„Како ме је спасила Пресвета Богородица“: сведочанство наредника Василики Плексиде о преживљавању пада хеликоптера

„Како ме је спасила Пресвета Богородица“: сведочанство наредника Василики Плексиде о преживљавању пада хеликоптера

13.7.2017, наредник Василики Плексида се захвалила Богу и Пресветој Богородици на Светој Литургији у манастиру Панагиа Евангелистриа Акротириани у Серифосу у Грчкој, после чудесног преживљавања пада хеликоптера грчке војске у Сарантапору 19.4.2017, у коме су погинула четири официра.

После Свете Литургије, Василики је дала своју прву изјаву у којој објашњава како је спашена:

„Пре него што сам уопште схватила да је дошло до удара подсвесно сам се прекрстила и призвала Пресвету Богородицу у помоћ. Она је истог тренутка сишла, видела сам је живу, ишчупала ме је заједно са седиштем и комадом пода. Осетила сам како се уздижем и окренула ме је у супротном правцу, лево од хеликоптера окренуту на страну, да не бих гледала и памтила страшну слику иза себе“.

Наредник је Пресветој посветила кандило на које је прикачена статуета хеликоптера у знак сећања на чудо које се догодило. Такође је у манастир приложила своју бројаницу и униформу коју је носила тог дана, која је исцепана током пада хеликоптера. Бројаницу и униформу је додиривала Пресвета Дјева Марија док је спасавала Василики од пада.

Василикина мајка објашњава: „Чим се освестила од пада хеликоптера молила се Пресветог Богородици, њу је чула и спасила Богородица Акротириани.“

Богородица Акротириани Серифска (власништво Василики Плексиде)

Светој Литургији је такође присуствовао Министар одбране Грчке, Панос Каменос, који је игуманији предао икону Богородице Сумеле. Обративши се игуманији он је рекао:

„Понтија, Тракија, Егеј и Кипар су места која чува Богородица, као што је узела Василики у Своје наручје и спустила је из хеликоптера. Желим да знате да ће се посада свих авиона и свих бродова грчке војске који овуда пролазе, као и сви војници без обзира колико су удаљени од Понтије, Тракије, Егеја и Кипра, мислити на вас и молити се за вас у име нашег народа, уз помоћ Богородице која се тако много пута појавила.“

Такође се захвалио игуманији „што нас је уприличила да се захвалимо Богородици за чудо које се догодило. Такође желимо да Вам се захвалимо што овде, у овом орловом гнезду на Егеју, чувате Термопил.“

Када су упитали Василики како изгледа лице Пресвете Богородице, одговорила је да се више не сећа лица. На питање да ли је у хеликоптеру било икона одговорила је да сваки грчки хеликоптер носи по једну икону.

У несрећи су погинули генерал Јанис Цанидакис, поручник Томас Адаму, мајор Демостенес Гулас и поручник Константин Хацис. Хеликоптер је био на дужности обиласка северне границе ради подизања осећаја безбедности житеља пограничних подручја, што је редовна активност.

 

Чудесно преживљавање пада хеликоптера у Грчкој

 

У следећем тексту је описан догађај од 19.4.2017 о коме је нашироко извештавано у Грчкој. Двадесетшестогодишња Василики Плексида, поручник у грчкој војсци, је преживела пад војног хеликоптера у Сарантопору у коме су погинула четири официра. Била је један од пет путника који су учествовали у фаталном паду хеликоптера типа УХ-1Х и хоспитализована је у 424 Војној болници у Солуну. У несрећи јој је поломљен кук и задобила је повреде руку, ногу и врата.

„Летели смо ниско. Улетели смо у маглу, видљивост је била веома ограничена, скоро никаква,“ прво је што је преживела рекла репортерима. „Хеликоптер је додирнуо каблове електричне мреже и изгубио равнотежу. Све се догодило у делићу секунде. Када смо ударили о земљу изгубила сам свест“, каже Плексида.

„Када сам се освестила осећала сам се као да се будим из кошмара, али сам осећала несносан бол кроз цело тело“, сећа се она.

Плексида се сећа да је била чврсто везана за седиште које се катапултирало из хеликоптера у тренутку када је додирнуо земљу, што јој је и спасло живот. Један стручњак је изјавио за Скај телевизију да постоји могућност да су вибрације хеликоптера који се уплео у каблове откачиле седиште.

Радници електродистрибуције који су први дошли на место догађаја када је јављено да је у том рејону дошло до нестанка струје кажу да су нашли Плексиду како стоји у стању шока. Министарство одбране је објавило тродневну жалост због губитка четири официра оружаних снага Грчке.

Међутим, постоји још један део ове приче.

Василикини блиски пријатељи и родбина, а и сама Василики су потврдили да се тога дана догодило чудо Пресвете Богородице. Говорили су о њеној дубокој вери и блиским односима са монахињама манастира Панагија Евангелистриа Акротириани у Серифосу. Чак се прича да је после лета хеликоптером намеравала да узме слободне дане и посети манастир.

Манастир Панагија Евангелистриа Акротириани у Серифосу

Када је хеликоптер пао и када нико није знао судбину путника, неко ко познаје Василики је забринуто позвао манастир и замолио монахиње да се моле за њу. Монахиња која се јавила на телефон је рекла да ће само девојка преживети. У неком тренутку су се појавиле вести да је рекла такође да ће сви други путници да погину, али Василики је ово разјаснила на својој Фејсбук страни 8.5, када је написала:

„Ових дана може нас спасити само вера!!! Нека Бог и Богородица дају снаге свету!!! Само желим да разјасним једну ствар. Ја нисам писала тај чланак, али све што је написано је истина. Једино што није тачно је да сестра није рекла да ће остали погинути. Само је рекла да не зна шта ће се догодити са осталима.“

Све се догодило како је монахиња рекла. Василики је пронађена сама на месту пада хеликоптера. Рекла је да се, док је хеликоптер падао, поред ње појавила жена у црвеној одори. Василики је уверена да је то била Пресвета Богородица.

Можда се једино тако може објаснити како је преживела пад који фактички није могла да преживи.

Седиште је отклоњено са хируршком прецизношћу. Један војни стручњак је рекао да је седиште било учвршћено са 1,200 металних нитни и да би са пригодним алатом отклањање седишта трајало данима. Не само то већ је седиште пало 20 метара од места пада хеликоптера и то на кокошињац. Седиште је пало тако окренуто да Василики није могла да види страшан призор уништеног хеликоптера. Управо због тога је успела да остане мирна и сачека помоћ. Жена у црвеном јој је рекла: „Човек који долази, долази по тебе“ и затим је отишла. Тај човек је био радник електродистрибуције који је дошао да види због чега је нестало струје. Василики каже да се осећала топло и сигурно у присуству жене.

У болници су лекари рекли да ће се Василики опорављати месецима. Међутим, жена у црвеном се поново јавила и рекла јој да не брине јер ће се опоравити много брже.

Такође јој је речено да шири глас о чудесном спашавању да би се јачала вера у људима.

 

 

Извор слика и текстова: Mystagogy

Превод: pravoslavniroditelj.org

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.