Породични људи министру просвете: Како сте допустили образовање без образа (морала, етике)?

Породични људи министру просвете: Како сте допустили образовање без образа (морала, етике)?

 

 

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Немањина 22-26

Б Е О Г Р А Д

 

За министра просвете, науке и технолошког развоја, господина Младена Шарчевића

 

 

Поштовани министре,

 

 

Како сте недавно дозволили да се у наш образовни систем провуку потпуно непримерени и скаредни садржаји увијени у маску наводних образовних пакета против сексуалног насиља, обраћамо Вам се са жељом да нам одговорите на неколико питања везаних за ову тему:

1.Да ли су ови „образовни пакети“већ примењени у Вашим приватним школама?Ако је одговор потврдан, молимо Вас да нам наведете какви су ефекти њихове примене? Ако, пак, нису, зашто нису, ако стојите иза њихових садржаја?

 

2.С обзиром да веродостојност и квалитет сваког наставног садржаја из било које области највише зависи од професионалних компентенција и референци аутора, позивамо Вас да јавно кажет екоје су формално-образовне квалификације др Љиљане Богаваци Душице Попадић као главних ауторки ових образовних пакета, а потом редом свих аутора који су припремали материјале за образовни пакет за основну и средњу школу?

 

3.У  образовном пакету за вртиће (линк ОВДЕ), на страни 9. сазнајемо да су психолошкиње Виолета ВрцељОдри, Милана Јовићевић и Дијана Копуновић из Предшколске установе
„Наша радост“ из Суботице, ПИЛОТИРАЛЕ Бојанку са децом узраста од 3 до 5 година, а  Душица Попадић “ у најновијем Саопштењу Инцест Траума Центра (линк ОВДЕ) потврђује поводом оба образовна пакета да је „62% ukupnog sadrzaja je pilotirano u vrticima, osnovnim i srednjim skolama.“

 

С обзиром да су изречене тврдње да су ови образовни пакети„пилотирани“, односно већ спроведени, тестирани, ЗАХТЕВАМО:
списак СВИХ ШКОЛА И ВРТИЋА где је тај образовни пакет већ тестиран на деци и
– списак свих просветних радника именом и презименом који су те пакете
пилотирали.
Желимо да проверимо јесу ли ове установе и просветни радници имали сагласност родитеља за такав експеримент и да ли су родитељима предочени садржаји којима ће ти просветни радници подучавати њихову децу.

4.У тексту Блица од 19. 4. 2017. „Спорни приручник о сексуалној едукацији деце на доради, ево шта све МИНИСТАРСТВО ТРАЖИ ДА СЕ ПРОМЕНИ“  Ваше Министарство тврди да је овде  „реч о материјалима који су присутни у европским образовним системима и утемељени су у све оно што је Србија потврдила потписивањем Конвенције Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања деце, и што је преузела као обавезу на основу одредби „Ланзарот“ конвенције.

Захтевамо одговор од Вас да ли сте прочитали ове „образовне пакете“ и да ли сте уочили да поред теме заштите од сексуалног насиља око 50% материјала промовише хомосексуализам и порнографију?

Да ли сте свесни да су они, као такви, управо у супротности са Уставом и законима Србије, као и са међународним споразумима које је и Србија потписала. Овде се крши Устав Републике Србије, и то у члану 43, став 5 (Родитељи и законски стараоци имају право да својој деци обезбеде верско и морално образовање у складу са својим уверењима.); члану 64, став 1 (Деца уживају људска права примерено свом узрасту и душевној зрелости.); члану 64, став 3 (Деца су заштићена од психичког, физичког, економског и сваког другог искоришћавања или злоупотребљавања.); члану 65, став 1(Родитељи имају право и дужност да издржавају, васпитавају и образују своју децу, и у томе су равноправни.). Материјали су у супротности и са Универзалном декларацијом о људским правима, члан 26, став 3(Родитељи имају првенствено право да бирају врсту образовања за своју децу.); са Конвенцијом о правима детета, члан 14, став 2 (Стране уговорнице ће поштоватиправа и обавезе родитеља и, у одређеним случајевима законских старатеља, ради усмеравања детета на остваривање његовог права на начин који је у складу с развојним способностима детета.); са Међународним пактом о грађанским и политичким правима, члан 18, став 4 (Државе уговорнице овог Пакта се обавезују на поштовање слободе родитеља, односно законских старатеља, да обезбеде верско и морално васпитање своје деце у складу са својим убеђењима.).

