Пирот: инспирација за православне младе хришћане

Пирот: инспирација за православне младе хришћане

Иако је ово застарела „вест“, постављамо је на сајт као инспирацију коју можемо предложити нашој православној деци-тинејџерима као начин за друштвену промоцију хришћанске истине да је душа претежнија од тела и од одела – као и да новац не мора обавезно да се употреби у сврху материјализма и „5 минута лажног сјаја“
Редакција сајта Православни Родитељ

Одрекли су се скупе гардеробе за прославу матуре и новац током школске године уплаћивали у гимназијски фонд за помоћ оболелој деци у Пироту. Матуранти су прикупили преко 300 хиљада динара.

Матуранти пиротске Гимназије  су уместо да потроше новац на матурске тоалете, одлучили да сваког месеца од почетка школске године уплаћују новац у школски фонд.

pirot-matura

На матуру су кренули симболично  и креативно  – у мајицама са сликом лептир машне, на којима је писао слоган њихове акције : „Твојих пет минута сјаја, нечији цео живот“.

pirot-slogan

Одрекли су се скупе гардеробе за прославу и новац током школске године уплаћивали у гимназијски фонд за помоћ оболелој деци. Прикупили су преко 300 хиљада динара, а новац су донирали Предрагу Потићу и Чеди Тошићу оболелим од церебралне парализе и једногодишњем Матији Лазаревићу, који је већ имао седам операција.

„Ово је веома значајно за нас као родитеље, који се мучимо већ годину дана и све паре које смо имали, ми смо потрошили за његово лечење“, каже Моника Лазаревић, Матијина мајка.

Љиљана Ђукић, Чедина мајка захвалила је свим матурантима и свим добрим људима који су помогли Чедин опоравак.

Матуранти су кажу желели да учине нешто, по чему ће их запамтити, али и да оставе аманет генерацијама које долазе после њих.

„Та нека воља и жеља да се заиста нешто промени и да се почне од оваквих ствари гурала нас је даље“, каже Маша Игић, матурант Гимназије.

„Тај новац што бих дао за нека скупоцена одела, која бих ко зна кад после обукао, могу да дам некоме коме је стварно потребно, јер онда ми постајемо духовно испуњени, а не материјално и то је најважније“, каже матурант Брана Костић.

Ивана Костадиновић, разредни старешина IV-3 каже да јој се чини да су од првог разреда, кад су закорачили у ову школу, знали шта хоће и како хоће да заврше своје школовање.

Након хуманог геста, поносно су прошли главном пиротском улицом. Положили су матуру, али су уједно и одржали важну животну лекцију.

 

Извор: РТС

 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.