Десет разлога да се не одлучите за абортус

Десет разлога да се не одлучите за абортус

На веб-сајту о родитељству „Mommyish” недавно је објављен чланак у ком су наведени разлози због којих се треба одлучити за абортус. Као одговор на то, написала сам чланак који разобличава ауторкине аргументе (линк овде ). Данас желим да размотрим десет разлога због који се не треба одлучити за абортус. Зашто то не треба одабрати?

 

 

НАПОМЕНА:

Ако сте отац, родитељ, пријатељ (или неко други) који жели да спречи абортус (или ако тражите додатне информације о томе шта је абортус), погледајте овај чланак (линк ОВДЕ ).

Ако сте трудница коју други наговарају да абортира, или ако су вам потребне информације како бисте одржали трудноћу, идите овде (линк ОВДЕ ).

 

 

1) Абортус увећава трагичност ситуације

Понекад су околности везане за трудноћу саме по себи трагичне. Можда је жена силована. Можда је беби установљена нека мана, или је здравље жене угрожено. Међутим, на трагедију не треба одговарати још једном трагедијом. Не можемо поништити силовање ако убијемо дете. Не можемо излечити дете ако му одузмемо живот. И не можемо избећи здравствене проблеме тако што избегавамо да признамо постојање другог људског живота.

Женама које су претрпеле силовање потребни су љубав и саосећање. Али љубав и саосећање не укључују убиство детета те жене. Родитељима суоченим са озбиљном пренаталном дијагнозом морамо пружити реалне чињенице и усмерити их на друге чија им искуства могу помоћи. Не смемо их приморати да донесу исхитрену одлуку и одлуче се за абортус нити их притискати да одузму живот свом детету уместо да му пруже прилику да преживи упркос лошим прогнозама. Жене с високоризичном трудноћом морају бити упућене на праве медицинске стручњаке. Но, медицинска нега не подразумева намерно убиство детета. (Ако у току лечења жене дође до смрти детета, нпр. приликом хемотерапије, ванматеричне трудноће итд, ту није реч о абортусу.)

 

 

2) Абортус одузима живот невиних

Наука не може бити јаснија по овом питању. Нерођено људско биће је живо, засебно и јединствено. У тренутку оплодње – који се назива и тренутак зачећа – настаје ново људско биће. Окончањем тог живота не окончавамо „могућност” живота већ прави правцати живот. Било би добро да схватимо да савремена наука показује људскост нерођеног детета. (Овде можете наћи научни извештај, цитате из медицинских уџбеника о томе када настаје живот – линк ОВДЕ и снимак линк ОВДЕ.)

 

 

Овде се налази серија нових снимака (линк ОВДЕ) у којима се путем анимација тачно показује шта се дешава приликом примене различитих метода за прекид трудноће. Снимци описују и ризике које те методе носе по жену.
 


 

3) Абортус је кршење грађанских права

Грађанска права се крше када се људима одузму основна права на начин који се сматра дискриминацијом. Нерођеној деци одузима се живот – што је најосновније право које постоји – искључиво по основу места на ком се налазе (мајчина материца) и њиховог развојног доба. То је дискриминирајуће, нехумано и окрутно.

 

 

4) Абортус кажњава невине

Дете не заслужује да умре због злодела свог оца. Не можемо убити петогодишње дете зато што му је отац силоватељ. Из истог разлога не можемо дозволити ни убиство петомесечног нерођеног детета.

Дете не заслужује да умре зато што су му мајка и/или отац неодговорни. Дете је у потпуности невино. Дете не одлучује о томе да ли ће његови родитељи ступити у интимни однос нити да ли ће користити неделотворну контрацепцију. Нерођено дете је увек невино и никада ни за шта не сме да буде кажњено.

 

 

5) Абортус може да повреди жену

Приче из стварног живота изнова потврђују да абортус повређује жене. То се може десити на више нивоа – на менталном, емотивном, физичком, као и на нивоу партнерских односа – а у појединим случајевима приликом абортуса заиста долази и до смрти жене. Такође, после абортуса може доћи и до губитка плодности или повећаних изгледа за спонтани побачај. Да бисте сазнали више о томе, прочитајте ово истраживање (линк ОВДЕ), овај рад (линк ОВДЕ), ова искуства (линк ОВДЕ), и ове приче (линк ОВДЕ).

 

 

6) Абортус наноси штету партнерским односима и породицама

Када год неки члан породице премине, породица пати због губитка. Исто важи и за абортус.

Приликом прекида трудноће, страда право, живо и незаменљиво људско биће, а родитељи, као и браћа и сестре тог детета, осећају последице. Очеви који желе да спрече абортус треба да прочитају овај чланак (линк ОВДЕ).

