Природно праћење плодности – православни поглед и практична упутства

Природно праћење плодности – православни поглед и практична упутства

Природно праћење тока плодности жене назива се у стручним књигама природно планирање породице (енг. Natural Family Planing NFP).

У српском миљеу се под термином „планирање” у овом контексту често мисли на употребу контрацепције, тј. средстава против зачећа.

Природно планирање породице није исто што и употреба контрацепције.

 

Ова метода (начин) праћења плодности жене има своје три главне сврхе:

 

 1. уколико желите да останете у другом стању и борите се са отежаном плодношћу,

 

 1. уколико желите да одгодите или избегнете трудноћу (када се услед одређених специфичних разлога ви и ваш супруг не осећате спремним да изнесете још једну трудноћу и одговорност одгајања још једног детета), пример такве реалне и не тако ретке ситуације прочитајте ОВДЕ.

 

 1. уколико желите да пратите своје здравље и да уочите узрок који доводи до погоршања здравственог стања и до одређених тегоба (нпр. хормонског дисбаланса и слично).

 

Природно планирање породице је метода која у потпуности уважава жену у свим њеним аспектима – њеног тела, душе и духа. Уважава Божији дар плодности и могућности да рађа који је дат само њој, уважава њено тело, њену потребу за брачном љубављу и, истовремено, уважава њену слободу живљења у Христу.

 

Остале методе, које се помињу с циљем спречавања зачећа на овај или онај начин, не уважавају жену – неке јој угрожавају здравље, неке јој поред угрожавања здравља и насилно мењају природан и здрав ток плодности (хормонска контрацепција). Пилуле за дан после и абортус као метод контрацепције (а заправо метод убијања зачетог детета) деградирају личност жене и могу довести до психичких поремећаја[1] и доживотног кајања.

 

Такође, друштвена промоција употребе кондома као „решења за све проблеме и нежељене последице телесних односа без обавеза” код мушкараца доводи до изопачења става о повезаности сексуалности са љубављу, те је све раширенија појава да мушкарци сексуални однос не схватају озбиљно и лакше проклизавају на терен у коме жену искоришћавају као објекат за своје лично сексуално задовољство јер се сексуалност деградира на чисто физичку ствар.[2]

 

Поред набројаних добробити када је у питању женино здравље, природно планирање породице у духовном смислу уважава и Божији план у вези са сексуалношћу и брачном љубављу.

 

Бог је људима дао сексуалност из двојаког разлога – како би испунили Његову заповест о рађању и као начин на који се учвршћује јединство душе и тела супружника у браку.

 

Природне методе подстичу комуникацију између супружника јер захтевају да муж и жена разговарају, да доносе одлуке, да заједно пронађу најбољи тренутак за зачеће имајући у виду своје специфичне околности, у складу са Божијом промишљу и у складу са одговорним родитељством.

Када двоје почну да планирају заједнички живот, морају заједно да расту и сазревају као пар. Разуме се, на том путу наилазиће на сумње и страхове, од којих су неки условљени околностима попут ових:

 

 • Тек су се венчали: може се десити да је присутан стрес због неизвесности везане за финансије или посао, можда морају привремено бити раздвојени због посла.
 • С годинама, њихова љубав сазрева, околности се мењају; супружници постају родитељи и суочавају се с новим изазовима, а можда морају да се брину и остарелим родитељима.
 • Понекад су посреди и други разлози, као што је нека озбиљна привредна или друштвена ситуација, нпр. рат.
 • Док покушавају да превазиђу овакве ситуације, да би били одговорни родитељи, сви парови у једном тренутку морају да пристану на привремено уздржање, а да се притом не огреше о природан ритам.[3]

 

Понеко ће се можда запитати: „Али, зар и овај начин праћења плодности у сврху одгађања трудноће није грех? Зар то није исто као и свака друга контрацепција, само што је ова природна а код других је у питању употреба вештачких средстава али са истом намером?”

Управо у последњој речи се крије суштина ради се о намери. Уколико пар користи праћење плодности зато што из својих себичних и саможивих побуда не жели децу тада та њихова себична намера и ову методу чини грехом.

Међутим, уколико супружници теже да испуњавају Божију заповест о рађању и истовремено се одговорно односе према подизању своје деце, тада овај начин праћења плодности са циљем да се привремено или трајно одгоди рађање још једног детета за које пар услед озбиљних околности није спреман не може бити грех, јер Бог гледа на намеру. На оно што је у нашем срцу.

