Православни епископи о хомосексуалности и браку

Православни епископи о хомосексуалности и браку

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ ЕПИСКОПА У ВЕЗИ СА СЕКСУАЛНОШЋУ И БРАКОМ

20.септембра, 2013.године

Током последњег дана годишњег заседања, Сабор Канонских Православних Епископа Северне и Централне Америке објавили су званично Саопштење – непроменљиви став Православне Цркве у вези са браком и сексуалношћу, које читамо у наставку:

 

Православним верницима,

1. Ми, Сабор Канонских Православних Епископа Северне и Централне Америке, који представљамо милионе Православних хришћана у САД, Канади и Централној Америци, изражавамо своју дубоку забринутост у вези са недавним потезима од стране наших Влада и одређеним друштвеним тенденцијама у погледу статуса брачне заједнице у нашим државама, пре свега у погледу истополних заједница.

 

2. Учење Православне Цркве у вези са браком и полношћу, чврсто засновано на Светом Писму, двехиљадугодишњем Црквеном Предању, као и на Канонском праву, стоји на становишту да Свету Тајну Брака чини заједница мушкарца и жене , као и да аутентичан брак одражава свештену заједницу која постоји измеђуХриста и Његове невесте – Цркве.

 

3. Према особама са хомосексуалном оријентацијом треба брижно поступати са саосећањем и љубављу коју је читавом човечанству подарио наш Господ Исус Христос. Такође, Црква је духовна болница, у којој смо сви позвани да пронађемо исцељење наше пале људске природе, кроз Исуса Христа, Који је узео на себе људску природу како би је обновио. Сви се ми боримо са различитим страстима, и једино унутар Цркве можемо пронаћи начина да превазиђемо те страсти уз помоћ Благодати Божије. Поводити се за било каквом сексуалном привлачношћу изван Свете Тајне Брака, било да је та привлачност хетеросексуална или хомосексуална, отуђује нас од Бога.

 

4. Саветујемо свештенству и вернима Православне Цркве да сведоче непроменљиво Христово учење тежећи ка чистоти и светости у сопственим животима, упућујући своје породице и заједницу на Јеванђељске заповести, као и да полажу своје поверење на Господа који је „надвладао свет.“ (Јн, 16.33)

 

5. Коначно, охрабрујемо наше вернике да поразговарају са својим парохијским свештеником или духовником у погледу било којег питања или недоумице у вези са овим Саопштењем и њеним практичним последицама на наш свакодневни живот. 

 

Извор: Православие.ру

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.