Како да с тинејџерима разговарате о уздржању

Како да с тинејџерима разговарате о уздржању

Када тинејџерима јасно кажемо шта очекујемо од њих кад је у питању уздржање од односа, они ће лакше схватити колико је уздржање важно.

 

Моје ћерке су одувек волеле да се сместе у дну мог кревета и да причају са мном. Како су израстале у предадолесценте и адолесценте, наши разговори у мојој соби све чешће су почели да се дотичу и полних односа.

Сећам се да сам једног дана, када су цуре већ прилично порасле, изненада схватила да је до њих заиста допрло све што сам им годинама говорила. Једна ћерка је рекла да јој је драго што сам јој говорила да полне односе треба одложити до брака. Друга ћерка се придружила разговору и захвалила ми што сам јој причала да је сексуални однос нешто дивно и да то треба да поделимо само с једном особом која је за нас посебна. Трећа ћерка се сложила и додала: „Да си нам причала само о болестима и трудноћи, ја бих помислила да ти једноставно не желиш да ми уживамо.”

Кад говоримо о томе ко и како може да утиче на тинејџере, важно је запамтити да родитељи имају велику предност над вршњацима, школом, црквом па чак и медијима. Родитељи су уз децу из године у годину и имају прилику да развију јединствен однос који им може помоћи када треба разговарати о тешким темама. Исто тако, родитељи разумеју личност свог тинејџера и осећају колико је он сазрео у социјалном, емотивном, физичком и моралном смислу. Тај дуготрајни однос заснован на разумевању даје родитељима право да своје вредности пренесу на тинејџере.

Нажалост, разговори о питањима полних односа често се покрену тек након што је тинејџер почео да има односе – али ви се можете потрудити да се то вама не деси. Преузмите ствар у своје руке и постарајте се да се тај разговор одигра на време.

 

Јасно искажите породичне принципе

 

Породични принципи су веома важни. Млади често не знају шта родитељи од њих очекују када је реч о телесној чистоти и понекад стичу утисак да од њих добијају збуњујуће и супротстављене поруке. Важно је да родитељи јасно искажу шта очекују од деце. Ако бисте волели да се ваш тинејџер уздржава од сексуалних односа, онда му то морате јасно објаснити и ставити до знања.

Ево неколико предлога о томе шта можете рећи својим тинејџерима.

 • Сасвим је могуће да останемо девствени (невини) до брака и то је принцип који важи у нашој породици.
 • Полни однос је нешто дивно и нешто што треба поделити само с једном, посебном особом унутар брачне заједнице.
 • Полно преносиве инфекције су заиста веома опасне.
 • Трудноћа је веома важан догађај који ће ти заувек променити живот.
 • Можда ти други неће рећи истину. Наставници, веб-сајтови и књиге могу да тврде да можеш безбрижно да имаш односе. Ми, твоји родитељи, увек ћемо ти рећи истину.
 • Мораш доносити мудре одлуке како би себе заштитила и како би имала највише изгледа да оствариш свој пун потенцијал.
 • Од тебе очекујемо да се понашаш и одеваш прикладно и пристојно.
 • Журке са алкохолом су забрањене.
 • Секс није само телесна ствар – интимни однос има много дубље значење.
 • Ми смо ту да те подржимо да не би сам морао да доносиш овакве одлуке.
 • Никад није прекасно да се одлучиш за уздржање.

 

Овакви разговори представљају један начин на који можете помоћи свом тинејџеру да израсте у здраву и зрелу одраслу особу у сваком смислу, па и кад је реч о сексуалности.

Поновите све ово… И опустите се.

Не можете тек тако доћи код тинејџера, сручити на њега или њу причу о уздржању и продужити даље – ову поруку морате понављати више пута. Стручњаци за развојну психологију стално истичу значај честог понављања за успешну комуникацију између родитеља и детета. Исто тако, као што сам горе рекла, наглашавају да је важно да ваше поруке садрже истините информације које ћете саопштити деци и истовремено им јасно ставити до знања шта од њих очекујете.

И још једном: опустите се. На вама је велика одговорност, али не заборавите да баш ви имате и велики утицај на своју децу.

 

Аутор: Фреда Макисик Буш, гинеколог-акушер с више од четири деценије професионалног искуства. Тренутно ради као медицински саветник за организације Heartbeat International и CareNet, где је највише ангажована као предавач о полном здрављу, полно преносивим болестима и едукацију о социјалном понашању.

Превод и прилагођавање: редакција сајта

Извор: Talking abstinence with your teen

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.