Neka vaskrsne Bog  (molitve u nevolji, bolesti i uznemirenosti)

Neka vaskrsne Bog (molitve u nevolji, bolesti i uznemirenosti)

Pitanje:

Koje molitve da čitamo kada nam dete (malo ili veliko) ima velike zdravstvene probleme, operacije i teška stanja?

 

Odgovor:

U takvim teškim situacijama dobro je moliti se svetom Luki Krimskom (Vojno-Jaseneckom) koji je i sam bio lekar-hirurg,  da rukovodi rukom hirurga tokom teške operacije. Više o ovom svetitelju možete pročitati OVDE.

Svakoga dana možemo za obolelu osobu čitati Kanon za bolesnog (link ka ovoj molitvi pogledajte OVDE) , a neko čita Akatist Bogorodici Svecarici i Akatist Sv.Nektariju Eginskom (koji posebno pomaže kada je obolelost od kancera u pitanju).

Molitva koju takođe mnogi čitaju u situacijama u kojima nas obuzima strah, strepnja, uznemirenost i prekomerna briga za obolelu osobu je molitva Časnome Krstu koja brzo odgoni ubačene i uznemirujuće misli i strepnje.

Ovoj molitvi možemo učiti decu da se njome pomole kada ih u nekoj situaciji obuzme strah.

Dobro bi bilo da veća deca nauče i sama da se mole ovom molitvom jer brzo odagnava teška stanja duše onoga ko se njome moli.

 

MOLITVA ČASNOME KRSTU

Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze.

Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja;

tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista,

koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku,

i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji,

pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom,

i sa svima Svetima zanavek.

Amin.

 

Ostale molitve u bolesti

 

Kratka molitva za bolesnu osobu

 

Vladiko Svedržitelju, Sveti Care, molimo se Tebi, Bože naš,

budi Lekar sluškinje Svoje (ime), poseti je milošću Svojom,

oprosti joj svako sagrešenje voljno i nevoljno

i pošalji sa Nebesa silu Svoju, podigni je sa postelje bolesničke

i daruj je isceljenu Crkvi Svojoj.

Amin.

 

Molitva pred operaciju

 

Gospode Isuse Hriste, Bože naš, Ti si strpljivo podneo šibanje i ranjavanje Svoga Najsvetijeg Tela i možeš da lečiš duhovne i telesne rane svojih grešnih stvorenja. Milostivo pogledaj na mene (njega, nju), slugu Tvoga, koji očekuje da moje (njegovo, njeno) telo bude povređeno medicinskim sredstvima radi ličnog dobra i duševne i telesne koristi. Blagoslovi ruke onih koji će me (ga, je) operisati i onih koji će im pomagati, dajući im Svojom Nebeskom blagodaću i pokroviteljstvom mudrost i spretnost. Daruj mi (mu, joj) snagu da podnesem sve što Ti, Gospode, dozvoliš da mi (mu, joj) se desi. Tebi prisnosim veru i ljubav, uzdajući se da će Tvoja Sveta volja uvek upravljati mojim (njegovim, njenim) životom. Jer si Ti Bog milosti i spasenja i Tebi slavu uznosim, o, Hriste Gospode, sa Tvojim Predvečnim Ocem i Presvetim, Dobrim i Životodavnim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin!

 

 

Molitva za bolesno dete

 

Gospode, Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svet kao dete; pa, iako si istiniti Bog, živeo si u poslušnosti Svojim zemaljskim roditeljima. Daj da Tvoje čedo /IME/ bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si Ti predvideo da o njemu brinu. Molimo Te milostivo: pogledaj na njega i u Svojoj neizmernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, Gospode, Bože naš, pošaljei Svog Svetog Anđela da ga izleči, da bi dostigao punoću života i služio Ti u veri i zahvalnosti u srcu, i daruj da postane naslednik Tvoga Nebeskog Carstva. Jer si Ti, Hriste, Gospode naš, Lekar duše i tela, i Tebi slavu uznosimo, sa Ocem i Svetim Duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin.

 

Molitva za isceljenje od tumora Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu

O, mirotočiva glavo, Svetitelju Nektarije, Arhijereju Božiji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću si prosijao i sakrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi, darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Bog pravednoga, da tebe radi, nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi, i da se po svoj vaseljeni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

Molitva Bogorodici u nevolji, iskušenjima i potištenosti

 

Prepodobna Carice moja, Presveta Nado moja, Utočište sirotih, Zaštitnice putnika, Pomoćnice onima koji su u bedi i Zaštito onih koji su zlostavljani, vidi moju nevolju, vidi moju muku: sa svih strana sam opkoljen (-a) iskušenjem, a nema nikog da me brani. Ti mi sama pomozi jer sam nemoćan (-ćna). Nahrani me kao stranca, uputi me kao zabludelog (-lu), izleči me i spasi kao beznadežnog (-nu). Nemam druge pomoći, ni zaštite, ni utehe, osim Tebe, o, Majko svih nevoljnih i opterećenih. Pogledaj na mene sa nebesa, zakrili me Presvetim Pokrovom Tvojim, kako bih se izbavila od svih zala koja su me opkolila, i ja ću uvek slaviti Preslavno ime Tvoje. Amin.

