Jedna u tri miliona – zdrava beba rođena iz vanmaterične trudnoće

Jedna u tri miliona – zdrava beba rođena iz vanmaterične trudnoće

Nekoliko nedelja nakon što je jedna žena u Arizoni rodila zdravu bebu nakon vanmaterične trudnoće, saznali smo da je još jedna vanmaterična trudnoća – koja u najvećem broju slučajeva ne može da se iznese do kraja – dobila srećan kraj kada je jedna Britanka rodila zdravu ćerkicu koja sada (2011. godine, prim. prev.) slavi prvi rođendan.

Britanski Dejli mejl preneo je priču o Poli i Polu, bračnom paru iz Glostera, kojima su lekari rekli da će Polino zdravlje i život biti pod velikim rizikom ukoliko odluče da nastave trudnoću. Naime, Polina devojčica razvijala se izvan materice, u trbušnoj duplji.

Kada su joj na ultrazvuku u 20. nedelji saopštili da je posredi vanmaterična trudnoća, lekari su joj predočili dve jednako teške mogućnosti: da prekine trudnoću ili da rizikuje sopstveni život da bi rodila bebu koja će najverovatnije imati teška oštećenja jer će morati da se rodi prevremeno, a moguće je da će biti i mrtvorođena.

„Pokušavali smo da zatrudnimo više od godinu dana, tako da prekid trudnoće nije dolazio u obzir budući da sam znala da je beba zdrava”, izjavila je Pola za Dejli mejl. „Bili smo svesni rizika. Lekari su rekli da mogu iskrvariti i umreti ukoliko mi beba probije neki organ ili arteriju. Ali Pol i ja smo se složili da ćemo nastaviti trudnoću dokle god moj život ne bude u neposrednoj opasnosti jer smo želeli da bebi damo što veće izglede da preživi.”

Uprkos svemu, Pola je rizikovala svoj život i sada njena ćerka Eva, koja je zdrava i lepo napreduje, slavi prvi rođendan. Ova priča uistinu je neverovatna budući da je u proteklih 20 godina u Velikoj Britaniji zabeleženo još samo tri slučaja beba koje su rođene nakon ovako retkog oblika trudnoće. Izgledi da i beba i mama prežive iznosili su jedan u tri miliona.

U daleko najvećem broju vanmateričnih trudnoća, embrion se usadi u jajovodu te lekari moraju da ga uklone, što neumitno dovodi do smrti embriona. U Polinom slučaju, Eva je imala makar male šanse da preživi jer se implantirala izvan jajovoda, u trbušnoj duplji majke.

Roditelji kažu da ih je dijagnoza veoma potresla, iako su bili rešili da nastave trudnoću. „Oboje smo se rasplakali”, rekao je Pol i dodao da je Pola povremeno imala jake bolove.

Lekari su prvo nameravali da porode Polu u 28. nedelji, ali su porođaj pomerili za 32. nedelju kako bi se bebina pluća što bolje razvila. Međutim, kada su otkrili da nemaju dovoljno rezervi krvi, Pola je hitno prebačena u drugu bolnicu gde su je porodili u 30. nedelji.

Prilikom carskog reza, Pola je izgubila previše krvi te je morala da primi skoro četiri litre krvi putem transfuzije. Međutim, herojska odluka ove majke i te kako se isplatila i čudo se dogodilo: vanmaterična trudnoća je izneta, a oba života sačuvana.

Pola kaže da je Eva prelepa i da ni po čemu ne zaostaje u razvoju. „Ništa na njoj ne ukazuje na to da je prevremeno rođena. Dosta se smeje i veoma je zadovoljna”, kaže majka.

Prošlog meseca, jedan američki časopis preneo je vest o Nikoleti Soto (27) koja je takođe rodila bebu iz vanmaterične trudnoće koju je odbila da prekine, uprkos savetima lekara. Prilikom porođaja, lekari su utvrdili da je posredi bila kornualna ili intersticijalna trudnoća koja nastaje kada se embrion usadi na mestu gde se jajovod uliva u matericu.

 

Nikoletin sin Aselan sa godinu dana

 

Prema rečima dr Rodnija Edvardsa iz Medicinskog centra za materinsku i fetalnu medicinu, u takvom slučaju, obično dolazi do pucanja jajovoda oko 12–14. nedelje, međutim u Nikoletinom slučaju jajovod je nastavio da se rasteže što je bebi omogućilo da se razvija.

Dr Edvards napominje da se ne seća nijednog slučaja kornualne trudnoće koja se završila uspešnim porođajem. „Ovaj slučaj potvrđuje da u medicini ne možete reći da se nešto ’uvek’ dešava niti da se ’nikada’ ne dešava”, dodaje on.

 

Izvori:

Woman With Ectopic Pregnancy Risks Life and Defies the Odds

The Mother Who Risk Everything to Have Her Ectopic Baby

Phoenix Woman Refuses Abortion, Gives Birth to Baby Carried Outside of Womb

Prevod za pravoslavniroditelj.org: M. Stajić

 

Ukoliko ste trudni i u dilemi ste da li da zadržite bebu, nudimo Vam mogućnost da porazgovarate sa psihologom – bilo uživo u savetovalištu u Beogradu, bilo preko Skajpa.

Ne ustručavajte se da zatražite psihološki razgovor – niko Vas neće pritiskati, osuđivati niti ubeđivati.

Jednostavno ćete dobiti priliku da Vas neko pažljivo i bez osuđivanja sasluša, kao i priliku da sa nekim podelite svoja osećanja i razmišljanja u ovako osetljivoj situaciji u kojoj ste se našli.

Za detaljnije informacije posetite sajt Pravoslavno-psihološkog savetovališta „Ima nade“:

Imanade.org

Ne brinite za novac – ukoliko niste  u mogućnosti da platite, razgovor će za Vas biti besplatan.

Savetovalište „Ima nade” nudi mogućnost besplatnog razgovora samo i isključivo osobama koje su trudne i premišljaju se da li da zadrže bebu, tako da je to potrebno navesti u pismu preko kontakt stranice na OVOM LINKU.

 

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.