Они који вам предлажу да абортирате не говоре вам ове чињенице – погледајте и процените саме

Они који вам предлажу да абортирате не говоре вам ове чињенице – погледајте и процените саме

На веб-сајту о родитељству „Mommyish” недавно је објављен чланак под називом „Десет разлога да се одлучите за абортус – илустрован сликама неодољивих мачака” (линк ОВДЕ). Поред тога што је написала непојмљиво безобзиран и окрутан текст, ауторка је пропустила да женама пружи праве чињенице. На почетку она каже:

„Ја волим мачке и радије бих гледала њих него било шта што се појави на екрану када у претраживачу укуцате реч абортус.”

Хм, заиста. Ја ћу прва признати да је много лакше гледати слике слатких мачака него фотографије правих абортуса (линк ОВДЕ). Или снимак (линк ОВДЕ) онога што се заиста дешава приликом абортуса.

Међутим, шта женама даје прецизније информације? Стварност? Или потпуно неповезана тема?

Како може бити оснажујуће охрабривати жене да избегавају истину?

Будући да је „Mommyish” познат као веб-сајт о родитељству, ауторка покушава да објасни откуда ту чланак о абортусу (тј. о начину на који се можете отарасити своје деце):

 

’Mommyish’ је веб-сајт о родитељству. Ми подржавамо све родитеље, укључујући и… оне који не желе да постану родитељи.”

 

Добро, значи подржавате људе који не желе да буду родитељи тако што их подстичете да убију децу о којој не желе да се старају?

Човече. Мени то звучи као застрашујући метод „родитељства”.

Осим тога, зарад потпуне отворености, морам вам рећи да се на списку налази само девет разлога, иако је речено да их има десет и иако ауторка тврди да би могла да смисли „још стотинак и више” разлога.

„Овај списак нипошто није коначан и вероватно бих без проблема могла да смислим још стотинак и више разлога због којих неко треба да уради абортус.”

Приметићете да је рекла да су то разлози „због којих неко треба” да уради абортус. Толико о „избору”.

Хајде да погледамо тих десет… овај, девет разлога.

1) Рађање бебе угрозило би вам живот.

Ово се износи као да је реч о чињеници: „Требало би да абортирате јер ће вам беба сигурно угрозити живот.” Ауторка не даје никакве чињенице којима би поткрепила ову веома нетачну тврдњу. Наравно, порођај и трудноћа могу, у појединим случајевима, угрозити живот жене. Али трудницу треба охрабрити да пронађе лекара који је специјализован за високоризичне трудноће. Требало би информисати жене да је медицина напредовала и да је у већини случајева могуће да у ризичним ситуацијама преживе и мајка и беба. А свакако и неизоставно треба рећи женама да абортус такође може да им угрози живот, као и телесно, ментално и емотивно здравље (линк   ).

2) Контрацепција није деловала.

Неделотворна контрацепција није разлог да убијете дете које је зачето чином у ком је жена својевољно учествовала. Ако је неко довољно зрео да ступи у односе, требало би да буде и довољно зрео да преузме одговорност за природне последице својих поступака. А и те како је добро познато да сексуални однос може довести до зачећа детета.

3) Не желите дете због каријере.

Дакле, решење за успешну каријеру је убиство вашег детета? Игром случаја, познајем много успешних жена које нису прегазиле мртва тела своје деце да би постале успешне. Толико о томе ко заиста жели да држи жене у мрачном средњем веку. Да ли заиста желимо да објавимо женама да морају убити своју децу како би имале каријеру какву желе? Како може бити оснажујуће обзнанити да је за успех у животу неопходно пролити крв деце?

4) Осећате да сте премлади.

Да, неке девојке су премладе да би гајиле децу (мада бисте се изненадили када бисте сазнали колико младих мама то одлично ради). Али усвајање – или млада мама која даје све од себе да подигне дете – много су боља решења од убиства. Девојке могу добити помоћ, подршку и неопходна средства од локалног центра за трудноћу (линк ОВДЕ). Многе девојке се одлучују на отворено усвајање. Данашњи систем дозвољава женама и да саме одаберу породицу за своје дете. На веб-сајту организације „Embrace Grace” можете наћи приче многих девојака, при чему су неке одабрале да гаје своју децу, док су се друге одлучиле за усвајање.

