Једна у три милиона – здрава беба рођена из ванматеричне трудноће

Једна у три милиона – здрава беба рођена из ванматеричне трудноће

Неколико недеља након што је једна жена у Аризони родила здраву бебу након ванматеричне трудноће, сазнали смо да је још једна ванматерична трудноћа – која у највећем броју случајева не може да се изнесе до краја – добила срећан крај када је једна Британка родила здраву ћеркицу која сада (2011. године, прим. прев.) слави први рођендан.

Британски Дејли мејл пренео је причу о Поли и Полу, брачном пару из Глостера, којима су лекари рекли да ће Полино здравље и живот бити под великим ризиком уколико одлуче да наставе трудноћу. Наиме, Полина девојчица развијала се изван материце, у трбушној дупљи.

Када су јој на ултразвуку у 20. недељи саопштили да је посреди ванматерична трудноћа, лекари су јој предочили две једнако тешке могућности: да прекине трудноћу или да ризикује сопствени живот да би родила бебу која ће највероватније имати тешка оштећења јер ће морати да се роди превремено, а могуће је да ће бити и мртворођена.

„Покушавали смо да затруднимо више од годину дана, тако да прекид трудноће није долазио у обзир будући да сам знала да је беба здрава”, изјавила је Пола за Дејли мејл. „Били смо свесни ризика. Лекари су рекли да могу искрварити и умрети уколико ми беба пробије неки орган или артерију. Али Пол и ја смо се сложили да ћемо наставити трудноћу докле год мој живот не буде у непосредној опасности јер смо желели да беби дамо што веће изгледе да преживи.”

Упркос свему, Пола је ризиковала свој живот и сада њена ћерка Ева, која је здрава и лепо напредује, слави први рођендан. Ова прича уистину је невероватна будући да је у протеклих 20 година у Великој Британији забележено још само три случаја беба које су рођене након овако ретког облика трудноће. Изгледи да и беба и мама преживе износили су један у три милиона.

У далеко највећем броју ванматеричних трудноћа, ембрион се усади у јајоводу те лекари морају да га уклоне, што неумитно доводи до смрти ембриона. У Полином случају, Ева је имала макар мале шансе да преживи јер се имплантирала изван јајовода, у трбушној дупљи мајке.

Родитељи кажу да их је дијагноза веома потресла, иако су били решили да наставе трудноћу. „Обоје смо се расплакали”, рекао је Пол и додао да је Пола повремено имала јаке болове.

Лекари су прво намеравали да породе Полу у 28. недељи, али су порођај померили за 32. недељу како би се бебина плућа што боље развила. Међутим, када су открили да немају довољно резерви крви, Пола је хитно пребачена у другу болницу где су је породили у 30. недељи.

Приликом царског реза, Пола је изгубила превише крви те је морала да прими скоро четири литре крви путем трансфузије. Међутим, херојска одлука ове мајке и те како се исплатила и чудо се догодило: ванматерична трудноћа је изнета, а оба живота сачувана.

Пола каже да је Ева прелепа и да ни по чему не заостаје у развоју. „Ништа на њој не указује на то да је превремено рођена. Доста се смеје и веома је задовољна”, каже мајка.

Прошлог месеца, један амерички часопис пренео је вест о Николети Сото (27) која је такође родила бебу из ванматеричне трудноће коју је одбила да прекине, упркос саветима лекара. Приликом порођаја, лекари су утврдили да је посреди била корнуална или интерстицијална трудноћа која настаје када се ембрион усади на месту где се јајовод улива у материцу.

 

Николетин син Аселан са годину дана

 

Према речима др Роднија Едвардса из Медицинског центра за материнску и феталну медицину, у таквом случају, обично долази до пуцања јајовода око 12–14. недеље, међутим у Николетином случају јајовод је наставио да се растеже што је беби омогућило да се развија.

Др Едвардс напомиње да се не сећа ниједног случаја корнуалне трудноће која се завршила успешним порођајем. „Овај случај потврђује да у медицини не можете рећи да се нешто ’увек’ дешава нити да се ’никада’ не дешава”, додаје он.

 

Извори:

Woman With Ectopic Pregnancy Risks Life and Defies the Odds

The Mother Who Risk Everything to Have Her Ectopic Baby

Phoenix Woman Refuses Abortion, Gives Birth to Baby Carried Outside of Womb

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да са неким поделите своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде” нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.