Додатно питање може бити и ово: „Због чега се онда тај пар не би у потпуности уздржавао,  уместо што и даље има односе само у неплодним данима?”

Одговор је да није свакоме дата иста мера уздржања и да је апостол Павле на више места упућивао супружнике да је боље да имају односе него да се „упаљују” или да их „Сатана не искушава” услед њиховог прекомерног уздржања за које нису спремни. Телесни односи у браку служе и за избегавање блуда тј. за укроћивање блудних страсти које имају сваки мушкарац и жена.

У литератури се за метод природног планирања породице користи више различитих назива:

 

FAM (Fertility Awareness Method), FABMs (Fertility Awareness Based Methods), NaPro Technology, Creighton FertilityCare System или Крејтонова метода, Billings Ovulation Method или Билингсова метода, Симптотермална метода итд.

 

Суштина свих ових метода је иста – постоје знаци (телесни симптоми) код жене који указују на то када наступа плодни период у оквиру њеног менструалног циклуса.

 

Када жена током менструалног циклуса бележи те телесне симптоме на одговарајући начин, почиње да прати своју плодност и своје репродуктивно здравље и на тај начин може да стекне увид и у своје опште здравље.

 

Читав процес упознавања са овом темом прати задивљеност тиме како је Господ премудро створио цео тај механизам. Не можете се отети лепом осећају који се јави у вама када схватите да заиста знате шта се дешава у вашем телу сваког дана у току месечног циклуса.

 

Разумевање и препознавање начина на који делује репродуктивни систем и знакова плодности заиста може помоћи жени да више поштује дар плодности који је од Бога дат само њој.

 

 

Физички (телесни) знаци који указују на плодност

 

Ова метода првенствено се ослања на телесне знаке који заједнички указују на присуство или одсуство овулације:

 1. базална температура тела
 2. цервикална слуз или вагинални секрет (енг. cervical mucus, cervical discharge, vaginal fluid)
 3. остали пратећи индикатори – попут положај цервикса (грлића материце), присуства лутеинизирајућег хормона (ЛХ) у урину, овулационог абдоминалног бола, предменструалних симптома, итд.

Најважнија су прва два телесна параметра па ћемо о њима детаљније говорити.

 

 

1. БАЗАЛНА ТЕМПЕРАТУРА ТЕЛА

 

Базална температура подразумева најнижу температуру тела и мери се током мировања тј. спавања. Најтачнија вредност базалне температуре мери се топломером (пожељно дигиталним) одмах ујутро након буђења, а пре устајања из кревета или било какве друге активности.

Температура се мери сваког јутра, најчешће у слично време, а топломер се ставља под језик (орални начин мерења). Свакога дана бележи се у посебну табелу, а потребно је забележити температуру на две децимале (ако не успете да пронађете такав топломер, бележите једну децималу).

Данас постоје и апликације за смарт телефоне које олакшавају бележење података јер се обично ослањају на више метода и правила за потврђивање овулације након скока базалне температуре. Ми смо засад тестирале андроид апликацију OvuView, за коју за сада имамо само речи хвале[4],  затим апликацију FEMM и Киндара, које су такође одличне, а циклус можете пратити и онлајн на сајту Taking charge of your fertility. Разликама између апликација позабавићемо се у засебном тексту.

Како се базална температура мења током једног менструалног циклуса:

1) у првој, фоликуларној фази циклуса, температура се креће у тзв. нижим регистрима, најчешће у распону од 36,1 °C до 36,4 °C.

2) након овулације, у лутеалној фази циклуса, температура расте и остаје у вишим регистрима, између 36,4 °C и 37 °C.

Тренутак овулације је онај након ког је базална температура дефинитивно прешла у више регистре и остала повишена најмање три дана.

До тако наглог раста базалне температуре долази услед деловања хормона прогестерона чије се лучење повећава након овулације, чиме почиње друга фаза циклуса.

 

Графикон телесне температуре током једног менстуралног циклуса (уколико нема поремећаја репродуктивног здравља или хормонског дисбаланса, итд.) најчешће изгледа овако:

 

 

Црвеном испрекиданом линијом означен је дан када је дошло до овулације.