 

Molitva u bolesti

Oče Sveti, Lekaru duša i tela, Koji si poslao Jedinorodnog Sina Svog, Gospoda Boga, Spasitelja našeg Isusa Hrista, Koji isceljuje svaku bolest i izbavlja od smrti, izleči i mene od svih mojih duševnih i telesnih nemoći, i oživotvori me blagodaću Hrista Tvog, molitvama Prečiste Vladičice naše Bogorodice i Prisnodjeve Marije, Silom Časnog i Životvornog Krsta, posredništvom Časnih nebeskih Sila bestelesnih, Časnog, slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana, Svetih slavnih i dobropobednih mučenika, prepodobnih i bogonosnih Otaca naših, Svetih iscelitelja, besrebrenika Kozme i Damjana, Kira i Jovana, Pantelejmona i Jermolaja, Samsona i Diomida, Fotija i Anikite, Talaleja i Trifuna, Svetih i pravednih Bogootaca Joakima i Ane, i svih svetih. Jer si Ti Izvor isceljenja, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom i Jednosuštnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

 

Molitva druga u bolesti

 

O, Gospode, Isuse Hriste, Bože naš, Ti si lečio ljudske bolesti i slabosti samo Svojom rečju, sve vreme Svoga boravka u ovome svetu. Pogledaj sada i nas verne i, ako je Tvoja Sveta volja da se izbavim, izleči bolest od koje stradam. Podigni me iz ove postelje bolesti i slabosti, da bih Ti služio (služila) u sve dane života moga, nastojeći da uvek izvršavam Svetu volju Tvoju. Daj, Gospode, da i ova bolest bude vreme koje ću upotrebiti na slavljenje Tvoga čovekoljublja, i pirlika da se preporodim, sledeći Tebe sa čvrstom rešenošću. Daj mi da stalno imam na umu da sam prah i da živim jedino po Tvojoj sili i blagodati, jer si me Ti stvorio i ulio mi nadu na spasenje i život večni. Tebi, Gospode Isuse Hriste, upućujem svoje molitve, uzdajući se u Tvoju ljubav i milosrđe, i Tebi uznosim slavu, sa Ocem i Presvetim Duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin.

 

Molitva za bolesnika

 

Vladiko, Svedržitelju, Sveti Care, Ti Koji urazumljuješ i ne usmrćuješ, Koji klecajuće utvrđuješ i oborene uspravljaš, i telesne muke čovekove otklanjaš, molimo se Tebi, Bože naš, slugu Svoga (sluškinju Svoju) /IME/ koji boluje (koja boluje), poseti milošću Svojom. Oprosti mu (joj) svako sagrešenje voljno i nevoljno. O, Gospode, izlečujuću silu Svoju sa nebesa pošalji, dotakni se tela njegovog (njenog), ugasi groznicu, ukroti strast i svaku bolest koja se krije u njemu (njoj), budi Lekar sluge Svoga (sluškinje Svoje) /IME/, podigni ga (je) sa postelje bolesničke i sa odra stradanja njegovog (njenog), i daruj ga (je) svesavršenog (-nu) Crkvi Svojoj, da blagougađa Tebi i tvori volju Tvoju. Jer, Tvoje je da nas miluješ i spasavaš, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

Blagodarna molitva isceljenog od bolesti

 

Kada Bog daruje bolesnom isceljenje od bilo koje bolesti, može Mu se zablagodariti sledećim kratkim slavoslovljem:

 

Slava Tebi, Gospode Isuse Hriste, Jedinorodni Sine Bespočetnoga Oca, Koji jedini isceljuješ svaki greh i svaku bolest u ljudima, jer si pomilovao mene grešnog (grešnu) i izbavio si me od bolesti moje, ne dopustivši joj da se razvije i da me umrtvi zbog grehova mojih. Daruj mi od sada, Vladiko, snagu da čvrsto tvorim volju Tvoju za spasenje moje grešne duše i u slavu Tvoju, sa Bespočetnim Tvojim Ocem i Jednosuštnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

 

Izvor: priredila redakcija sajta „Pravoslavni roditelj“, materijali delom preuzeti sa sajtova Molitvenik i Paraklis svetog Stefana i sajta Tolmač.

3 komentara

  1. Pomaže Bog!
    Blagodarim na ovim korisnim molitvama.
    Hristos posredi nas!

  2. Slava Bogu

  3. Aleksandra says:

    Hvala na ovim molitvama , na jednom mestu a mnogo znace nama u tudjini!! Svako dobro do Boga.

Napišite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.