Духовне основе Валдорф педагогије и магијски обреди у којима учествују деца

Духовне основе Валдорф педагогије и магијски обреди у којима учествују деца

За оне који желе да се детаљније упознају са духовним основама Валдорф педагогије прочитајте текст руског православног апологете Виталија Питанова. Ми ћемо у наставку издвојити цитате из његове анализе, а потом ћемо издвојити и конкретне описе магијских обреда који се одвијају у вртићима у време Нове Године/Божића, у време Ускрса (пролећа), лета и јесени.

На крају текста ћете пронаћи и релевантне линкове за оне који желе да сазнају више. Свештеници и апологете при Руској Православној Цркви написали су низ текстова и књига у вези са окултном позадином Валдорф педагогије, тако да за нас , православне, не остављају простора за дилему да ли су Валдорф вртићи и школе духовно опасни за  дечије душе.

Кључне ствари на које треба да обратите пажњу када трагате за материјалима у вези са Валдорф педагогијом је: етерично тело детета, астрално тело  деце, еуритмика или еуритмија (зависно од превода), адвентска спирала или адвентски врт, прослављање смена годишњих доба кроз „церемоније“, искључивост сликања техником „мокро на мокро“ (wet on wet), уређење просторија и материјала тако да обавезно имају заобљене ивице (од папира преко других објеката), искључиво фарбање зидова вртића у пастелну боју „бресквиног цвета“, итд.

Сваки од ових елемената садржи духовну позадину окултног учења Рудолфа Штајнера – творца Валдорф педагогије. Питајте Валдорф васпитаче и учитеље да вам објасне због чега се у Валдорф едукацији искључиво користе горе наведени елементи и активности, и које је духовно објашњење. Потпуни одговор нећете добити, али ће вас као родитеље нагнати на размишљање.

 

ПравославниРодитељ.орг

 

ДУХОВНЕ ОСНОВЕ ВАЛДОРФ ПЕДАГОГИЈЕ

 

Рудолф Штајнер, творац Валдорф педагогије и творац окултног учења под називом „антропозофија“  је писао:

„…водећи, руководећи кругови данашњице више не могу да се ослањају на мозак који деградира. Треба да се подигну на ниво поимања онога чему више није потребан мозак, чему је потребно етерично тело. Јер мислима које треба да буду схваћене у антропозофски оријентисаној духовној науци, није потребан мозак “;

Ево шта  је он писао у вези са тиме шта треба да се предаје у Валдорф школама:

„…управо захваљујући антропозофски оријентисаној духовној науци предаваће се нешто друго, управо прихватање онога што може бити узето из духовног света захваљујући обновљеном виђењу и што не може бити схваћено разумом. То може бити схваћено само проницањем у оно што се из духовних светова доноси захваљујући виђењу науке посвећења“.[44]

Желели бисмо да горе наведено питање поставимо и антропозофима: да ли родитеље који дају своју децу у валдорфске школе обавештавају о томе да наставницима-антропозофима „није потребан мозак“ и да њихову децу намеравају да васпитавају ослањајући се на знања стечена захваљујући етеричном телу?

Јер, Рудолф Штајнер је врло значајним сматрао формирање астралног тела и улогу знања и етеричном телу:

Без знања о етеричном телу која се развијају од 7 до 14 година и која треба да се развијају на основу ауторитета, у човеку ће се развити само општа поспаност у погледу културе. Неће имати снагу која је потребна за прави организам.

И без разумног увођења у образовање или наставу у 14-15. години силе љубави која је повезана с астралним телом, људи никад неће моћи да развију своје астрално тело, зато што никад неће моћи да формирају своје астрално тело у суштински слободан уд човека.“[45]

Није случајно што наводно „нерелигиозна“ валфдорска педагогија претпоставља развијање астралног и етеричног тела у деци, јер се знања о принципима развоја ових тела налазе у основи антропозофије:

Морамо знати да је човек до 7 године, с обзиром на то да посебно развија своје физичко тело, биће које подражава; ово треба да претворимо у основу васпитања. Морамо знати да од 7 до 14 година човека треба васпитавати на принципима ауторитета, и ову духо-спознају коју добијамо ако знамо како се етерично тело развија од 7 до 14 година, морамо преточити у принцип васпитавања. Морамо знати како се од 14. до 21. године развија астрално тело, и ово знање морамо учинити импулсом организације васпитања.“

Можемо претпоставити да родитељима који први пут дођу у валдорфску школу тешко да ће бити саопштено то да се у њој примењује систем васпитања који се базира на развоју етеричног и астралног тела код детета.  Осим тога, антропозофи лажу тврдећи да се њихово „научно знање не ослања на веру, већ на моћ самосталног размишљања“.