Овде можете прочитати детаљније о томе како различити обрасци базалне температуре могу да укажу на недостатак неког хормона, на неовулаторни циклус и сл. (ОВДЕ). Више о мерењу базалне температуре можете прочитати ОВДЕ.

 

2. ПРАЋЕЊЕ ЦЕРВИКАЛНЕ СЛУЗИ

 

Осим мерења базалне температуре тела, прати се и изглед (квалитет и квантитет) цервикалне слузи.

Шта је цервикална слуз и како се она прати?

На почетку сваког циклуса (који започиње првим даном менструалног крварења) на јајницима почињу да расту фоликули од којих ће један на крају дати јајну ћелију.

Ретко се може десити да се издвоје два фоликула, те се на тај начин могу зачети двојајчани близанци. Ово напомињемо јер се жене често питају да ли могу имати две овулације током циклуса. Наиме, у процесу овулације који траје 1224 часа могуће је да буду отпуштене две јајне ћелије, а не само једна. То је тај ређи случај који смо горе поменули, где паралелно расту два фоликула па могу настати двојајчани близанци уколико обе јајне ћелије буду оплођене.

Дакле, није могуће да дође до једне овулације, а затим после 5–6 или 10 дана до још једне потпуно нове у току једног те истог менструалног циклуса.[5]

Када се тзв. водећи фоликул утврди и крене интензивно да расте, јајник почиње да лучи све више хормона естрадиола (естрогена). Његов задатак је да припреми тело за трудноћу уколико дође до оплођења јајне ћелије.

Дејство естрогена најбоље се рефлектује на најосетљивијем органу – материци и на њеном грлићу (цервиксу).

Под дејством естрогена слузница материце буја и удебљава се до неких 8–12 милиметара, а понекад и више. Задатак слузнице материце јесте да створи хранљиву средину која омогућава оплођеној јајној ћелији да преживи.

Нас, међутим, највише интересују промене које се дешавају на грлићу материце. Грлић је веома богат жлезданим ткивом и има мноштво канала који на подстицај естрадиола стварају обилну, плодну слуз.

Цервикална слуз има двоструки задатак:

 1. да пропусти само најспособније сперматозоиде у материцу
 2. да помогне сперматозоидима да преживе, будући да они у одговарајућој цервикалној слузи обично опстају од 1 до 3 дана, а понекад (мада ретко) чак и читавих 5 дана.

Ако је слуз сува, густа и лепљива, сперматозоиди не могу да опстану и умртвљују се након само неколико минута или сати.

Када естрадиол у крви порасте изнад одређене границе, он покреће процес овулације, путем тзв. позитивне повратне спреге – хипофиза почиње да отпушта хормон ЛХ, који доводи то дога да јајна ћелија сазри, а потом да фоликул пукне и ослободи јајну ћелију, након чега је она спремна за оплодњу.

Многе жене због тога покушавају да одреде овулацију и помоћу трачица које се урањају у урин, слично тестовима за трудноћу, и утврђују присуство хормона ЛХ (лутеинизирајућег хормона) у урину (више о тестовима за предвиђање овулације прочитајте ОВДЕ).

У исто време (након отпуштања јајне ћелије, тј. овулације), почиње да се лучи и велика количина прогестерона, који делује на слузницу материце у контексту већ споменутог стварања хранљивих материја које помажу оплођеној јајној ћелији да преживи.

Неколико дана пре овулације, под дејством све већег нивоа естрадиола, цервикална слуз постаје плодна она је тада обилна, растегљива и бистра (због чега се често пореди са свежим беланцетом), што говори да наступају плодни дани.

Када након овулације почне лучење прогестерона, слуз која је до тада била обилна, растегљива и бистра, мења свој састав и постаје густа и непропусна, и од тог тренутка затварају се „врата“ за сперматозоиде у том циклусу. Тада почиње лутеална фаза и неплодни део женског циклуса.

Жена је плодна управо у данима када је цервикална слуз налик на свеже беланце (често се користе термини клизава, прозирна, растегљива, влажна) или је воденаста, а неплодна је свим другим данима изван тог плодног раздобља.

Плодни дани и тренутак овулације индивидуални су и клизни, тј. не морају сваког месеца бити истог дана менструалног циклуса ни код једне те исте жене.

Код жена с дугим размаком између менструација, плодни дани почињу касније него код жена с краћим циклусом.

