Како вам базална температура може помоћи да затрудните

Како вам базална температура може помоћи да затрудните

 

Уколико покушавате да затрудните, прво питање које треба себи да поставите јесте „Да ли овулирам и када”, а мерење базалне температуре (БТ) најбоље вам може помоћи да дођете до одговора.

Мерење БТ је лак, брз, јефтин и прецизан начин за утврђивање овулације. Траке за утврђивање овулације и микроскопи попут „Maybe Baby” не могу вам рећи да ли је датог месеца заиста дошло до овулације већ само указују на то да се тело припрема за овулацију. (Више о тестовима за утврђивање овулације прочитајте ОВДЕ.)

БТ вам такође указује и на дужину и стање лутеалне фазе вашег циклуса. Ако вам је лутеална фаза прекратка, то значи да не лучите довољно прогестерона, што може да представља проблем приликом зачећа јер недостатак прогестерона отежава усађивање оплођеног ембриона. Графикон БТ помоћи ће вам да сазнате ове неопходне податке о лутеалној фази.

БТ вам не говори када постајете плодни (то ће вам рећи цервикална слуз), али зато потврђује да је дошло до овулације, што иначе не можете утврдити без редовних посета гинекологу.

 

Шта је базална температура

 

Када спавате, или када сте веома опуштени, температура вашег тела се спушта. Та температура приликом мировања назива се базална (основна) температура тела и може вам рећи много тога о вашој плодности.

БТ се мери чим се пробудите, након што сте довољно спавали, и то ПРЕ него што устанете из кревета или урадите било шта друго. Уколико једете, разговарате с мужем, устанете да оперете зубе итд. температура тела расте и више не можете да утврдите праву температуру мировања.

БТ треба мерити у приближно исто време сваког јутра – евентуално у распону од 30 минута до сат времена ако се успавате или устанете раније – и то након најмање 3 сата непрекинутог сна.[1] Уколико се пробудите мало раније него иначе (због старијег детета, одласка у тоалет и сл.), а до тог тренутка сте спавали најмање три сата у континуитету, измерите БТ тада и у табелу унесите напомену о промењеном времену мерења БТ.

 

Промене БТ током циклуса

 

Природни менструални циклус има двофазни температурни образац: у првој фази циклуса имате нижу, а у другој вишу базалну температуру.

Прва фаза је фоликуларна и почиње првог дана менструације, а завршава се овулацијом. У првој фази бележићете низ ниских БТ, обично између 36,1 °C и 36,5 °C.

Након овулације почиње лутеална фаза. Дан након овулације, БТ бележи нагли пораст и прелази у више регистре (обично између 36,5 °C и 37,2 °C), и до краја циклуса остаје повишена. Прогестерон, кога у лутеалној фази лучи жуто тело, заслужан је за овај пораст температуре.

Запамтите да распон забележених вредности БТ у фоликуларној и лутеалној фази може варирати од једне жене до друге, јер смо све ми ипак различите. Међутим, уколико је дошло до овулације, на графикону ће се свакако видети двофазни образац.

Праћење БТ има смисла само за жене које имају природне циклусе, тј. које не користе хормонску контрацепцију јер синтетички хормони у хормонским контрацептивима спречавају трудноћу тако што заварају тело да мисли да је до овулације већ дошло, како не би дошло до сазревања друге јајне ћелије. Будући да прогестерон подиже температуру тела, уколико се непрекидно налази у вашем телу (што се дешава када жена користи хормонску контрацепцију), нећете имати двофазни образац на графикону јер ће вам температура увек бити благо повишена.

Пред крај лутеалне фазе, температура опада и потом добијате менструацију. То је почетак новог циклуса и нове фоликуларне фазе. Пад температуре пред крај лутеалне фазе одличан је начин да потврдите да ћете тог или наредног дана највероватније добити менструацију.

Дакле, БТ је температура тела у стању мировања, без утицаја других фактора. Помоћу БТ поуздано можете потврдити да ли је дошло до овулације или не јер прогестерон подиже БТ, а тело га лучи само у лутеалној фази. Праћењем БТ научићете много о свом телу и моћи ћете да уочите евентуалне проблеме с плодношћу како бисте лакше затруднели.

 

Када треба нацртати х-осу на графикону?

 

Као што смо рекли, природни менструални циклус је двофазан. Температурни скок након овулације обично је довољно очигледан да се лако може приметити на графикону, али да бисте имали прецизнију слику, најбоље је да на графикону повучете хоризонталну линију (х-осу) која раздваја ниже БТ из прве (преовулаторне) фазе циклуса од виших БТ из друге (постовулаторне) фазе.

Када почнете да примећујете промене у цервикалној слузи (од суве ка влажнијој), време је да обратите пажњу на забележене вредности БТ јер су појачано лучење и промена текстуре слузи први знак припреме за овулацију.

