Језива логика тзв. „родне равноправности“ и тзв. „женских права“ – у реду је убијати децу докле год није селективно према њиховом полу

Језива логика тзв. „родне равноправности“ и тзв. „женских права“ – у реду је убијати децу докле год није селективно према њиховом полу

Дакле, ако ми, православне жене, добро разумемо логику „женских права“ и „родне равноправности“ то би гласило овако:
У реду је убијати децу БЕЗ РАЗЛИКЕ, али уколико се убијају селективно само женска деца – е ТО је онда примитивизам, језа и страхота

И само ТО треба законом забранити и сматра се добрим и модерним што је то законски кажњиво.

Наравно, не желимо овим да пренебрегнемо муку жена које подлежу различитим спољашњим притисцима да почине абортус (о томе ћемо говорити у наредном тексту).
Међутим, како медији извештавају о овој појави, изгледа да у „модерном“ добу убиство детета у утроби није проблем докле год се не врши „дискриминација“ по полу (али може комотно према редоследу рођења, броју дотада рођене деце, размаку од рођења претходног детета, итд).


Шта Ви мислите?


Прочитајте овај чланак који нас је подстакао на ово размишљање:

 

АКО ЈЕ ДЕВОЈЧИЦА, АБОРТИРАМО Језива пракса узима маха у Црној Гори, а смртна пресуда стиже након теста у Београду

 

Генетско тестирање због бирања пола је забрањено, али се ипак дешава, јер црногорске жене не одолевају притиску средине да роде сина, па абортирају девојчицу. Како пише РТЦГ, за неке приватне клинике у Србији то је профитабилан посао.

Како пише РТЦГ, Амела живи на северу Црне Горе, у Бијелом Пољу, и мајка је троје деце. Има 43 године, а пре деценију пошла је компликованим путем, као и многе друге жене из Црне Горе, да би добила сина. Подвргла се у првим недјељама трудноће ризичном генетском тесту у приватној клиници у Београду, да би утврдила пол детета.

– Да је била дјевојчица, не знам шта бих урадила. Срећом, био је син. Желела сам сина да бих удовољила мужу… Знам жене које су радиле више абортуса, након што су урадиле биопсију хорионских чупица и откриле да носе девојчицу – каже она.

Родити сина, избећи свакодневно пребацивање и осуду породице и традиционалног друштва – притисак је под којим вековима живе црногорске жене. У давна времена се у очају посезало за врачарама, а већ годинама се злоупотребљава генетска медицина.

Уходана шема црногорских и српских гинеколога

Далеко од јавности траје уходана шема између црногорских гинеколога и њихових колега у приватним клиникама у Београду, који „помажу“ женама да ураде болан и скуп тест хорионских чупица и тако сазнају пол прије истека законског рока за абортус који је десет недјеља. Цена ове интервенције је око 350 евра, пише РТЦГ.

Забрањено по закону, али…

Генетско тестирање у сврху сазнавања пола забрањује и српски и црногорски закон, али је Београд, са великим бројем приватних клиника, постао природна дестинација. У Црној Гори такво тестирање је могуће урадити само у Клиничком центру, и то искључиво ако постоје озбиљне сумње на генетске поремећаје.

Завера ћутања

Завера ћутања је таква да су жене које су се подвргле овом тесту, а које су ЦИН-ЦГ/БИРН интервјуисали, одбиле да говоре под својим именом, али и да именују свог гинеколога, као и клинику у Београду где су обавиле тестирање.

Ипак, када је ауторка текста, представљајући се као трудница из Црне Горе, назвала три насумично одабране приватне клинике у Београду и питала да ли може због пола да уради овај тест, добила је позив „да дође, па ће се све средити“.

Илегални абортуси

Осим инвазивног тестирања у Београду, све ћешће се прибегава и скупом Нифтy тесту, којим се из крви мајке сазнаје пол детета. Резултати теста су прецизни тек у 12. недељи трудноће, по истеку законског рока за абортус.

Тада на сцену ступају приватне гинеколошке ординације у Црној Гори, спремне да изведу илегални абортус, кажу извори ЦИН-ЦГ/БИРН-а, од којих су неки жељели да остану анонимни. Методе одабира пола дају резултате.

Забрињавајућа статистика

На 109 дечака се у посљедњих двадесет година у просеку годишње рађа само 100 девојчица, према подацима Завода за статистику Црне Горе, Монстат. Само у 2009. години, родило се 113 дечака на 100 девојчица. Природан омјер је обично 102 или 103 дечака на 100 девојчица.