Као и базална температура, и цервикална слуз се бележи сваког дана (осим у периоду крварења, будући да оно онемогућава да се слуз види на доњем вешу). Да се прецизније изразимо, базална температура се мери сваког дана, а цервикална слуз се прати од престанка крварења па до појаве наредне менструације.

Постављамо овде анимацију која приказује женски циклус и промене које се дешавају.

 

Менструални циклус и природни знак плодности вашег тела – цервикална слуз:

 

 

 

Уколико желите на папиру да пратите базалну температуру и цервикалну слуз, припремили смо за вас табелу за праћење коју можете скинути овде (десни клик па Save link as…)

 

 

 

Препознавање и праћење цервикалне слузи (слике и табеларни описи)

 

Јајна ћелија бива ослобођена (овулира) једном у току једног циклуса и опстаје од 12 до 24 часа. Сперматозоиди начелно могу да преживе до 5 (не неким местима кажу до 6) дана у материци и да за то време буду способни да оплоде јајну ћелију. То значи да је жена потенцијално плодна шест дана пре овулације и један дан након овулације. Међутим, пошто методе праћења плодности помажу да се одреди приближно време овулације, сматра се да се плодни период завршава три дана након последњег дана када жена примети најплоднију врсту слузи (дан врхунца плодности, тј. Peak day). Према методологији праћења плодности, овулација се може десити три дана пре и три дана после пика, тј. врхунца плодности.

Кажемо да сперматозоиди „начелно“ могу да преживе толики број дана због тога што је за њихов опстанак потребна и одговарајућа, плодна цервикална слуз. Зато је важно пратити и саму цервикалну слуз – њен изглед, обилност и присуство.

 

Како се проверава присуство цервикалне слузи

Цервикалну слуз проверавате тако што се обришете тоалет папиром пре и после тоалета и погледате тоалет папир, а можете то урадити и прстом (претходно обавезно добро оперите руке).

Напомена: слуз не мора проћи кроз исте фазе код сваке жене. Ако је то случај код вас, немојте се бринути. Најважније је да у једном делу циклуса, најчешће у средини, уочите било какву промену у цервикалној слузи.

Такође, приметићете да смо дали и ознаке на енглеском – табеле са описима и ознакама саставиле смо у складу са андроид апликацијом за праћење плодности OvuView.

Када су у питању текстура и изглед цервикалне слузи, могуће је да ћете већ самим читањем овог текста научити како да их разликујете. Међутим, за процену количине и степена растегљивости цервикалне слузи биће вам потребно време како бисте стекли осећај.[6]

Главно је да запамтите да ово није никаква „висока математика“.

 

Ради препознавања различитих периода месечног циклуса, цервикална слуз се прати по следећим фазама:

 1. Основни образац неплодности (Basic infertile pattern – BIP) у првом делу циклуса

Након менструалног крварења, негде од 5-6. дана циклуса, почињемо да пратимо изглед цервикалне слузи. У овом периоду постоје две опције:

 

а) цервикалне слузи уопште нема и то се означава као „сув“ дан (dry day) – тада је жена сигурно неплодна

б) код неких жена ретко се дешава овакав типичан „сув“ дан без имало цервикалне слузи, већ постоји за њу типичан образац како та слуз изгледа у том периоду (зато се користи термин базични, тј. основни образац неплодности) – он се огледа у томе што је неплодна слуз густа, лепљива, има је у малој количини, и понекад се за то користи термин „chunky“ тј. грудвичаста. Кључно је да цервикална слуз изгледа исто и непроменљиво из дана у дан. Тада су нивои хормона ниски, грлић је блокиран „чепом“ што доводи до тога да је жена у тим данима сигурно неплодна.

Напомена: жене које имају кратке циклусе (испод 24 дана), врло често након менструалног крварења немају ову фазу неплодности, већ им одмах крећу плодни дани.

