Дан када сам први пут зауставио дејство абортивне пилуле RU-486

Дан када сам први пут зауставио дејство абортивне пилуле RU-486

Ешли је тада имала 20 година и била је заљубљена. Изненадила се када је сазнала да је трудна, али је веровала тадашњем момку јер ју је наговорио да ступе у интимне односе тако што је обећао да ће се старати о њој и беби ако случајно буде затруднела.

Била је скрхана када је захтевао да абортира. Одрасла је у хришћанском дому уз дивне родитеље. Знала је да ће се родитељи разочарати када буду сазнали да је трудна, али је исто тако знала да би све могла да издржи ако би момак био уз њу, као што је обећао.

Но, када јој је пружио новац за абортус и рекао да не може да изађе с посла да би ишао с њом, имала је утисак као да ју је неко снажно ударио у стомак. Убеђивао ју је да уз бебу неће остварити свој сан да постане васпитачица, да ће је родитељи избацити из куће, и изјавио да он нема намеру да издржава бебу за коју није спреман. Мислила је да нема избора и отишла у клинику за абортус.

Тамо су јој потврдили да је у седмој недељи трудноће, али јој нису дали да види бебу нити да чује откуцаје срца. Дали су јој абортивну пилулу RU-486 и стајали крај ње док је није прогутала.

Ешли се истог тренутка покајала јер је знала да се то противи свему у шта је веровала. Није желела да абортира, желела је само љубав и подршку.

Питала је шта да ради ако се предомисли, али јој је речено да ће беба свакако умрети чак и ако не доврши процедуру и не узме пилуле да изазове контракције. Ако којим случајем не умре, родиће се деформисана или ментално заостала.

Ешли се осетила ужасно због свега и пожелела је да јој неко помогне. Поверила се мајци и испричала јој шта се десило и шта је урадила. Но, уместо да је осуди, мајка ју је загрлила и пружила јој подршку коју само мајка пуна љубави може да пружи. Позвале су локални центар за помоћ трудницама, који је потом ступио у контакт са мном. Када сам се јавио на телефон, нисам знао шта би требало урадити у таквом случају, али сам им рекао да дођу.

Дошла је у моју ординацију видно потресена. Прошло је отприлике 36 сати откако је узела пилулу. Била је спремна да уради шта год је потребно да заустави њено дејство и спасе бебу. Утешио сам је а потом се повукао у канцеларију. Молио сам се: „Господе, шта да радим?” Таквим стварима нас нису учили на факултету нити на стажирању. Штавише, говорили су нам да се скоро ниједан проблем у првом триместру трудноће у суштини не може лечити како би се спасла беба и да треба пустити да природа одради своје. Но, овде није била у питању природа, а ја сам све време имао осећај да нешто ипак може да се уради.

Почео сам да листам медицинске уџбенике и да размишљам о томе како пилула RU-486 заправо делује – она је блокатор прогестерона и до тада није било познато да се њено дејство може зауставити.

Бог ми је помогао да се присетим свог ранијег истраживања о рецепторима протеина. Пало ми је на памет да би дејство пилуле RU-486 могло да се заустави када бисмо Ешли дали велику количину прогестерона.

У ординацији смо имали прогестерон јер га користимо за лечење неплодности, тако да сам Ешли и њеној мајци изнео план и рекао им који су ризици: поступак до тада никада није рађен, нисам био сигуран да ће успети, могло се десити да Ешли прокрвари, да беба ипак умре, у ком случају бисмо морали да изазовемо порођај, а могло је доћи и до горих сценарија. Ешли је рекла да је не занима ризик по сопствено здравље. Била је спремна да уради све што треба како би спасла бебу. Након тога, дао сам јој инјекцију са 200 мг прогестерона. Био је петак, те сам јој рекао да у понедељак дође на контролу.

Тог викенда је почела да крвари и отишла у хитну помоћ. Богу хвала, откуцаји срца су се чули и Ешли је на ултразвуку видела своју бебу! Била је толико захвална због тога – чак и да је беба након тога умрла, чинило јој се да би јој било макар мало лакше јер је знала да је урадила шта је могла и да је успела да јој барем чује откуцаје срца. Отишла је кући, а крварење је убрзо престало.

Поново је дошла у нашу ординацију и двапут недељно примала инјекције прогестерона. Из недеље у недељу све више смо се надали, премда смо и даље били уздржани у прогнозама. Ешли је била нервозна пред ултразвучни преглед у 17. недељи, но уместо бебе с три руке или неким другим деформитетом, потврдили смо да носи здраву бебу!

