Пет чињеница које вам нико не говори о хормонској контрацепцији

Пет чињеница које вам нико не говори о хормонској контрацепцији

Аутор текста Сири М. Кала је едукатор за методу праћења плодности (Fertility Awareness Method)

 

Многе жене које срећем на клиници пате или су у неком периоду живота патиле од нежељених дејстава хормонских контрацептива, а да притом често нису ни знале да симптоми које осећају могу бити повезани с контрацептивима које користе. Исто тако, схватила сам да од здравствених радника добијамо веома мало или нимало информација о томе како хормонски контрацептиви заиста делују на наше тело и какве последице могу имати.

Стога ћу у овом тексту говорити о пет мање познатих чињеница о дејству хормонске контрацепције на тело.

 

Чињеница бр. 1: Хормони у хормонским контрацептивима нису исти као

хормони у нашем телу

Два најважнија полна хормона у женском телу јесу естрогени и прогестерон, и оба луче наши јајници. Супстанце у хормонским контрацептивима јесу етинилестрадиол и различите врсте прогестина – а од хормона које производи наше тело разликују се и по хемијској структури и по функцији. Хормонски контрацептиви делују тако што заустављају лучење естрогена и прогестерона у јајницима и замењују та два основна хормона другим супстанцама, које су нашем телу стране. Тиме је нашем телу ускраћено повољно дејство до ког долази деловањем природних полних хормона.

 

Чињеница бр. 2: Хормонски контрацептиви утичу на више од 150 телесних функција

Естроген и прогестерон учествују у много телесних функција, а не само у онима повезаним с репродуктивним системом. Неке од њих су регулација расположења, регулација шећера у крви, производња енергије и функција имуног система. Када хормонским контрацептивима променимо репродуктивну функцију тела, истовремено утичемо и на све друге системе у телу који су под дејством естрогена и прогестерона. Због тога хормонска контрацепција може да изазове мноштво нежељених дејстава укључујући и: депресијухроничну гљивичну инфекцијунедостатак нутријенатарак грлића материцерак дојке па чак и смањење клиториса.

 

Чињеница бр. 3: Крварење које се јави док жена узима пилулу није права менструација

У већини случајева, хормонски контрацептиви делују тако што смањују активност јајника и инхибирају овулацију. До праве менструације долази само после овулације, што значи да крварење код жена које користе већину контрацептива није права менструација већ нешто што се зове крварење као последица смањене концентрације естрогена (енг. withdrawal bleeding). До тог крварења долази када опадне ниво синтетичких хормона (до чега долази након 21. дана, када жена потроши пилуле предвиђене за тај циклус и престане да уноси синтетичке хормоне) и тело покуша да започне нови менструални циклус. То значи да је уобичајена тврдња да „хормонска контрацепција регулише менструални циклус” заправо обична заблуда. Тачније би било рећи да хормонски контрацептиви заустављају менструални циклус.

 

Чињеница бр. 4: Хормонски контрацептиви не лече поремећаје менструалних циклуса

Поремећаји менструалног циклуса, као што су одливи, менструални грчеви, нередовни циклуси, ендометриоза или синдром полицистичних јајника, обично су знак да нешто није у реду с неком другом функцијом нашег тела. На менструални циклус и репродуктивну функцију утичу друге функције нашег тела, као што су имунолошка функција, функција црева, функција јетре, ниво стреса итд. Поремећај менструалног циклуса може бити рани знак упозорења на проблем негде другде у телу.

Ако користимо хормонске контрацептиве да бисмо ублажили одређене симптоме, проблеми који су изазвали те симптоме често остану нерешени, а може се десити да се и погоршају до тренутка када покушамо да их лечимо. То значи да ако не лечимо основни узрок, оног тренутка када престанемо да користимо хормонске контрацептиве поново ће нам се јавиће исти проблеми, понекад чак и још израженији него пре.

 

Чињеница бр. 5: Постоје природне и делотворне алтернативе хормонским контрацептивима

Добра вест је то што постоје опције за одлагање рађања и репродуктивно здравље које не укључују синтетичке хормоне. Уз симпто-термалну методу праћења плодности (о њој, као и о сличним методама праћења плодности опширно смо писали ОВДЕ) можемо да научимо да тумачимо знаке плодности које нам тело даје. Уколико се методе праћења плодности науче уз обученог едукатора, ови знаци се могу користити за одлагање рађања уз успешност од 99,6%.* Када научимо да тумачимо знаке које нам тело даје, добијамо увид у стање нашег хормонског система, што се успешно може користити за праћење репродуктивног здравља.

Уколико патите од поремећаја менструалног циклуса, метода праћења плодности може вам помоћи да утврдите узрок тих поремећаја, од којих се многи могу решити правилном исхраном, преласком на здрав стил живота, умереним телесним вежбањем и сл.
На крају желим да напоменем да у неким ситуацијама хормонска контрацепција може да буде неопходна и најприкладнија терапија – о томе морате разговарати са својим гинекологом или ендокринологом. У сваком случају, изузетно је важно да будете упознати са истинитим и научно потврђеним чињеницама о жељеним и нежељеним последицама употребе хормонске контрацепције.

 

*Напомена редакције Православног родитеља:

Наш мотив за преношење овог текста јесте искључиво потреба да укажемо на штетне последице хормонске контрацепције.

Као што смо већ писали ОВДЕ и ОВДЕ, Православна црква сматра да одбијање рађања деце из себичних побуда обезвређује брак и постаје несумњив грех. Међутим, супружници исто тако имају и одговорност пред Богом да пуновредно и квалитетно подижу децу.

Имајући то у виду, напомињемо да нипошто не заговарамо примену методе праћења плодности као начин за избегавање трудноће у свакој ситуацији и за свакога. У овој области супружници треба да доносе одлуке уз узајамну сагласност и уз савет духовника, који узима у обзир конкретне услове живота брачног пара (нпр. скорашњу тешку трудноћу/тежак порођај, рођење близанаца, рођење детета с посебним потребама, губитак стана…). Наравно, православни супружници могу и да се уздржавају од односа извесно време, али дешава се да жена веома лако затрудни и поред уздржања за време постова и сл. те је неопходно прибећи активнијим мерама.

 

 

Извор: 5 things you probably want to know about hormonal contraception

Текст превела и приредила редакција сајта Православни родитељ 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.