 

Неплодна цервикална слуз има следеће одлике: густа је, лепљива, нерастегљива, налик на пасту, а може бити и грудвичаста. (eng. thick, sticky, chunky)

 

осећај (sensation) сувоћа, можда свраб, лепљивост (енг. dry, itchy, sticky)
количина (amount) нимало или мало (енг. none, light)
текстура (texture) густа, грудвичаста, лепљива (енг. thick, chunky, sticky/tacky)
изглед (appearance) мутна, беле боје, жуте боје (енг. cloudy, white, yellow)
растегљивост (stretchiness) никаква или мала (енг. none, low)

 

 

 1. Прва тачка промене цервикалне слузи означава почетак плодне фазе

 

Тачка промене (Point of Change) веома је важан тренутак и представља дан када први пут у току циклуса приметите да слуз почиње да има карактеристике плодне слузи. Изглед цервикалне слузи и осећај под прстима описују се речима кремаста, влажна/воденаста, клизава/лубрикативна итд. (енг. creamy, wet /watery, slippery/ lubricative…)

 

Изглед цервикалне слузи може се мењати и у току једног дана – рецимо, ујутру може бити воденаста, у току дана кремаста (као лосион за тело), а увече лубрикативна, са изгледом свежег беланцета, што представља најплоднију слуз. У том случају, потребно је да забележите најплоднију врсту слузи коју сте приметили у току дана.

 

Истовремено се повећава и количина слузи и њена еластичност.

 

осећај помало влажан, мокар (енг. wet)
количина мало или осредње (енг. light, medium)
текстура кремаста, воденаста, клизава, лубрикативна (енг. creamy, watery, slippery, lubricative)
изглед не много прозирна, беле боје, жуте боје (енг. cloudy, white, yellow)
растегљивост мала до осредња (енг. low, medium)

 

 

Неке од варијанти:

 

А) Кремаста (као лосион за негу тела млечнобеле боје)

 

Б) Воденаста (понекад оставља утисак као да вам је бешика мало попустила)

 1. Максимално присуство плодне цервикалне слузи (peak symptom) – тренутак овулације

 

Ово је тренутак када примећујемо присуство цервикалне слузи у највећој количини (то свака жена треба да одреди сама за себи пратећи цервикалну слуз кроз неколико циклуса).

 

осећај влажно, клизаво, лубрикативно (енг. wet, slippery, lubricative)
количина обилно (енг. heavy)
текстура свеже беланце, лубрикативна, еластична-растегљива (енг. eggwhite, lubricative, elastic – stretchy)
изглед прозирна, бистра (енг. transparent, clear)
растегљивост велика (енг. high)

 

 

На следећој слици је мало мутнија, али ипак изглед свежег беланцета:

 

 1. Опадање плодности кроз 3 дана након максималне количине („peak“ тренутка)

 

Одмах након овулације најчешће почиње да се примећује опадање количине цервикалне слузи, а њен изглед се мења у правцу згушњавања, лепљивости и непрозирности.

 

осећај ништа одређено, евентуално влажно (енг. nothing, wet, not sure)
количина мало или осредње (енг. light, medium)
текстура воденасто, кремасто, лепљиво, гушће, грудвичасто, неклизаво, нерастегљиво (енг. wet, creamy, sticky/tacky, thick, chunky, nonslippery/nonlubricative, nonelastic)
изглед непрозирно/мутно, беле боје, жуте, прозирније (енг. cloudy, white, yellow, transparent)
растегљивост никаква, мала, осредња (енг. none, low, medium)

 

Цервикална слуз након овулације: бела, лепљива, густа (НИЈЕ „клизава“)

 

 1. Неплодни дани након овулације па све до почетка новог менструалног циклуса – ту се поново појављује базични образац неплодности (БИП)

 

Цервикална слуз почиње сада већ препознатљиво да личи на неплодну слуз каква је била у првом делу циклуса или је опет више нема, тј. наступају суви дани.

 

осећај ништа одређено, суво (енг. nothing, dry)
количина мало или нимало (енг. light, none)
текстура лепљивa, густа, грудвичаста, неклизава, нерастегљива (енг. sticky/tacky, thick, chunky, nonslippery/nonlubricative, nonelastic)
изглед мутна, беле боје, жуте боје (енг. cloudy, white, yellow)
растегљивост никава или мала (енг. none, low)

 

 

На сликама – цервикална слуз: бела, лепљива, густа, нерастегљива или се стањује истезањем као кончић (НИЈЕ „клизава“).

 

На левој слици се сматра да слузи у количинском смислу нема уопште јер не може стати између кажипрста и палца како би се проверила да ли је растегљива.