Пратили смо је из недеље у недељу а након 28. недеље престала је да прима прогестерон. Ешли је у термину родила прелепу девојчицу Кејли, здраву и веома живахну! Патолог је утврдио да је постељица била сасвим нормална и поред тога што је Ешли узела пилулу RU-486.

Након тога у више наврата сам виђао Кејли у ординацији и са задовољством сам је посматрао како израста у духовиту и одлучну девојчицу. Сада јој је шест година и иде у први разред.

Сећате ли се како је Кејлин отац застрашивао Ешли и набрајао шта ће јој се све десити ако одлучи да задржи бебу?

Ешлини родитељи пружили су јој безграничну подршку и љубав и нису је избацили из куће. Уместо тога, помогли су јој да заврши школу и Ешли је сада респираторни терапеут – свакодневно спасава животе беба у једној великој дечјој болници. Има свој дом и сада намерава да настави школовање.

Бог није само добар, Он је сјајан и одушевљава ме Својом милошћу и добротом! Крајем јануара, Ешли и Кејли долазе у Вашингтон да учествују у „Маршу за живот” и подрже покрет који се бори за живот и за окончање рата против жена и њихове деце.

Аутор: др Мет Харисон

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: The day I performed the first-ever RU-486 abortion reversal

 

Будући да је од 2017. године медикаментозни абортус (абортус лековима) доступан и у Србији, сматрамо да је важно дотаћи се ове теме и обавестити читаоце о важној чињеници – наиме, да се дејство абортивне пилуле може зауставити уколико се жена предомисли након што ју је узела.

Приликом медикаментозног абортуса, трудници се даје пилула мифепристона, који је делује као блокатор прогестерона, хормона неопходног за опстанак плода. Када мифепристон доспе у организам, крвни судови у постељици добију исти сигнал као када не дође до зачећа, те почиње љуштење ендометријума – слоја у који је усађен плод. У редовном менструалном циклусу, тиме се из тела уклања слој ендометријума а с њим и неоплођена јајна ћелија, док се приликом побачаја заједно са ендометријумом избацује и плод. Мифепристон блокира рецепторе прогестерона у материци, спречавајући тако довод хранљивих материја до плода, након чега се плод практично изгладњује и умире.

Четрдесет осам сати након тога, трудница добија други лек (две пилуле мисопростола) који изазива контракције, најчешће праћене крварењем. Две недеље након тога лекар утврђује да ли је трудноћа окончана. Уколико није, предлаже се хируршки абортус. Уколико је трудноћа опстала, лекари наводе да постоји ризик од деформације плода. Међутим, према мишљењу Америчког колегијума акушера и гинеколога (Practice Bulletin, бр. 143, март 2014): „До данас не постоје докази тератогеног дејства мифепристона”. Другим речима, ништа не указује на то да мифепристон изазива деформитете плода.

Године 2012. др Мет Харисон, аутор чланка који следи, затим др Џорџ Делгадо и др Мери Давенпорт осмислили су програм за заустављање дејства абортивне пилуле (Abortion Pill Reversal program) у оквиру једне непрофитне организације у Калифорнији (Culture of Life Family Services) и сачинили следећи протокол:

  • пацијенткињи се даје 200 мг прогестерона интрамускуларно (ИМ) што је пре могуће након узимања мифепристона;
  • што је пре могуће, урадити ултразвучни преглед како би се потврдила виталност ембриона или плода. Инјекцију прогестерона не треба одлагати уколико није могуће одмах урадити ултразвук;
  • уколико је од последње менструације прошло мање од 6,5 недеља, може се пратити и ниво ХЦГ-а. Резултате треба опрезно тумачити;
  • поново дати 200 мг прогестерона дневно, ИМ, наредна два дана, а затим сваког другог дана до 14. дана од узимања мифепристона;
  • до краја првог триместра двапут недељно давати 200 мг прогестерона ИМ .

Дејство абортивне пилуле може се зауставити. Од 2006. године до средине 2016. у САД је на овај начин спасено 175 беба (линк ОВДЕ). Стопа успешности заустављања абортуса лековима након узимања прве дозе износи 53 одсто. У Сједињеним Државама тренутно има 300 лекара спремних да помогну женама које се предомисле након што су узеле абортивну пилулу.

Одговоре на најчешћа питања у вези с пилулом RU-486 можете погледати овде.

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да са неким поделите своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде” нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ.

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.