 

5.Да ли је неко од Ваших „експерата“ упоредио начин како се ове теме представљају у некој европској земљи са перфидним начином како је то Ваше министарство сервирало нашој деци, родитељима и наставницима?

Пошто, очигледно није, навешћемо Вам пример из Италије, такође европске земље.

Према сведочењу мајке Српкиње која живи тамо, прве часове о сексуалном образовању ученици имају тек од 5. разреда и то три пута у трајању од два сата, што је укупно шест сати за целу школску годину. Родитељи су о сваком предавању били детаљно обавештени и пре почетка и након завршетка предавања, односно,  најпре су они имали детаљно предавање о свим садржајима који ће њиховој деци бити презентовани. Психолог стручњак је са децом тог узраста радила нарочито на теми међусобног поштовања и реакцијама понашања у периоду пубертета, као и о промени организма и тела услед јаког дејства хормона. Објашњено им је и како настају деца, али потпуно у границама нормале. Деци је предочено да не треба рано да имају сексуалне односе, да поштују себе, своје тело и своју интимност. Највише се радило на теми о промени понашања у пубертету када деца долазе у конфликте са родитељима, са друштвом у школи и др. и како одржати међусобно разумевање. Мајка закључује да је деци презентовано све оно што је морално, корисно и нормално, питајући се шта се дешава са Србијом када неко може да дозволи један тако окрутан програм!

6.У тексту Блица од 19. 4. 2017. „Спорни приручник о сексуалној едукацији деце на доради, ево шта све МИНИСТАРСТВО ТРАЖИ ДА СЕ ПРОМЕНИ“  Ваше Министарство наводи: „Нажалост, сведоци смо разних облика насиља над децом, инцеста, педофилије, све већег броја малолетничких трудноћа, прекида трудноћа са трајним последицама. Стога, када говоримо о образовним пакетима, морамо имати у виду важност њиховог циља, а то је превенција и заштита деце од насиља“.

 

  • Захтевамо да нам одговорите на питање како ћете невине дечје душе, које нису имале додира са сексуалним насиљем, заштити од истог када их кроз развратне садржаје ових пакета управо излажете сексуалном насиљу?
  • Како ћете их заштити од педофилије ако се догоди да се наставник, који предаје ову материју, занесе и покаже ученицима практично како се изводи француски пољубац или нека од сексуалних техника, које су у пакету за средњу школу до танчина објашњене?

 

7.И на крају питамо Вас да ли знате шта значе основни појмови који Ваше министарство симболишу, речи ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ?

Објаснићемо Вам!

Етимологија ових речи потиче из старословенског језика и носи у себи стара наталожена значења.

Образовање не значи само стицање знања у току школовања и сакупљање информација, већ има дубоко морални смисао чувања образа. Народ никада није заборавио у свом језику то дубоко етичко значење образа („образа ми!“ или „човек без образа“, „где ти је образ“, „безобразан је“, итд), што значи органску везу између образовања и етике, образовања и духовног живота уопште.

„Питање“ је старословенска реч која значи „хранити“, па зато и реч  васпитање значи „нахранити“ дете моралом, духовношћу – образовати.

Сходно томе, васпитач је тај који храни дечју душу свим добрим, позитивним етичким начелима, учитељ их, такође, томе учи, а наставник наставља ову традицију.

Да ли ови „образовни пакети“ могу да нахране душе наше деце, господине министре?

КАКО СТЕ ДОЗВОЛИЛИ ДА У ОБРАЗОВАЊЕ ПРОДРУ САДРЖАЈИ БЕЗ МОРАЛА И ЕТИКЕ – ЈЕДНОМ РЕЧЈУ „ОБРАЗА“?

ТИМЕ СТЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ БУКВАЛНО САМОУКИНУЛИ, ПОНИШТИЛИ И ОБЕСМИСЛИЛИ!

 

Породични људи Србије

 

Један коментар

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.