Пет пута су им рекли да абортирају дечака „без мозга” – данас он има 4 године

Пет пута су им рекли да абортирају дечака „без мозга” – данас он има 4 године

Године 2012, Шели Вол из Ебитауна у Енглеској била је трудна када су јој рекли нешто што ниједна трудница никада не треба да чује: да њена беба неће преживети.

Лекари су јој рекли да дечак ког носи не само да има спина бифиду већ да се она код њега искомпликовала, што је веома редак случај. Због хидроцефалуса бебина лобања се испунила течношћу која не дозвољава мозгу да расте.

Доктори су Шели и њеном мужу Робу рекли да беба неће преживети и саветовали им да абортирају. Они су то одбили. Ако беба уопште и преживи порођај, рекли су стручњаци, умреће убрзо након рођења. Родитељи су опет одбили абортус. Потом је хирург рекао Шели да чак и ако дечак остане жив, биће озбиљно физички и ментално заостао.

 

Ноа Вол: снимак мозга на рођењу (лево) и у трећој години.

 

Шели и Роб, који су већ имали једну ћерку у тинејџерском узрасту, пет пута су добили савет од стручњака да абортирају дете – и сваки пут су то одбили.

Међутим, прихватили су један савет лекара и почели да се припремају за оно најгоре истовремено се молећи да ипак све буде у реду. Шели и Роб планирали су сахрану свог дечака још пре него што се родио. „Никада пре тога нисам видела ковчег за бебу”, каже Шели.

Нажалост, испоставило се да је дијагноза хидроцефалуса тачна. Малени Ноа је на рођењу имао мање од два одсто мозга. Одмах по рођењу хитно је пребачен у хируршку салу како би му затворили рупицу у дну кичме и извадили течност из лобање.

Операција је била много успешнија него што се ико надао. С временом је мозак почео све више да расте и испуњава до тада шупљу лобању.

Ноа је данас брбљив четворогодишњак, увек насмејан и радостан. Уме да броји до десет и може да држи оловку, учи да чита и пише и дружи се с децом из своје основне школе.

Прошле године (2016, прим. прев.) на телевизији је емитован документарац „Дечак без мозга” о томе како је Ноа чудесно преживео.

 

Насмејани Ноа

 

Иако је рођен са спином бифидом, ипак постоји нада да ће Ноа једног дана моћи да хода уз механичка помагала.

Часопис Мирор известио је да развој његовог мозга „премашује сва очекивања”. Штавише, на снимцима главе на рођењу види се скоро празна лобања, док се с три године види да је мозак порастао до 80 одсто величине нормалног мозга.

Још један документарац, назван „Дечак коме је израстао нови мозак”, описао је неочекивани и чудесни мождани развој.

Кључни фактор за ментални напредак овог дечака јесте породица. Шели, Роб и сестра Стеф „много се труде да увек буду с њим. Они непрестано стимулишу његов мозак како би му помогли да расте.” Непрекидну когнитивну стимулацију породица Вол назива „тренингом за мозак”.

Због спина бифиде, Ноа је парализован од струка надоле, али након неколико операција кукова постоји нада да ће једног дана проходати. „Решени смо да Ноа једног дана прохода, са механичким помагалима или без њих”, поносно каже отац Роб.

Неурохирург др Клер Николсон, која је оперисала Ноу и спасла му живот, овако је сажела лекцију коју их је Ноа научио: „Он је медицинске стручњаке научио да се исход једноставно никад не може знати”.

 

Аутор: о. Марк Хоџиз

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: Parents told five times to abort boy with ‘no brain’

 

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да са неким поделите своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде” нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.