 

 

Друга варијанта је без икаквог присуства слузи („суво“ – енг. dry):

 

Фаза након овулације позната је као лутеална фаза. Најчешће траје између 12 и 16 дана, након чега почиње нови менструални циклус. Током лутеалне фазе расте ниво прогестерона који шаље сигнал јајницима да не ослобађају више јајних ћелија. Мења се и структура слузи те она постаје гушћа, спречавајући тако сперматозоиде да дођу до материце, а грлић се опет затвара како би се материца заштитила од спољних утицаја у случају да је дошло до зачећа.

 

 

ЗАКЉУЧНА РЕЧ

 


Наша полност представља дар од Господа у ком су нераскидивно спојене две ствари: способност да се путем полног односа двоје сједине на најприснији начин и способност да се тако умноже.

 

Брак је предавање себе супружнику. То узајамно предавање себе најбоље сведочи о светињи брака, под условом да се притом поштује живот и чува плодност као дар који је Бог једнако усадио и у мушкарца и у жену.

Либерални феминизам тврди да жена мора имати „право“ да прекине трудноћу из било ког разлога и у било ком тренутку јер се тако жена „оснажује“, добија „моћ и контролу над својим телом“. Она треба да одлучи када жели да затрудни, а не да буде „роб патријархалном друштву“ које је „приморава да рађа“ и тако „упропасти свој живот, планове, каријеру“.

Притом тај исти феминизам потпуно занемарује, па чак и негира најосновније право на живот девојчицама, а и дечацима који би требало да се налазе на најбезбеднијем месту на свету – у мајчиној материци.

Методе природног праћења плодности показују да је познавање сопственог тела оно што истински оснажује жене, даје им контролу над својим телом и притом чува њихово телесно и душевно здравље. Примењујући ове методе, жена упознаје своје тело, учи да одреди плодне дане да би затруднела или избегла трудноћу, уколико се из неког разлога не осећа спремном на још једну, а такође може да открије и неку неправилност у репродуктивном систему и на тај начин, уз сарадњу с лекаром, реши и неки здравствени проблем.

Природно праћење плодности у брачном животу није у супротности са учењем Православне цркве. Да је Господ сматрао да је рађање деце једина сврха телесног односа супружника, Он би учинио да жена зачне при сваком таквом односу и да има деце колико је биолошки могуће (колико има јајних ћелија за време свог репродуктивног периода).

Природно планирање породице је сасвим сигурно Богом благословен метод јер подразумева и уздржање (на неко време у месецу када је жена плодна) те на тај начин отежава развој блудне страсти, за разлику од употребе контрацепције.

Ритам женске плодности нису измислили научници, они су га само открили. Тај механизам, тај ритам дат је жени од Бога и то са одређеним смислом – да супружници могу остварити обе сврхе сексуалности коју им је Бог дао.

 

 

Напомена приређивача:

Овај текст је приредила редакција сајта Православни родитељ. Нисмо медицински стручњаци, нити специјалисти гинекологије и акушерства. Услед те чињенице, у тексту су могуће терминолошке и фактичке грешке јер су подаци сакупљани из више електронских извора. У наставку вам предлажемо списак линкова на којима се можете детаљније упознати са методом природног планирања породице.

 

 

Аутор: редакција сајта Православни родитељ

 


ДОДАТНИ МАТЕРИЈАЛИ

0.Табела за праћење и бележење базалне температуре и цервикалне слузи:

 

 

 

 1. Материјали на хрватском и босанском језику:

ПДФ документ о Билингсовој методи:

http://ppo.hr/ucenje-metode.html

https://klokanica.24sata.hr/amp/zelim-dijete/sve-popularnije-prirodne-metode-kontracepcije-2761

https://klokanica.24sata.hr/zelim-dijete/planiranje-trudnoce/kako-se-mjeri-bazalna-temperatura-2003

http://www.ringeraja.rs/clanak/pracenje-ovulacije—iscedak-iz-vagine-cervikalna-sluz_347.html

http://www.fertilitycare.org

https://www.trudnoca.net/forum/viewtopic.php?t=62405

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.webmatics.john.billingsMentor&hl=hr

http://ppo.hr/images/stories/objasnjenje.jpg

 

 1. Едукативни видео материјали (на енглеском):

Master Class: Cervical Fluid 101 https://youtu.be/8CGrDXwg8gc
Master Class: Basal Body Temperature Charting 101 https://youtu.be/2wzZtGyLs_Y

 