Какво је то „самостално размишљање“ у којем мозак није потребан? Судећи по свему, антропозофи умеју прилично стручно да маскирају своја истинска уверења иза лепих тврдњи прихватљивих за свет ван антропозофског.

Чињеница да се у валдорфским школама деци усађују окултне вредности очигледна је и из тога што проповедници валфдорске педагогије признају законе реинкарнације.

Карлгрен пише:

„Повремено он (мисли на наставника Валдорф школе – прим.уредника.) може стећи утисак да у свом одељењу наилази на очигледно „старе“ и „мудре“ индивидуе… Притом у извесним ситуацијама човек стиче непосредан и снажан утисак да се налази пред испољавањем такве људске суштине која исходи из прошлог живота на земљи.“

Цео текст прочитајте на православно-апологетском сајту „Курсеви за православне мисионаре“ на овом линку.

 

ИЗГЛЕД ПРОСТОРИЈА И АКТИВНОСТИ У ОКВИРУ ВАЛДОРФ ПЕДАГОГИЈЕ

Сам изглед просторија, почев од искључиве боје зидова (мора бити у боји „бресквиног цвета“ ) преко активности (бојење искључивом техником „мокро на мокро“) такође проистичу из антропозофских учења Рудолфа Штајнера.

 

 

МАГИЈСКИ ОБРЕДИ У ВАЛДОРФ ВРТИЋИМА

На домаћем сајту који промовише Валдорф педагогију, налази се детаљан преглед о овој теми у форми питања и одговора.

Поред изузетно лепих елемената Валдорф педагогије, који , као што смо поменули у претходном тексту, само „личе“ на православни начин васпитања, издвајамо и ове духовно спорне кључне моменте:

 

„Зашто су важни празници и церемоније?

Празници везани за годишња доба служе да повежу човека са ритмовима природе и космоса. Они су настали у древним културама, али су временом прилагођени модерном добу. Доживљавање расположења која владају у природи у одређеним годишњим добима на празничан начин, повољно се одражава на унутрашњи душевни живот. Њихово слављење је права уметност. Прати га радост ишчекивања, припремања, самог светковања и сећања.

Шта су то Арандјеловдан, Ивандан итд. ?

Четири главна годишња празника су: Арандјеловдан (јесен), Божић (зима), Ускрс (пролеће) и Ивандан (лето).

 

Арандјеловдан, 21 октобар:

Св. Михајло је познат као победник над змајем, небески јунак са звезданим мачем (космичким гвожђем) и он даје људима снагу.

 

Божић:

древни празник који се прославља у време када сунце шаље Земљи своју последњу снагу и који буди у људима дубоко егзистенцијална питања о вечним истинама. То је време када се душа повлачи дубоко у себе да би доживела у себи унутрашњу духовну светлост.

 

Ускрс:

име овог празника је на германским језицима везано за предхришћанску богињу поновног рађања, плодности и пролећа. Обнављање човекове снаге се прославља заједно са обнављањем природе. Древни симболи зеца и јајета су познати као слике буђења живота после зимског сна.

 

Св. Јован – Ивандан – 24. јуни, у Србији 7. јули – летња дугодневица:

древни народи су, видевши да Сунце у овом периоду достиже највишу тачку, палили ватре да би га охрабрили да сија и помогне сазревању жита. То је време када космос објављује духовност човеку, време када духовне снаге, које су проткане кроз све што је у природи и дају јој живот, бивају откривене.“

 

***

На слици је приказан окултни обред у време Божића који се спроводи по Валдорф вртићима под називом „Адвентска спирала“ или „Адвентски врт“:

 

 

 

Православна анализа Валдорф педагогије:

  1. Православни мисионарски центар „о.Данил Сисојев“ при Српској Православној Цркви (српски језик)
  2. Православни центар за истраживање религијских учења „Св. Иринеј Лионски“ при Руској Православној Цркви (руски језик)
  3. ђакон Андреј Курајев – „Валдорф педагогија – направљено у секти“ (руски језик)
  4. Православни мисонарски центар „Ставрос“ при Руској Православној цркви (руски језик, ПДФ)

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.