Праћење плодности – одговори на честа питања и недоумице

Праћење плодности – одговори на честа питања и недоумице

Методе праћења знакова плодности и даље су недовољно познате код нас, док се у западним земљама, а нарочито у САД-у, увелико користе јер су предности заиста бројне. Постоје онлајн курсеви и обуке уживо са едукаторима, на којима жене науче како да препознају и протумаче основне знакове које им тело даје и тако стекну знање које ће им користити читавог живота: од пубертета, преко брачног живота и репродуктивног периода, па до предменопаузе и менопаузе.

Ми ћемо на нашем сајту покушати да помогнемо објашњењима и саветима кроз текстове које објављујемо, а на овој страници објављиваћемо питања девојака и жена које већ користе метод праћења плодности и сусрећу се с недоумицама. Уколико и ви имате питање, можете нам га послати путем коментара испод овог текста или путем контакт-форме на нашем веб-сајту.

Православни родитељ

 

***

 

Можете ли мало подробније да ми објасните како се прати цервикална слуз?

Одговор: Да бисте пратили промене цервикалне слузи, потребно је да урадите следећа четири корака. Испрва вам ово може деловати напорно, али искуства жена говоре да се веома брзо навикнете на овај додатни корак приликом одласка у тоалет. Ако због посла или обавеза не можете да проверите слуз при сваком одласку у тоалет, онда то урадите најмање три пута: ујутру, око поднева и увече.

1) Пре и после коришћења тоалета, обришите се пресавијеним тоалет папиром превлачећи га од напред ка позади. Обратите пажњу на осећај који имате док се бришете. Да ли је клизаво или суво? Да ли вам папир таре кожу или га и не осећате?

2) Погледајте тоалет папир. Видите ли нешто на њему? Папир упија мокраћу, а цервикална слуз се задржава на површини. Додирните папир врхом прста. Има ли слузи? Протрљајте врх кажипрста и палца. Какав је осећај? Да ли је слуз лепљива као онај густи лепак за папир који смо користили у школи? Да ли је кремаста као хидрантна крема за руке или лосион за тело? Да ли је растегљива и клизава као свеже беланце?

3) Оперите руке. Готови сте.

4) На графикону забележите шта сте приметили (или то унесите у апликацију на телефону). Убрзо након што почнете да пратите слуз, приметићете да се врста и количина слузи мењају током месечног циклуса и прате одређени образац.

 

Колико дана након што ми почне циклус могу да очекујем скок базалне температуре?

Одговор: Број дана између почетка циклуса (првог дана менструације) и овулације назива се фоликуларна фаза. Дужина ове фазе разликује се код сваке жене. Дужина лутеалне фазе (период након овулације) обично је иста из циклуса у циклус, али дужина фоликуларне фазе може да варира, нпр. овулација вам може каснити због стреса, путовања, напорног вежбања, па је самим тим и фоликуларна фаза дужа. Да бисте утврдили да ли вам се приближава овулација, потребно је да пратите промене цервикалне слузи, а можете да проверавате и положај грлића материце.

 

Чини ми се да на дан овулације и наредног дана имам слуз која је воденаста и као беланце, а потом слуз постаје кремаста и полако прелази у лепљиву до краја циклуса, с тим што имам пар сувих дана пре менструације. Знам када ми је овулација на основу пораста температуре, али ме цервикална слуз збуњује. Зар она не треба да постане сува одмах после овулације?

Одговор: Ваш опис слузи савршено је нормалан. Неке жене имају суве дане (суву слуз) одмах након овулације, док друге имају цервикалну слуз током читавог циклуса (немају тзв. суве дане). Пробајте да код себе уочите следећи образац: суво -> влажно -> суво. Ако вам након овулације цервикална слуз постаје све сувља (нпр. од тога да је као беланце или воденаста, па прелази у кремастау, а затим лепљиву), онда је то добар знак да је до овулације дошло, иако нисте сасвим престали да лучите слуз. Такође, ако вам после овулације базална температура остане у вишим регистрима, то је знак да је тог месеца дошло до овулације.

 

Чини ми се да сам прочитала да се слуз може лучити пре менструације. Да ли је то тачно? Синоћ сам имала цервикалну слуз, али нисам стигла да приметим текстуру, знам само да се брзо осушила. Апликација ми каже да ми менструација касни два дана. Не бих хтела да прерано радим тест за трудноћу, нарочито ако је ово знак да ћу заправо добити циклус.

