Фотографија бебе у 11. недељи мења мишљење људи о абортусу

Фотографија бебе у 11. недељи мења мишљење људи о абортусу

Џејлин Барнс је била трудна с петим дететом када је пред крај првог триместра имала спонтани побачај. Она и њен муж Гарт, као и њихово четворо деце, били су дубоко погођени тим догађајем. Када је угледала сина ког је побацила, решила је да на Фејсбуку објави његову фотографију и причу о свом побачају.

Џејлин и њен муж сазнали су да је беба преминула и неколико дана након тога Џејлин је прокрварила. Поред угрушака крви, у једном тренутку избацила је и тело маленог дечака кога су назвали Нилсон. „Непрекидно сам се молила да видим моју бебицу. Срећом, изашао је чим смо стигли у болницу. Доктор је пажљиво пробушио плаценту и ставио бебу у чашу. Био је савршен. Права, мала беба. Нисмо видели никакве телесне деформитете. Имао је савршен носић, уши и лице. Десет прстића на ручицама и десет на ножицама.”

Месец дана након тога, Џејлин је на Фејсбуку поделила фотографију сина кога је побацила.

„Данас је месец дана откако смо видели нашег малог момка”, написала је. „Невероватно је колико нам је то искуство променило живот. Како неко тако мали може да остави толики траг у нашем животу… Након што се то десило, осећала сам снажну жељу да поделим његову слику. Да сви виде његово мало, савршено тело у 11. недељи.”

Ово је фотографија Нилсона у 11. недељи коју је Џејлин поделила:

 

Мали Нилсон, побачен у 11. недељи

 

Џејлин каже да је добила „много позитивних коментара” од људи на друштвеним мрежама, као и да су захваљујући тој фотографији неки променили свој став и постали заговорници права на живот.

„Многи коментари пристигли су од особа које су већ биле противници абортуса, али су чак и оне рекле да нису знале да је беба тако добро развијена у тако раној фази. Међутим, стигла ми је порука и од жене која је рекла да су због те фотографије она и њен муж од заговорника абортуса постали заговорници права на живот. Рекла је да је одувек била за права жена и сматрала да жена има право да одлучује о свом телу. Али Нилсонова фотографија показала јој је да се у телу жене налази тело бебе. Савршени мали човек који има очи и уши, нос и усташца, по десет прстију на рукама и ногама.

Чак ме је питала може ли да сачува његову фотографију на свом телефону како би могла да је покаже када јој следећи пут неко буде рекао да је беба ’само грудвица ћелија’. Била је то најчудеснија порука коју сам икада добила. Осећала сам да је само то довољно да Нилсонов живот има сврху…”

Другом приликом, Џејлин је објавила поруку о томе како су сахранили Нилсона.

„Данас смо сахранили нашег сина Нилсона Џефрија… Од самог почетка у глави ми је било само то име за дечака. Замишљала сам да ћу га звати Нил. Видела сам како се игра с Луком дечачких игара. Лук и Нил, тако дивно звуче заједно. Али живот је кренуо другим путем. Нећу изговарати то име ни приближно онолико често колико бих волела. Али и то је у реду. Имамо читаву вечност пред нама за то.”

Потом је написала како су њена деца учествовала у томе: „Пре него што смо пошли да пронађемо место где ћемо га сахранити, девојчице су написале писма Нилу у којима су му рекле колико га воле и да га никада неће заборавити. Ставили смо га у стаклену теглу, заједно с писмима и цвећем… Возили смо се док нисмо угледали једно мирно месташце… Девојчице су загрлиле и пољубиле теглу, а потом нам помогле да је покопамо.”

Породица је сахранила сина у једном шумарку. Џејлин пише: „Муж је урезао Нилсонове иницијале у кори малог стабла јасике. То је младо дрво и тек ће да расте. Осетили смо да је то прикладно за нашу бебу… Веома ми је тешко што више није са мном. Мој стомак је празан. Он није крај мене. Али исто тако сам захвална за то што сам имала прилику да га сахраним. Не добије свако ту прилику. Зато сам захвална Небеском Оцу што нам је указао толику милост у тако тешком тренутку за нашу породицу.”

Џејлин објашњава зашто је решила да подели своју причу с другима на друштвеним мрежама: „Иако сам одувек била заговорник права на живот, ни ја нисам знала да је беба толико развијена у тако раној трудноћи. Стално слушам како људи говоре да је то само скуп ћелија. Очигледно је да то није тачно! Волела бих да на интернету има више фотографија беба у тако раном стадијуму. Мислим да би то помогло људима да схвате да су те бебе заиста бебе!”

Џејлин је у праву – бебе у стомаку, у свим фазама развоја, јесу људска бића и заслужују да се према њима односимо као и према другим људима – достојанствено, као што су то Џејлин и њена породица урадили.

Дете у првом триместру изузетно је сложено и развијено, као што се јасно види на њеној фотографији. Према подацима Задужбине за људски развој, која даје детаљне описе свих фаза развоја детета у материци, нерођена беба Нилсоновог узраста има потпуно оформљен нос и усне, може да прави гримасе на лицу, а црева му раде пуном паром и упијају воду и глукозу. Појављују се замеци зуба, а почињу да ратсу и нокти на рукама – све се то дешава док је беба дугачка тек око 6 цм и тешка око 15 грама.

 

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: Mother shares incredible photo of baby miscarried at 11 weeks

 

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да са неким поделите своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде” нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ.

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.