За више информација о томе како абортус нарушава односе прочитајте ово (линк ОВДЕ). Многе жене које се одлуче за абортус само зато да би навеле партнера да остане с њима на крају увиде да су свакако саме, и то недуго после абортуса. Абортус никада није пут ка успешној вези пуној љубави.

 

 

7) Абортус заувек остаје у сећању

Ма колико се трудили, никада не можемо избрисати оно што је абортусом учињено. Абортус узима – убија – невино људско биће. Време не може избрисати убиство нити променити стварност. Абортус је сурова трагедија, али је исто тако и избор који никада није требало направити. Последице таквог избора заувек остају с нама.

Реч за оне који су већ учествовали у абортусу: премда не постоји начин да се промени прошлост, постоји начин да се опоравите од последица тог чина. Можете погледати странице Rachel’s Vineyard (линк ОВДЕ) или Ramah International (линк ОВДЕ). Такође, прочитајте и проповед Марка Дрискола (линк ОВДЕ) где он расправља о томе како је „Христос умро да би убиство могло да буде опроштено”. Опоравак, нада и исцељење увек ће вам бити доступни.

 

 

8) Абортус ствара нове проблеме

Неки верују да ће абортусом и окончавањем дететовог живота решити своје проблеме. Непосредно након тога може деловати као да су ти проблеми заиста нестали. Можда се одлазак на студије учини као лакши избор, можда родитељи никад и не сазнају да им је ћерка била трудна, или нечија љубавна веза остане неоткривена. У стварности, међутим, абортус само прикрива проблеме – он их не решава. Многе девојке заврше студије иако су истовремено родиле и одгајиле децу. Многи родитељи покажу да имају много више разумевања и љубави него што је њихова ћерка претпостављала. Истина је увек боља од лажи, нарочито када је цена лажи живот невиног људског бића. На крају крајева, о томе је овде заправо и реч: проблеме не можемо решити убијањем невине особе. Само зато што је законом дозвољено, не значи да је исправно. А само зато што је то избор за који нико не мора да зна да сте га направили, не значи да вас неће пратити целога живота.

 

 

9) Абортус је избегавање одговорности

Абортус се понекад користи као лако решење за последицу везе за једну ноћ или везе која је почела да се руши. Међутим, када двоје одраслих својевољно пристану да учествују у активности за коју се зна да доводи до зачећа, морају прихватити одговорност. Контрацептиви могу да закажу. Најбољи планови могу да потону. Но, одговорност се не може избећи ако је живот невиног детета цена коју за то треба платити.

Одговорне особе понекад морају да донесу тешке одлуке. Можда се чини као да баш сада није добар тренутак за дете, или су будући родитељи у тешким животним околностима. Но, то не оправдава убиство невине особе. Одговорно понашање је када одлучимо да дете задржимо и подигнемо. Одговорно понашање је када одлучимо да дете дамо на усвајање. Али када се одлучимо за абортус и тиме одузмемо живот детету које већ постоји, ми се заправо понашамо неодговорно – и доносимо непоправљиво погрешну одлуку.

 

 

10) Абортус не оснажује нити ослобађа жене

Као жена која себе сматра феминисткињом, сматрам да је ужасно што се абортус сврстава у „женска права”. Није моје „право” да убијем своје дете. Не би требало да ја будем једина особа која има моћ да нареди да се моје дете погуби руком доктора који ради абортус. Не може би оснажујуће нити ослобађајуће да ја дозволим да моје дете умре у мукама при чему му кичму исисају кроз цевчицу или покидају удове један по један, или му зауставе срце тако што му убризгају отров. Такав избор уопште не би требало ни да постоји. То је сурова трагедија која погађа све учеснике и такав избор не би требало да постоји ни у једном цивилизованом народу. Жене не постају слободне преко крви своје деце.
 

Закључак

 

Све жене треба да схвате шта абортус тачно представља. За више информација, погледајте ове информативне филмове (линк ОВДЕ). Овај веб-сајт (линк ОВДЕ) пружа информације о заустављању започетог абортуса (линк ОВДЕ) уколико се трудница упустила у процес, али се потом предомислила, нарочито кад је реч о абортусу лековима (познатом као абортивна пилула или RU-486). Овде можете прочитати још једну причу (линк ОВДЕ) о заустављању деловања абортивне пилуле у поодмаклој трудноћи.

 

Аутор: Кристи Бартон Браун

Превод за pravoslavniroditelj.org: М.Стајић

Извор: 10 reasons not to have an abortion

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да поделите са неким своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде“ нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ .

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.