То, по налазима Популацијског фонда Уједињених нација из 2012. године, Црну Гору , уз Албанију, Азербејџан и Јерменију, сврстава у свјетски врх на листи земаља са највећим дисбалансом међу децом мушког и женског пола.

На Балкану, сличан феномен постоји и на Косову, у Албанији, Македонији, а у мањој мјери и у Босни и Херцеговини.

Кад је Амела узела судбину у своје руке

Амела је већ имала две ћерке када је одлучила да узме судбину у своје руке.

И пре него што је затруднела са трећим дететом, посетила је свог гинеколога да договори наредне кораке.

– Већ сам чула од жена у мом окружењу да одлазе масовно у Београд на тест хорионских чупица. Лекар ми је рекао да не бринем, већ да дођем код њега кад останем трудна па ћемо се договорити – сјећа се она.

Током биопсије хорионских чупица, узима се узорак постељице, а резултати се добијају за неколико дана, што оставља времена да се у легалном року обави абортус.

Амела је била тек осам недеља трудна када је њен гинеколог заказао интервенцију у једној приватној клиници у Београду.

Треба ми савет: како да добијем сина?

– Многе жене које сам сретала у чекаоници долазиле су код њега по савет како да добију сина, а он им је заказивао тестове у Београду – каже Амела.

У Беранама, на северу Црне Горе, докторка Светлана Балаћ сведочи да јој често жене траже савет како да роде мушко дете јер се након рођења две, три или четири девојчице сматрају мање вредним, а понекад им се прети да ће на овај или онај начин бити кажњене. Сећа се случаја жене из Рожаја којој је муж поставио услов да роди сина, или ће се од ње развести.

– Жена кад дође у амбуланту већ се најчешће обавијестила путем интернета или јој кажу пријатељице, комшинице. Она углавном зна шта хоће а просто љекари су ту да једноставно пробају да ријеше те неке недоумице с којима она долази – каже Балаћ.

– Ја у том случају могу једино (да помогнем) саветом, да објасним где (да се) ради, како (да се) ради – додаје она.

Доктрор из Београда: Највише нам долазе жене из ЦГ

Др Душан Протић, који има приватну ординацију у Београду, а у којој је могуће обавити ову интервенцију, каже да у поређењу са другим земљама, највећи број жена долази из Црне Горе.

– Многе жене крију зашто долазе. Траже да ураде хорионске чупице, увек измисле причу да у породици постоје аномалије. И углавном, када чују (да је девочица), траже прекид трудноће – каже он: „Кад хоће да абортирају, кад им се не свиди пол, онда у болницама наводе социјалне и економске разлоге. Моје опредељење је рађање. Ја сам против абортуса јер је свако дете, дете“.

Др Протић каже да постоји велика вјероватноћа да се оштети плод, ако се овај тест ради у осмој или деветој недјељи трудноће.

 

„Лекар ми уз осмех рекао: Знам зашто ви Црногроке долазите“

И Ивану, из Подгорице, пут је водио у Београд. Она сада има 45 година, мајка је две одрасле ћерке, а тврди да је тест хорионских чупица урадила прије десет година у раној фази треће трудноће, због страха од генетских поремећаја. Њен гинеколог јој је саветовао да оде у клинику у Београду „где ће све брзо завршити, јер љекар из те болнице често долази у Подгорицу“.

Ивана се сјећа да је стигла у чекаоницу те клинике око поднева и да је већ била пуна жена из Црне Горе. Са мужем је потписала изјаву да преузима одговорност уколико се деси нешто непредвиђено.

Сећа се и игле у облику мале куке коју је гинеколог поред пупка почео да увлачи у њен стомак.

– И данас задрхтим када се сетим узимања узорка и бола који кида. Целу интервенцију посматрала сам на великом екрану. Ипак, урезано у сјећање остао ми је смех љекара који говори: „Знамо ми зашто ви Црногорке долазите“.

Она каже да је налаз показао да је било 87 одсто могућности да беба има генетску аномалију – а и била је дјевојчица. Абортирала је по повратку у Подгорицу.

Упут није потребан

Ниједна од три приватне клинике у Београду коју су новинари контактирали у јуну и септембру, како пише РТЦГ није захтевала упуте лекара из Црне Горе, у којима би се изражавала бојазан да постоји нека генетска аномалија.

Имена ових клиника су позната ЦИН-ЦГ/БИРН-у, али остају изван домашаја шире јавности, јер осим исказане намере, није било могуће доказати да би ове клинике и обавиле тестове са намером да се рано утврди пол детета.