 1. Видео снимци цервикалне слузи, као и слике коришћене у тексту преузети су одавде: http://www.readytogroove.com/the-cycle/appendix-e-visualizing-cervical-fluid-changes/
 2. Андроид апликација за праћење плодности – OvuView https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sleekbit.ovuview&hl=en
 3. Правила у вези с ритмом телесних односа која се могу применити да би се избегла трудноћа (Билингсова метода):

http://billings.life/en/4-simple-rules-to-prevent-pregnancy.html

 1. Детаљније разумевање базичног обрасца неплодности:

http://billings.life/en/how-the-billings-ovulation-method-works9/basic-infertile-pattern.html

 1. Видео анимација менстуралног циклуса и промена цервикалне слузи током циклуса (и обележавање према Билингсовом графикону):
  http://billings.life/en/how-the-billings-ovulation-method-works9/animation-the-menstrual-cycle-and-your-body-s-natural-signal-of-fertility-cervical-mucus.html
 2. Остали чланци на тему женског здравља праћењем плодности као и детаљнији описи и одговори на нека питања:

http://marygynblog.com/5-major-types-of-basal-body-temperature-charts/

http://www.woomb.org/index.php/science-of-fertility/item/124-application-of-the-bom-to-avoid-pregnancy

http://www.woomb.org/index.php/billings-ovulation-method-in-the-peri-menopausal-years

http://www.woomb.org/index.php/lengthening-of-the-pre-ovulatory-phase-of-the-cycle-recognition-of-natural-infertility

https://kindara.zendesk.com/hc/en-us/articles/224932088-Anovulatory-Chart

https://www.kindara.com/blog/using-fam-as-birth-control-during-anovulatory-cycles

https://www.kindara.com/blog/which-is-more-accurate-ovulation-tests-or-tracking-your-basal-temperatures-and-cervical-fluid

https://www.kindara.com/blog/ask-kindara-can-i-have-eggwhite-cervical-fluid-but-not-ovulate-can-i-ovulate-without-an-lh-surge-can-my-lh-surge-be-low-and-undetected-by-opk

http://blog.naturalcycles.com/anovulatory-cycles/
https://www.babycenter.com/101_what-cervical-mucus-looks-like-through-your-cycle_10351429.bc

https://www.babycenter.com/ovulation-symptoms
https://www.babycenter.com/ovulation-chart
https://www.babycenter.com/404_can-you-feel-when-youre-ovulating_10403873.bc
https://www.babycenter.com/404_can-i-ovulate-more-than-once-a-cycle_1403727.bc
https://www.babycenter.com/404_how-do-i-check-my-cervix-for-signs-of-ovulation_1336330.bc

https://www.naprotechnology.com/pms.htm

https://www.creightonmodel.com/background.htm
http://www.woomb.org/

 


ФУСНОТЕ:

[1] Пост-абортивни стресни синдром као психички поремећај: https://www.psychologytoday.com/blog/somatic-psychology/201010/post-abortion-stress-syndrome-pass-does-it-exist
Истраживање које показује да се већини жена које су учиниле абортус живот није побољшао:
http://dailycaller.com/2017/12/21/study-majority-of-women-who-aborted-their-baby-say-their-lives-didnt-get-better/

[2] Peggy Noonan ,„The Sexual-Harassment Racket Is Over“:

„Контрацепција изопачује мушкарце као што то чини и абортус. Када сексуални однос престане да буде нешто озбиљно, када престане да има потенцијал да промени живот, да дâ живот, он ће за мушкарце постати само још један прохтев, жеља иста као и многе друге. Када буду почели тако да размишљају, онда ће и сексуалне преступе да доживљавају као нешто што није много озбиљно, што носи много мање емоција, што није много важно. Биће у стању да их рационализују. То је само ситна крађа, кутијица жвакаће гуме на каси коју сам узео. С временом ће то постати исправно не само за мушкарце већ и за жене.“

https://www.wsj.com/articles/the-sexual-harassment-racket-is-over-1511470096

 

[3] http://www.woombinternational.org/index.php/science-of-fertility/item/124-application-of-the-bom-to-avoid-pregnancy

[4] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sleekbit.ovuview&hl=en

 

[5] Детаљније о овој теми на следећем линку: https://www.babycenter.com/404_can-i-ovulate-more-than-once-a-cycle_1403727.bc
[6] Крејтонова метода нуди овакав графикон за процену растегљивости чак и у центиметрима:

https://www.creightonmodel.com/images/Figure-4-2.gif

2 коментара

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.