Ја сам дете зачето силовањем и знам да је сваки живот вредан

Ја сам дете зачето силовањем и знам да је сваки живот вредан

Случајеви који се најчешће узимају као „изузеци” у којима је, према мишљењу многих, абортус оправдан – силовање и инцест – представљају тему коју Кристал Серби веома лично доживљава. Кристал је данас мајка четворо деце, а њен живот је почео када је њену мајку, тада тинејџерку од 14 година, силовао очух.

Девет месеци касније на свет је дошла Кристал.

О Кристал се углавном старала бака, мајчина мајка. Када је била у средњој школи, почела је да увиђа да одраста у несвакидашњој ситуацији. Као тинејџерка, покушавала је да се уклопи у друштво да би потом, тражећи самопотврду од других, затруднела са 18 година.

Тада је почела да поставља баки тешка питања и полако склопила причу о томе како је настала – причу која јој је помогла да боље разуме натегнути однос који је одувек имала с мајком.

Њено тешко путовање и данас траје. Међутим, и поред разочарања и бола, спознање до ког је на том путу дошла пружило јој је прилику да сагледа живот из веома другачијег угла.

„Скроз личим на биолошког оца, а он је умро када сам била други разред ”, каже Кристал. „Никада нисмо успоставили никакав однос или тако нешто, али ето, изгледам исто као он. Мислим да је то моју мајку непрекидно подсећало на оно што се десило. Нас две живимо у истом граду. Сада је почела да успоставља однос с мојом децом. А нас две имамо пристојан однос. Одувек сам јој била захвална што ми је подарила живот.”

Важан догађај који је помогао Кристал да сагледа сопствену животну причу била је њена трудноћа док је још била тинејџерка. Други пресудни догађај десио се пре десетак година када је почела да посећује психолога који је био хришћанин.

Осим што се одувек осећала као да нигде не припада јер није имала оба родитеља, Кристал је стално прогонило осећање да је на неки начин – макар и сасвим непосредно – она крива за то што јој је мајка силована.

„Нисам ни знала да се тако осећам све док психолог није изговорио те речи”, каже Кристал. „Веома дуго сам то носила са собом – 32, 33 године… То осећање да сам некако ја крива за то.”

Када се суочила с чињеницом да саму себе оптужује за ужасан поступак свог биолошког оца, Кристал је најзад била у стању да одбаци ту лаж и ослободи се ње, а потом и да пригрли библијску истину која јој је помогла да промени начин на који је дотад размишљала.

Учење Светог писма које каже да је Господ свакога од нас створио у утроби мајке,  како је речено у Псалму 139:13–16, променило је начин на који је Кристал доживљавала сопствену животну причу. Када је престала да оптужује себе за злодело свог оца, Кристал је поделила своју причу са женама у локалном центру за труднице као и у својој цркви.

 

 

На том тешком путу, Кристал је утврдила своје давнашње веровање да живот сваког нерођеног детета треба заштитити без обзира на то како је он зачет. Док је јесенас на вестима гледала прилог о предлогу закона који би забранио абортус након 20. недеље, тј. од тренутка када нерођено дете почиње да осећа бол (који је усвојен у Представничком (доњем) дому Конгреса САД али га Сенат (горњи дом) још није усвојио), Кристал је бризнула у плач када је у прилогу наглашено да забрана не би важила у случају силовања или инцеста.

„Можете ли да замислите како сам се осећала док сам седела испред телевизора и слушала како неко изјављује да мој живот не вреди исто колико и живот других људи?”, каже Кристал.

„У мени се тада заиста нешто покренуло. Одувек сам веровала да свако има неку сврху у животу, а сада уистину осећам да је сврха мог живота да будем глас који ће говорити уместо тих беба, да будем глас који ће изнети мишљење које нико не узима у разматрање, како бих показала да је сваки живот драгоцен.

Ја се залажем за право на живот, нарочито у случају силовања и инцеста, а не осим у тим случајевима, и веома ми је стало до тога. Више не могу да ћутим.”

 

Аутор: Џен Тагарт

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: Conceived in Rape, She’s Pro-Life “Especially” in Cases Like Hers

 

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да са неким поделите своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде” нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ.

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.