5) Осећате да сте престари.

Постоји много „неидеалних” околности у којима можете затруднети. Али те околности – укључујући и поодмакле године за трудноћу – не оправдавају убиство невиног детета. Деца би радије да имају старију мајку него мајку која ће их убити. А, као што смо горе рекли, данас има доста лекара који су веома стручни и умеју да воде високоризичну трудноћу. Да не помињемо да је данас све уобичајеније да се деца рађају у петој деценији.

6) Веома се бринете због пренасељености планете.

Да ли би због пренасељености било оправдано убити комшију? Насумичног купца у продавници? Или вас? Наравно да није. Пренасељеност не оправдава убиство ниједног људског бића – укључујући и она нерођена.

7) Забринути сте због бебиног здравља.

Нажалост, дешава се да се код нерођене бебе утврди неки недостатак или хендикеп. Међутим, родитеље деце која су болесна или хендикепирана треба усмерити да потраже тачне информације о датом стању – не треба их одмах наговарати да што пре абортирају, што лекари тако често раде. Родитељи морају да схвате да многи лекари дају најгоре прогнозе, као и да понекад долазе до погрешних пренаталних дијагноза. Неки лекари дају чак и нетачне информације како би скинули одговорност са себе. А много је и оних који наговарају жену да одмах абортира, пре него што она уопште и стекне потпуну слику о стању детета. Осим тога, родитеље треба посаветовати да прочитају искуства родитеља (линк ОВДЕ) којима се родило дете с неким недостатком. Ове прелепе приче (линк ОВДЕ) подсећају нас да је сваки живот вредан и да сваки живот треба спасти.

8) Не желите везу са особом с којом сте затруднели.

Клинтон Вилкокс је написао одличан текст (линк ОВДЕ) којим побија овај чланак на веб-сајту „Mommyish”, у ком каже следеће:

„Госпођа Вотер [ауторка] каже да ако жена затрудни приликом везе за једну ноћ, сасвим је оправдано да уради абортус. Помиње силовање и инцест, што су уистину тешке ситуације, међутим, ако је нечији отац криминалац, не значи да је његово дете због тога мање вредно од друге деце. Тешка ситуација једноставно није оправдање за убиство. А што се тиче трудноће у случају везе за једну ноћ, могу само да кажем: дајте, молим вас. Госпођа Вотер очигледно верује да жене не треба да буду одговорне за своје поступке, што ме наводи да се запитам која страна заправо нема поверења у жене?”

Заиста. Успут, морам рећи да би они који се противе абортусу требало да се боре и за то да се силоватељима одузму родитељска права, као и за то да се женама које су жртве силовања и инцеста пруже одговарајућа помоћ и подршка. Међутим, ниједно дете не заслужује да умре због злодела свог оца. Многе жене које су претрпеле силовање називају абортус „другим силовањем” које им нипошто није помогло да им буде боље, већ пре додатно погоршало трагичну ситуацију у којој су се нашле (линк ОВДЕ).

9) Не желите дете (без обзира на разлог).

Ни у једној другој ситуацији себичност није оправдање за убиство. Не би требало да буде ни у овој. И, као што Вилкокс каже: „Кад жена затрудни, она већ има дете”.

 

 

Аутор: Кристи Бартон Браун

Превод за pravoslavniroditelj.org: М.Стајић

Извор: 10 reasons to have an abortion?

 

Уколико сте трудни и у дилеми сте да ли да задржите бебу, нудимо Вам могућност да поразговарате са психологом – било уживо у саветовалишту у Београду, било преко Скајпа.

Не устручавајте се да затражите психолошки разговор – нико Вас неће притискати, осуђивати нити убеђивати.

Једноставно ћете добити прилику да Вас неко пажљиво и без осуђивања саслуша, као и прилику да поделите са неким своја осећања и размишљања у овако осетљивој ситуацији у којој сте се нашли.

За детаљније информације посетите сајт Православно-психолошког саветовалишта „Има наде“:

Imanade.org

Не брините за новац – уколико нисте  у могућности да платите, разговор ће за Вас бити бесплатан.

Саветовалиште „Има наде“ нуди могућност бесплатног разговора само и искључиво особама које су трудне и премишљају се да ли да задрже бебу, тако да је то потребно навести у писму преко контакт странице на ОВОМ ЛИНКУ .

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.