema nekoj formalnosti koja je neophodna da bi došao do Pričešća ili radi moralnog opravdanja, u nekom trenutku može i da se udalji od Crkve. Ovde može da se desi i sledeće: nakon što tokom mnogo godina, nakon grehova tipa „nisam slušao mamu i tatu, posvađao sam se sa bratom, nisam radio domaće zadatke“ dođu ozbiljnija iskušenja i padovi (dete koje nije postalo svesno šta je pokajanje) može da ih sakrije na ispovesti, bojeći se da ne padne u očima svog duhovnog oca. Sledeći korak može biti odlazak iz Crkve“.

 

Starac Makarije podseća da istinsko pokajanje ne predstavlja „raportiranje o moralnim padovima za određeni vremenski period, nije pokušaj da se olakša savest, već želja da se čovek promeni i potpuno posveti Bogu.“

 

Svetogorski starci naglašavaju da nam osvešćeno učestvovanje u crkvenim Tajnama daje blagodat i jača nas na putu duhovnog života. Učešće deteta u tajni Ispovesti moguće je uz uslov da ga roditelji ne vode prosto na ispovest, već da mu objašnjavaju smisao i značaj pokajanja. Pritom je potrebno uzeti u obzir da se uzrast prve ispovesti za svako dete određuje individualno.

 

Prenosimo i reči arhimandrita Nifonta, monaha svetogorskog manastira Vatoped:

 

Dužni smo da naučimo decu molitvi, da mogu da opšte sa Gospodom. Dužni smo da stojimo svi zajedno, trudimo se da živimo sa Crkvom, da naša deca znaju gde je greh, a gde vrlina, da znaju Isusa Hrista Koji je Spasitelj sveta. Naša deca sve shvataju. Treba da im objasnimo kako treba živeti po veri. Međutim, pre svega treba da vide kako mi sami postimo; treba da vide da se iskreno i vatreno molimo, da idemo u hram, a ne spavamo u nedelju ujutro.

 

Glavno je moliti se za svoju dečicu. Tamo gde reči ne mogu ništa da učine, treba pasti na kolena i moliti Majku Božiju i Gospoda Isusa Hrista da uzmu decu pod Svoj pokrov, da iz zaštite, prosvetle njihove duše. Majka Božija uvek čuje molitve koje ishode iz ljudskih srca.“

 

 

REFERENCE:

[1] Monah odgovoran za smeštaj i obroke gostiju manastira. – prim. prev.

[2] Svetogorska kelija Rođenja Presvete Bogorodice koja je potčinjena manastiru Hilandar. – prim. prev.

 

Za PravoslavniRoditelj.org preveo: Stanoje Stanković

Ruski izvor: Pravoslavie.ru i Agionoros.ru

 

 

 

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.