 

 1. Након престанка менструације, када почнете да примећујете влажнију слуз, ишчекујте БТ која би била виша од претходних шест очитаних вредности.
 2. Обратите пажњу на први дан када вам је БТ најмање 0,11 °С већа од највише БТ у тој групи од шест узастопних БТ. (Да бисте потврдили овулацију, БТ треба најмање три дана да остане на тој повишеној или већој вредности.)
 3. Означите последњих шест вредности БТ пре тог скока.
 4. Повуците хоризонталну линију на 0,1 °С изнад највише БТ од шест означених вредности пре скока (нпр. ако је највиша БТ у фоликуларној фази била 36,4 °С, повуците линију на 36,5 °С). Дешава се да за време менструације БТ буде повишена због заосталог прогестерона из претходног циклуса, али те вредности БТ можете занемарити приликом одређивања хоризонталне линије.

 

 

Уколико пратите циклус на мобилном телефону, апликација ће сама додати хоризонталну линију чим примети скок који је већи од претходних шест вредности БТ и потом потврди овулацију помоћу још три БТ у вишим регистрима.

 

Шта вам БТ може рећи о плодности

 

Већ смо рекли да је праћење БТ веома корисно јер вам може рећи да ли је дошло до овулације и колико вам траје лутеална фаза. Но, на основу БТ не можете унапред знати када ће до овулације доћи – то вам најављује цервикална слуз.

Међутим, премда вам БТ не може рећи када да имате однос како бисте затруднели, изузетно је корисна из других разлога. Наиме, БТ вам може рећи:

 • да ли уопште овулирате
 • да ли вам је лутеална фаза довољно дугачка да би дошло до имплантације, што вас може поштедети болних и непотребних дијагностичких испитивања као што је биопсија ендометријума
 • да ли вам је ниво прогестерона у лутеалној фази довољно висок
 • да ли сте у тренутном циклусу и даље плодни, тј. да ли овулација касни
 • да ли сте већ затруднели, на шта указује више од 18 повишених вредности БТ
 • да ли сте можда затруднели, на шта указује више од 18 повишених вредности БТ, иако имате крварење налик менструацији отприлике у време када очекујете циклус
 • да ли постоји опасност од спонтаног побачаја, на шта указује нагли пад БТ
 • да ли сте били трудни.

 

Примере графикона који указују на различито стање (типичан циклус, трудноћа, кратка лутеална фаза, неовулаторни циклус…) можете погледати ОВДЕ.

 

Дужина лутеалне фазе

 

Дужина лутеалне фазе – број дана између овулације и менструације – разликује се од једне жене до друге, премда најчешће износи између 12 и 16 дана, а чак и код једне те исте жене може да варира дан или два. Дакле, ако вам лутеална фаза траје 14 дана, нормално је ако се понекад деси да траје 13 или 15 дана.

По завршетку лутеалне фазе, тело престаје да лучи прогестерон и долази до менструације (уколико, наравно, није дошло до трудноће). БТ се тада враћа у ниже регистре.

Док је дужина лутеалне фазе обично иста из циклуса у циклус, фоликуларна фаза није тако постојана, тако да се дужина менструалног циклуса обично мења управо због дужине фоликуларне фазе у датом месецу. Ово је веома важно ако покушавате да затрудните јер то значи да до овулације не долази истог дана сваког циклуса.

 

Фактори који утичу на БТ

 

Може се десити да не добијете праву вредност БТ у следећим ситуацијама:

– када нисте довољно спавали (видети горе)

– уколико путујете

– ако имате повишену температуру због прехладе

– ако дојите

– ако сте недавно престали да користите хормонску контрацепцију

– ако вам се ближи менопауза

– па чак и ако сте премршави.

 

Наравно, немогуће је утицати на све ове факторе, стога препоручујемо да унесете напомену (у апликацију или у одштампану табелу) за дане када сумњате да вам топломер није очитао праву вредност због неког од наведених фактора, како бисте то имали у виду приликом тумачења графикона.

Такође, може се десити да имате неовулаторни циклус те због тога не примећујете свој уобичајени двофазни образац. Скоро свака жена повремено има неовулаторни циклус. До њега долази услед хормонске неравнотеже изазване синдромом полицистичних јајника, или за време дојења, као и у месецима након што жена престане да узима хормонску контрацепцију. Исто тако, стрес, превише телесног вежбања, болест, претерана мршавост или гојазност такође могу бити узрок изостанка овулације.

 

Метод праћења женске плодности посматрањем знакова које нам даје наше тело (базална температура, цервикална слуз, грлић материце…) може вам помоћи уколико желите да затрудните, или да мало сачекате с наредном трудноћом због специфичних околности (прво дете је још мало, имали сте тежак порођај или царски рез…), или једноставно желите да путем праћења плодности утврдите опште здравствено стање.

Више о самој методи праћења плодности прочитајте ОВДЕ.

 

[1] Према неким изворима, неопходно је најмање 3 сата непрекинутог сна, док је према другима потребно најмање 5.

 

Приредила: редакција сајта Православни родитељ

Коришћени извори:

Taking Charge of Your Fertility by Tony Weschler, William Morrow Paperbacks; Revised, Updated edition (July 7, 2015)

Basal Body Temperature: BBT 101

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.