ЖЕНЕ ГОВОРЕ: Наставници енглеског нису у обавези да славе туђе празнике на часу

ЖЕНЕ ГОВОРЕ: Наставници енглеског нису у обавези да славе туђе празнике на часу

Поштовани читаоци, преносимо писмо читатељке која је и сама наставник енглеског језика, и из прве руке нас обавештава о томе да ли су наставници енглеског језика дужни да деци предају све садржаје из уџбеника – укључујући и лекције о тзв. Ноћи вештица.

 

Писмо читатељке подстакнуте нашом кампањом „ЖЕНЕ ГОВОРЕ У СВОЈЕ ИМЕ”.

Више о кампањи и о томе како да нам се придружите прочитајте ОВДЕ.

 

***

 

Иако са закашњењем, желела бих да дам свој скромни допринос борби против обележавања Ноћи вештица у нашим школама.

Наставник сам енглеског језика у основној школи и познато ми је да се такви садржаји налазе у уџбеницима појединих издавача. Али то не значи да наставници морају да обрађују ту тему, а још мање да костимирају децу и прослављају тај дан. Поуздано могу да кажем да се не морамо строго придржавати уџбеника.

Недавно смо имали семинар на коме нам је речено да се не мора обрадити све из уџбеника, наставник сам бира садржаје помоћу којих ће остварити исходе предвиђене за тај предмет. У настави страних језика постоје исходи који се односе на интеркултурну компетенцију, а то значи да деца треба да се упознају са културом земаља чији језик уче.

Али то не значи да деца треба да прихвате и извршавају њихове обичаје и славе њихове празнике. Значи наставник је тај који одлучује, а нико га на то не приморава.

Ја тренутно користим уџбенике издавача Оxford University Press, који немају такве садржаје. Раније сам имала, али их никад нисам обрађивала. Било је чак ситуација да колегиница у паралелном одељењу организује читав шоу са маскама и бундевама, а деца, нормално, питају кад ћемо ми славити Ноћ вештица. Одговорим да ми не славимо Ноћ вештица, ми ћемо славити Божић… Деца прихвате кад им се лепо објасни.

 

Аутор: С. Г, мајка и професор енглеског језика

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.