Пет обећања која нису испуњена легализацијом абортуса

Пет обећања која нису испуњена легализацијом абортуса

Већ скоро стотину година, заговорници абортуса износе одређене тврдње којима покушавају да оправдају легализацију абортуса. Када је 1973. године Врховни суд САД-а доносио пресуду у случају Роу против Вејда (којом је абортус у Америци легализован на савезном нивоу), судије су поверовале тврдњи абортивног лобија да ће легални абортус донети пет кључних добробити за жене, децу, породицу и друштво у целини.

После 46 година и више од 60 милиона абортуса, питамо се – да ли су та обећања испуњена?

 

1. Легализацијом абортуса смањиће се злостављање деце

Заговорници абортуса тврдили су да ће се захваљујући легалном абортусу на свету рађати мање нежељене деце. Ако имамо мање нежељене деце, то ће довести до сразмерног смањења и случајева злостављања деце. Овај аргумент и дан-данас се може чути у разним дискусијама о тзв. праву на избор (праву труднице да бира да ли ће да абортира или да роди већ зачето дете). Међутим, ако погледамо податке, видећемо да је ситуација сасвим другачија.

Откако је абортус легализован, не само да није дошло до смањеног броја случајева злостављања деце већ је учесталост злостављања порасла.

Од 1973. године, годишњи број пријављених случајева злостављања и занемаривања деце порастао је са 167.000 до отприлике три милиона.

Шта је са убиствима деце? Ако се, захваљујући абортусу, рађа мање нежељене деце, онда би требало да буде и мање случајева убистава деце.

„Стопа убистава деце до годину дана порасла је са 7,2 на 8,7 (број убијене деце на 100.000 деце) у периоду 1983–1991. Након тога, овај тренд је наставио да расте и 2000. године достигао ниво од 9,1.[1] У том периоду, убиство је било једини узрок смртности деце чија је учесталост порасла.[2]

Абортус није успео да смањи број случајева насиља над децом – напротив: сведоци смо да је дошло до пораста насиља над децом, и у материци и ван ње.

 

2. Легализацијом абортуса смањиће се број развода

Активисти су тврдили да ће ограничавање броја деце рођене у породици допринети смањењу стреса у брачној заједници. Такво „планирање родитељства” наводно је требало да доведе до чвршћих бракова и мањег броја развода.

Стопа развода у 2009. години била је 60% већа него 1965. године, а број парова у ванбрачним заједницама порастао је са мање од 500.000 парова 1970. године на скоро 8 милиона 2010. године. (Од 2015. овај број износи скоро 8,3 милиона парова.)

 

3. Легализацијом абортуса смањиће се сиромаштво

И дан-данас поборници абортуса тврде да је легални абортус кључно оружје у борби против сиромаштва. Организација Планирано родитељство и даље изјављује да труднице у насељима с нижим примањима морају имати приступ абортусу. С обзиром на то да деца самохраних родитеља имају 82% више изгледа да живе у сиромаштву, веома је важно да самохране мајке имају неометан и лак приступ клиникама за абортус. Међутим, легализација абортуса није довела до мањег броја самохраних мајки у Сједињеним Државама.

Број деце која живе с венчаним родитељима смањен је са 85,2% у 1970. на 66% у 2010. години. Почев од 2012. године, чак 44% деце рођено је у ванбрачнима везама у поређењу са 13% почетком осамдесетих година 20. века.

Због овако великог статистичког пораста броја ванбрачне деце, самохране мајке чине више од половине жена млађих од 30 година.

 

4. Легализацијом абортуса смањиће се број ванбрачне деце

Заговорници абортуса тврдили су да ће абортус смањити број нежељене деце – подједнако и ванбрачне деце, и деце које рађају малолетнице. Овај аргумент се често јавља у дискусијама као разлог за већу доступност абортуса. Но, и овог пута бројке из стварног живота говоре нам да се дешава нешто сасвим супротно.

Између 1970. и 1992. године, удвостручен је број малолетничких трудноћа – порастао је са 55 трудноћа на 1.000 тинејџерки на скоро 100 трудноћа на 1.000 тинејџерки.

Резултати студије из 1996. године, коју су спровели Џорџ Ејкерлоф и Џенет Јелен, показали су да су легализација абортуса и већа доступност контрацептивних средстава допринели порасту броја ванбрачно рођене деце.

Године 1970. порођаји неудатих жена чинили су само 10% укупног броја порођаја, а данас се у ванбрачним везама рађа 33% деце.

 

5. Легализацијом абортуса повећаће се равноправност жена

Један од најчешћих аргумената за легализацију абортуса – и тада, а и данас – јесте тврдња да абортус доприноси повећању равноправности жена. Организације као што су НАРАЛ (National Abortion Rights Action League, тј. Национална акциона лига за право на абортус) и Планирано родитељство непрекидно говоре о абортусу као о главном женском праву и пореде легализацију абортуса с добијањем права на гласање.

Сара Ведингтон, једна од адвокатица у случају Роу против Вејда, тврдила је да дискриминација у погледу образовања, запошљавања, неизвесност запослења и недостатак социјалне помоћи представљају правне препреке које би нестале уколико се трудницама дозволи да абортирају. Од 1970. године, у овим областима дошло је до великих промена и жене сада имају све више друштвених могућности и прилика.

Насупрот тврдњама поменутих организација, ове веће могућности за жене тешко да се могу приписати легализацији абортуса. Један истраживач приметио је следеће: „Пресуда у случају Роу против Вејда ретко кад се наводи као преседан у било којој области везаној за женска права, осим кад је реч о абортусу. Сав напредак у погледу правних, социјалних и радних права жена у протеклих 30 година остварен је захваљујући законодавним изменама на савезном и државном нивоу, као и правним тумачењима која нити имају везе с пресудом у случају Роу против Вејда, нити су из ње проистекла.”

Поред тога, све је више доказа да се абортус често користи као средство за дискриминацију на основу пола. Због абортуса по основу бебиног пола, као и убиства женске одојчади одмах након рођења, свет је данас сиромашнији за више од 117 милиона жена.

 

* * *

Уместо да женама донесе једнакост, абортус је довео до тога да је данас мајчина утроба једно од најопаснијих места за девојчице на свету.

Кад погледамо обећања која су дали највећи бранитељи и заговорници легализације абортуса, сасвим је јасно да ниједно од њих није испуњено. Уместо да створи безбеднији свет за жене и децу, снажније породице и бракове, или бољи социјални приступ могућностима и већа права жена, легализовани абортус довео је до тога се стање у свим овим областима углавном погоршало, а тамо где је заиста дошло до побољшања, оно није било резултат доступности абортуса већ других чинилаца и промена у друштву.

Једино повећање које нам је абортус донео јесте већи број деце која страдају у материци. Од пресуде у случају Роу против Вејда до данас, више од 60 милиона деце у Сједињеним Државама страдало је од абортуса.

Ако је циљ абортивног лобија био да се повећа број убијене нерођене деце, тај циљ је и више него успешно остварен.

 

Аутор: Арди Кулиџ

Превод: редакција портала

Извор: Five Promises Abortion Couldn’t Keep

 

 

 

[1] “Infants Now Murdered as Often as Teens: Actual Rate May Be Higher Experts Say,” Washington Post, December 10, 2001, at A3.

[2] Ibid.

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.