Одговор: Нормално је да непосредно пре менструације имате мало цервикалне слузи, а неке жене чак имају и дан-два воденасте слузи, која се иначе сматра веома плодном, и јавља се у време овулације. Међутим, појава воденасте слузи дан-два пре менструације заправо указује на долазак менструације (под условом да сте овулацију већ потврдили и да вам не касни тог месеца). Воденаста слуз пред менструацију заправо потиче из материце, а не из слузних канала у грлићу, и најављује одлубљивање (љуштење) ендометријума.

Но, исто тако је нормално да се слуз лучи и у раној трудноћи – све се то разликује од једне жене до друге. Наравно, ако желите да будете сигурни, урадите тест, мада је можда још рано за то – немам увид у ваш графикон па вам не могу рећи постоји ли шанса да сте трудни и да ли је прошло довољно дана од овулације да вам тест покаже тачан резултат.

 

Понекад ми се чини да у једном дану имам неколико врста слузи. На пример, сада ми делује као да је час воденаста, час лепљива. Како да то унесем у графикон?

Одговор: Увек треба да забележите цервикалну слуз која делује најплодније од свих које сте тог дана приметили.

 

Ако сам добро разумела, када температура порасте, значи да је овулација већ готова. Јуче ми је БТ била 36,4 °С. Имала сам средњу количину кремасте слузи. Према графикону, то би требало да ми буде дан с највише слузи, међутим, нисам приметила да је слуз воденаста или као беланце. Претходна два месеца сам то примећивала. Јутрос ми је БТ скочила на 36,7 °С, па претпостављам да сам јуче овулирала. Помислила сам да можда овог месеца нисам много плодна јер није било плодне слузи (беланце, воденаста). Међутим, по подне сам видела доста слузи као беланце, али према БТ, овулација је била јуче. Да ли то значи да сам и даље плодна или је и после овулације могуће лучити плодну слуз?

Одговор: Код неких жена цервикална слуз постане сува непосредно пре пораста температуре, међутим, та два знака плодности не поклопе се баш увек. Дешава се и да жена има плодну слуз и након скока БТ. Да не бисте пропустили прилику, наставите са односима сваког дана када видите да вам је слуз као беланце или када је воденаста (и воденаста слуз се сматра веома плодном!) како бисте повећали изгледе за трудноћу. Ако је БТ већ порасла, овулација се највероватније већ десила (мада морате сачекати још 2 или 3 дана да потврдите да је БТ остала у вишим регистрима), тако да су шансе за трудноћу знатно мање (најбоље је имати однос дан или два пре овулације), али ипак постоје.

 

Приметила сам да немам много слузи која је као беланце, али неколико дана имам воденасту цервикалну слуз. Чула сам да је слуз као беланце најплоднија, а да је воденаста мало мање плодна. Да ли ми то представља проблем да затрудним?

Одговор: Воденаста цервикална слуз такође се сматра веома плодном (слуз као беланце сматра се изузетно плодном), тако да то не би требало да вам прави проблем. Могуће је затруднети и с воденастом цервикалном слузи, па чак и с кремастом слузи. Кретање сперматозоида отежава једино веома густа слуз.

 

Да ли на основу базалне температуре могу рано да откријем трудноћу?

Одговор: Можете бити прилично сигурни да сте затруднели уколико вам температура остане висока три дана након најдуже лутеалне фазе коју сте до сада забележили. На пример, ако вам лутеална фаза обично траје 12 дана, а најдужа је трајала 13 дана, и уколико у тренутном циклусу приметите да се она продужила на 16. дан, веома су велики изгледи да сте затруднели. Уколико вам је БТ повишена 18 дана након овулације, то је сасвим сигуран знак трудноће.

Ако поред уобичајеног двофазног обрасца БТ приметите трећи ниво температуре, то такође може указати на трудноћу. Трећи ниво високе БТ приписује се повећаном лучењу прогестерона у трудноћи. Међутим, многе жене које затрудне најчешће не примете овакав трофазни образац, а чак и ако га уоче, најчешће се дешава да он није толико изражен као образац БТ у другој фази циклуса.

