Породична Македонија устаје у одбрану породице

Породична Македонија устаје у одбрану породице

Почетком марта 2019. године, у хотелу „Континентал” у Скопљу, успешно је одржан скуп под називом „Иницијатива удружења за заједничко деловање”, који је организовало удружење грађана „Традиционално семејство” (Традиционална породица).

Грађани из великог броја различитих удружења широм Македоније, окупљени око заједничког циља, удружили су снаге у заједничку и свеопшту „Борбу за породицу”. Председници појединих удружења обратили су се скупу говорећи о својим циљевима, а поред тога било је речи и о заједничком приоритету.

 

Сви су без изузетка изразили подршку заједничком циљу – очувању породице и брака као заједнице између мушкарца и жене.

 

На састанку су прочитана и писма подршке сродних организација из Бугарске и Србије, укључујући и писмо подршке које је упутило удружење „Православни родитељ”. Такође, говорило се и о очувању моралних и духовних вредности породице, о васпитању и образовању деце, при чему је изнет чврст став да су окупљена удружења изричито против увођења сексуалног образовања и неутрално родног васпитања у наставни план и програм основних школа.

 

мр Валентина Дрмова, удружење Традиционално семејство

 

„Налазимо се у времену када се интензивно ради на промени постојећих закона, међу којима је и Закон о заштити и спречавању дискриминације, с чијом се променом отварају врата за редефинисање институције брака и нарушавање моралних и духовних вредности породице”, наведено је у саопштењу са скупа.

Окупљена удружења су поручила да су „спремна и сложна да заједно радимо на заштити наших вредности, међу којима су традиционални брак и породица од пресудног значаја. Због тога са састанка излазимо са закључком да се потписано писмо пошаље свим посланицима у парламенту. Пошто је демократски да се сучељавају идеје и мишљења за општи напредак и просперитет у свим сферама, легитимно је и наше удруживање због интереса свих грађана.”

 

„Ово питање је надпартијско, надверско и надетничко! Морамо сачувати брак у постојећем законском оквиру и дефиницији.”

 

„Јер је брак исти и код Македонаца, Албанаца, Рома, Влаха, Срба, Бугара, Бошњака и свих народа на земљи. Брак је и код хришћана и код муслимана. У браку су и чланови СДСМ, ВМРО, ДУИ, БЕСА и чланови свих политичких партија у земљи”, поручено је на скупу.

У саопштењу се додаје да се међу присутнима налазе припадници свих наведених група грађана.

 

Напомена:

У Македонији су недавно (11. марта 2019.) усвојене измене Закона о заштити и спречавању од дискриминација. Између осталог, измењен је и члан 14, који говори о позитивној дискриминацији. Наиме, у ставу 6 овог члана, раније је стајало да брак могу да склопе особе искључиво супротног пола, односно један мушкарац и једна жена. Овај став је изменом закона сасвим ИЗБРИСАН и тиме су отворена врата за истополне бракове и измену Закона о породици (Закон за семејство) где се дефинише институција брака.

Поред тога, скупштина је 14. марта 2019. године усвојила и измене Закона о прекиду трудноће, којима је граница за прекид трудноће подигнута на 22. гестацијску недељу.

 

Извор: tradicionalnosemejstvo.mk

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.