Родила дечака без руке после интервенције

Тест хорионих чупица није безазлен, каже докторка Балаћ: „Ми у Беранама имамо случај гдје је рођен дечак послије три девојчице, пол је откривен биопсијом хориона. Дечак је, међутим, рођен без једне руке.“

И Амела се сада каје што је уопште радила такав тест, јер је њен син по рођењу имао озбиљне здравствене проблеме, што она приписује овом инвазивном тесту.

Проф. др Оливера Миљановић, директорица Центра за медицинску генетску имунологију у Клиничком центру Црне Горе каже: „Генетска истраживања се искључиво користе у медицинске сврхе када се мора одредити генетски статус дјетета, да би се потврдио ризик тешке генетске болести, све друго је злоупотреба“.

Без бола до пола

За рано утврђивање пола, у посљедње три године у Црној Гори није ни потребан гинеколог. Наиме, од 2014. могуће је открити пол од 10. недеље трудноће, напредним технологијама анализе ДНК фетуса из крви мајке.

У најмање четири лабораторије и гинеколошке ординације у Црној Гори доступан је низ пренаталних неинвазивних тестова, а најпопуларнији је Нифтy тест, који кошта 650 евра.

Скупо тестирање

У једној од лабораторија, речено је да „99 одсто жена искључиво тражи Нифтy плус“. Власник једне, Драган Николић, каже да су ово тестирање увели 2014. године да би мајкама омогућили да сазнају да ли носе здрав плод.

– Имали смо захтева и од жена које имају, рецимо, две или више ћерки па хоће сина, па да процене и виде који је пол – каже Николић.

Скривени абортуси

У Црној Гори не постоји ниједан случај доказаног селективног абортуса.

Пошто се рано утврди пол генетским тестирањем, жене се одлучују на прекид трудноће ако носе девојчицу, али број селективних абортуса остаје скривен и кад се обављају у легалном року, или касније.

Ако се абортуси обављају до 10. недеље, када није потребно навести посебне разлоге, тај број улази у укупан број абортуса о чему евиденцију води Институт за јавно здравље Црне Горе.

Закон је такође оставио могућност жени да абортус обави легално, од 10. до 20. недеље „ако би жена у току трудноће или после порођаја могла доћи у тешке личне или породичне прилике“, али ово мора да одобри конзилијум или посебне етичке комисије.

Вишња Орбан, замјеница директора Управе за инспекцијске послове, каже: „Лекари који раде абортусе у болници, раде легално… сад је то проблем: пацијенткиње одраде тестове и виде да није пол који њима одговара и онда оне поднесу захтев регуларно… Пацијенти да би заштитили себе… напишу да не могу (да роде) због социјалнг статуса, због нечег другог, а у ствари врше абортус због пола.“

Да би избјегла детаљне провјере и испитивање пред комисијом, жене се одлучују на илегалне абортусе који се обављају у бројним приватним ординацијама које немају дозволу за такве интервенције, али је интерес и жене и приватне ординације да абортус задрже у тајности.

Абортус у петом месецу?!

Ивана, која је испричала своје искуство са тестом хорионских чупица, каже да је пријатељицу у петом месецу трудноће водила на абортус у приватну ординацију у Подгорици.

– Зна се тачно и ценовник. За сваки месец послије легалног рока, плаћа се по 100 евра више – каже.

Црногорски Закон о прекиду трудноће предвиђа казну од 500 до 2000 евра, лекару који је прекинуо трудноћу због пола или, пак, урадио генетско испитивање због селекције пола из немедицинских разлога.

Вишња Орбан тврди да у посљедње две године нико није платио ову казну, а за претходне године није имала податке.

Немоћна држава

У Здравственој инспекцији тврде да су немоћни. Они могу да делују тек по пријави пацијенткиње, а тако нешто се не догађа. Ипак, због сумње која постоји, а на основу статистичких података, у инспекцији су казали да ће интензивирати контроле гинеколошких ординација.

Традиција, удружена са злоупотребом медицине у Црној Гори, ипак побјеђује.

Весеље за сина

Психолошкиња Ранка Божовић објашњава да се у Црној Гори, кад се роди мушко дете, спрема весеље. Син је насљедник, неко ко продужава презиме, чува и брани кућу, брани у ратовима државу.

– Муж засигурно очекује сина и ако жена на свет не донесе мушко дете, онда је и она мање ведна, и онда може временом да је потцјењује, да је кињи”.

Она је и сама, током свог порођаја, присуствала драми кроз коју је пролазила жена са којом је делила собу, а која је родила ћерку.

„Није хтела да је подоји, него је беба лежала на дну њених ногу, због тога што је била, чини ми се четврта девојчица“.

 

Извор: Блиц

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.