Да ли су тестови за утврђивање овулације поузданији од праћења плодности?

Да ли су тестови за утврђивање овулације поузданији од праћења плодности?

Метод праћења плодности (Fertility Awareness Method) заснива се на опсежном знању о женској физиологији и ендокринологији, међутим, за жене које покушавају да затрудне и прате свој циклус на овај начин довољно је да се упознају са основним принципима као што су мерење базалне температуре, праћење цервикалне слузи и праћење цервикса (грлића материце).

Но, недоумице увек постоје, а пошто је реч о код нас мало познатом методу за утврђивање плодности (а такође и репродуктивног здравља жене), припремили смо одговоре на три честа питања.

 

Може ли цервикална слуз да буде као беланце, али да не дође до овулације?

Могу ли да имам овулацију иако тестови за утврђивање овулације не бележе пораст лутеинизирајућег хормона (LH)?

Може ли се десити да тест не забележи пораст LH?

 

  1. Да, могуће је имати слуз као беланце, а да ипак не дође до овулације.
  2. Не, није могуће да овулирате, а да притом не дође до пораста лутеинизирајућег хормона.
  3. Да, могуће је да тест за утврђивање овулације (нпр. такозване LH траке) не покаже пораст LH, а да до овулације ипак дође.

 

Да бисмо разумели одговоре на ова питања, морамо прво да видимо како долази до овулације и по ком принципу раде тестови за утврђивање овулације.

Након менструације, тело почиње да лучи естроген, што доводи до стварања цервикалне слузи. Што се више естрогена лучи, цервикална слуз постаје све влажнија и клизавија, све док не дође до тачке када се слуз лучи у највећој количини и притом по текстури највише подсећа на свеже беланце – то је дан када је жена најплоднија. Када ниво естрогена довољно порасте, покреће се овулација и почиње нагло лучење лутеинизирајућег хормона, LH.

Тестови за утврђивање овулације, као што су LH траке, детектују ниво LH у урину. Уколико вам тест за утврђивање овулације покаже позитиван резултат, значи да вам је ниво LH у урину веома висок и да је овулација или у току, или ће се веома брзо десити (или, у неким случајевима, да се недуго пре тога одиграла; наиме, према неким изворима, резултати тестова за утврђивање овулације могу да поране или закасне и до 48 сати).

Међутим, може се десити да естроген порасте довољно да доведе до лучења цервикалне слузи која је као беланце, или да доведе до пораста LH, али да то не буде довољно да покрене овулацију. То се зове „лажни скок” и објашњава зашто неке жене понекад виде плодну цервикалну слуз, а заправо тог месеца уопште немају овулацију. Једини начин да засигурно знате да ли је било овулације или не јесте да пратите базалну температуру.

Постоји још један разлог за нетачан резултат тестова за утврђивање овулације. Наиме, тест може нетачно показати да нема овулације због тога што нагли скок LH може да траје само 8–12 сати, па се може десити да једноставно нисте употребили траку за утврђивање овулације у правом тренутку. Исто тако, скок LH може бити нешто нижи, те га тест неће детектовати у урину.

Ако покушавате да затрудните, препоручујемо да се више ослањате на цервикалну слуз него искључиво на тестове за утврђивање овулације јер је праћење цервикалне слузи поузданији метод за утврђивање плодних дана. Уколико желите да користите и тест за утврђивање овулације, предлажемо да напоредо с њим пратите и базалну температуру и цервикалну слуз како бисте повећали изгледе за затрудњивање.

Треба напоменути и да поједини лекови могу утицати на нетачан резултат тестова за утврђивање овулације, нпр:

а) лекови за повећање плодности, нарочито они који садрже хормоне FSH, LH и HCG,

б) неки антибиотици који садрже тетрациклин,

в) хормонска терапија.

Жене старије од 40 година, којима се ближи менопауза, могу имати повећани ниво LH који заправо не указује на приближавање овулације. Исто тако, уколико сте се недавно породили или ако дојите, тестови вам такође могу дати нетачан резултат.

 

Основне информације у вези са самом методом праћења плодности прочитајте ОВДЕ.

 

Приредила: редакција сајта Православни родитељ

Извор: Ask Kindara

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.