 

БТ ми је опала у лутеалној фази, али само један дан. Да ли то значи да ми је овај циклус пропао и да нема изгледа за трудноћу?

Одговор: Не, осим ако БТ не остане ниско. Неке жене имају мали пад БТ, чак и испод хоризонталне линије, услед секундарног скока естрогена (што може да буде пропраћено и лучењем слузи). Ако вам се БТ наредног дана врати у више регистре, немате разлога за бригу. Уколико остане ниска, потребно је проверити ниво прогестерона у лутеалној фази.

 

Колико дуго треба да пратим циклус пре него што се обратим лекару са сумњом да је у питању стерилитет?

Одговор: Ако имате нередовне циклусе, немојте само да пратите БТ већ истовремено идите и код лекара да видите шта је узрок нередовности (то може бити гојазност, анорексија, синдром полицистичних јајника, дијабетес, инсулинска резистенција, проблем са штитном жлездом, итд.).

Ако имате циклус уобичајене дужине (24–36 дана) и решите да почнете да га пратите, довољно је да сачекате око три месеца да бисте утврдили постоји ли проблем (да ли овулирате или не, колико дана вам траје лутеална фаза…) и да потом потражите помоћ. На пример, ако вам циклус траје 28 дана, али утврдите да овулирате 18. дана и то се понови 2–3 месеца заредом, обратите се лекару да проверите хормонски статус. Ако то није случај, сами процените на основу својих година и тога колико брзо желите да затрудните.

Жена која покушава да затрудни свакако би требало да за почетак оде на редован преглед код гинеколога (преглед, Папа тест, колпоскопија, ултразвук), као и да провери хормоне из крви и уради микробиолошке брисеве. Исто тако, партнер треба да уради спермограм како би се потврдило не само да ли има довољан број сперматозоида, већ и да ли има довољно прогресивно покретљивих сперматозоида.

 

Да ли је могуће затруднети ако су циклуси нередовни?

Одговор: Ако вам је циклус нередован, али и поред тога имате овулацију, онда и до трудноће може да дође. Ако уопште не овулирате, онда не можете ни затруднети. Почните да пратите БТ и цервикалну слуз како бисте утврдили да ли и када овулирате, а самим тим и можете ли да затрудните. Други начин да утврдите да ли овулирате јесте да пратите сазревање фоликула ултразвуком (фоликулометрија), за шта се морате обратити лекару.

Ако имате нередовне циклусе, свакако се треба обратити лекару и урадити неопходне прегледе да би се утврдио узрок нередовности циклуса јер, уколико је нпр. реч о дијабетесу или инсулинској резистенцији, то вам може представљати проблем да одржите трудноћу ако до ње дође.

 

Како да пратим БТ ако сам на путу због посла или на одмору?

Одговор: Уколико путујете и притом мењате и временску зону, може се десити да тог дана забележите нижу или вишу БТ. Ако приметите одступање, можете га занемарити ако знате да је до њега дошло због путовања. Међутим, ако радите као стујардеса или вам посао захтева да веома често мењате временску зону, вероватно нећете добијати поуздане вредности БТ. У том случају, можете се ослонити на праћење цервикалне слузи и других знакова плодности.

 

До сада нисам имала проблема да потврдим овулацију (увек је око 12-14 дана), али прошлог месеца сам пре овулације имала два-три једнодневна скока БТ, да би она потом пала и после пар дана опет скочила. Потврдила сам овулацију тек 16. дана тог месеца. То се све дешавало пре одласка на одмор. Да ли је могуће да је стрес био узрок одложене овулације, иако нисам приметила да сам под стресом, тј. нисам се нервирала?

Одговор: Да, највероватније је да се одложена овулација у овом случају може приписати стресу. Иако узрок стреса није био непријатан догађај (нпр. свађа, проблем на послу или у породици и слично), ваш организам је био под већим притиском него иначе и послао је сигнал јајницима да не покрећу овулацију. Као што сте рекли, до овулације је дошло с неколико дана закашњења, дакле након што је стрес прошао и ваш организам се вратио у нормално стање.

 

***

Шаљите нам питања и недоумице у вези с праћењем знакова плодности и пишите нам своја искуства!

 

Православни родитељ

 

2 коментара

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.