Подршка браку и породици – сарадња свештеника и психолога у Крагујевцу

Подршка браку и породици – сарадња свештеника и психолога у Крагујевцу

Добили смо ову дивну и охрабрујућу вест – да је свештеник Немања Младеновић  из Крагујевца покренуо пројекат „Једном за цео живот“.

У питању је пројекат подршке младим брачним паровима који спроводи овај свештеник у сарадњи са психологом.

Свака част пастиру наше Цркве за овакав труд и ангажман, који је толико важан и потребан нашим породицама а посебно онима које се тек формирају.

За добар и успешан брак који води спасењу потребно је да особе имају снажно опредељење за живот у Христу али и да стрпљиво и са промишљањем осветљавају на којим пољима треба да раде на себи како би од појединца који је одрастао у специфичној породици постао заиста православни супружник који се спасава кроз брак и породицу.

Нека би дао Господ да се ова племенита пастирска идеја прошири у нашој Цркви.

 

Редакција сајта Православни Родитељ

 

 

Свештеник и психолог за бољи брак

 

 

У Крагујевцу је стартовао пројекат


Свештеници Шумадијске епархије и психолози Центра за социјални рад у Крагујевцу од недавно су се заједничким снагама, размењујући своја знања, ухватили у коштац са једним од највећих проблема у Србији.

Они раме уз раме покушавају да спасу брак, децу и да олакшају прве,најтурбулентније године везе. Шумадијска епархија и Центар за социјални рад, односно Саветовалиште за брак и породицу, покренули су заједнички пројекат под називом „Једном за цео живот“.

Млади парови који планирају да се венчају у цркви и код свештеника оду да закажу венчање од пре два месеца могу добити и психолошки упитник. Ако им у том моменту буде значајнији брак пред њима него мени на свадби, ако попуне овај упитник и саслушају свештеника и психолога, тада ће будућа комуникација са свекрвом или то што је пар заборавио да разговара како ће калкулисати новцима бити лакше решив проблем.

 

Свештеник који је хтео више


Несвакидашњи тим свештеник – психолог почео је да ради заједно захваљујући свештенику Немањи Младеновићу из храма Светог Саве на Аеродрому.

Он је од себе захтевао више, и знања и рада, и чврсто решио да стекне бар део образовања које имају психолози, брачни и породични терапеути.

Помоћ је затражио од Центра за социјални рад. Они су умели да препознају добру вољу и помоћ.


– По благослову нашег епископа Јована и у сарадњи са Канцеларијом за цркве ја сам покренуо пројекат „Једном за цео живот“.

У нашој светој цркви пре закључења брака постоји вид предбрачног испита приликом којег су свештеници обавезни да скупљају оређене податке о младенцима. Ту се испитују основне ствари о вери, знање молитви…То је у форми обрасца, какав постоји од 1929. године.

Ми смо овим пројектом покушали да предбрачни испит, као форму увода у брак, преомислимо и да том испиту дамо мало целовитију и дубљу димензију.

Кроз овај пројекат ми покушавамо да афирмишемо и побољшамо квалитет тих првих година брака које су најтурбулентније,каже свештеник са деценијским брачним стажом.


Та целовитија и дубља димензија значи да ће млади од свештеника добити информације и бити упућени на могућност предбрачног саветовања, да попуне својеврсни упитник какве дају психолози.

Упитник се састоји од 11 категорија, а свака има по 10 питања. На основу овог упитника психолог процењује колико се пар слаже у којој области.

Тако будући супружници могу да сазнају где су њихове снаге, а шта је поље изазова – области у вези око којих још морају да разговарају, упознају се, договарају.

Новине крагујевачке, од 30.10.2014.

Извор: ФБ страница Богородичин Венац

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.