Kids on tree

Kids on tree

Православни свештеник и доктор медицине – о вакцинама

Читајући текстове на нашем порталу „Православни родитељ”, приметили сте да повремено искачемо од ставова који су последњих година постали устаљени међу православним верницима у Србији. Једна од тих контраверзних тема је и питање вакцинације.

Наш циљ је да се, уз Божију помоћ и наше ангажовање, сазна истина и правилан православан став по одређеним темама битним за родитељство, а не промоција и осигуравање одобравања од стране наше читалачке публике.

Врло добро примећујемо да се православним хришћанима у Србији годинама уназад покушава манипулисати зарад сопствене промоције или за промоцију неких штетних идеја.

То се ради по следећем принципу: придобиј их за себе по некој теми за коју постоји апсолутно слагање међу православнима (на пример: „нико не жели да нам држава отима децу због наших православних уверења”), а онда им полако и постепено убацуј све нове и нове теме, сваки пут ослањајући се на једну око које постоји потпуни и правилан консензус.

Те тако, уколико хоћемо да придобијемо православне породице да буду антивакциналисти по сваку цену (без критичког размишљања нити упознавања са начинима деловања вакцина нити истраживања валидних православних извора), стално ћемо наглашавати да је одбијање вакцинације заправо вид одбране наше деце од државе-отимача.

Наравно, тешко је одупрети се оваквој психолошкој манипулацији јер је родитељски страх да не наудимо својој деци и да нам их неко не одузме велики. А нисмо сви имунолози по струци па да можемо сами да проценимо.

Међутим, један од начина да задржимо трезевен поглед на ствари, да нас не изманипулишу ни „ови” ни „они” јесте да тражимо истину – да истражујемо шта говоре релевантни православни извори.

У овом случају, руски свештеници који су истовремено и доктори медицине говоре о вакцинацији и позивају се на православног светитеља Луку Војно-Јасенецког који је био професор медицине и хирург и који је лично вакцинисао људе против богиња.

Ако мислите да смо ми искључиви поборници вакцинације свим икада смишљеним вакцинама по сваку цену само зато што нисмо антивакциналисти по сваку цену – размислите да ли сте већ и сами постали жртва психолошке манипулације.

 

Редакција сајта Православни родитељ

 

Протојереј, доктор медицинских наука, професор Сергеј Вогулкин о вакцинацији:

 

Ако Господ сматра да је за наше душевно и духовно стање корисно да будемо болесни, онда ћемо се разболети, без обзира на вакцине.

А ризиковати и одбити вакцину из принципа, ипак не треба тако радити. Ми смо сви у рукама Божијим и слава Богу што се живот не може предвидети.

Свети Лука Војно-Јасенецки је вакцинисао људе против богиња и као хирург, није сматрао за грех улазак у тело ради његовог исцелења или спречавања тежег обољења.

Чини ми се да Православна Црква и сваки свештенослужитељ засебно, у случају да није педијатар, имонуолог или инфектолог, не треба да се меша у чисто лекарска питања.

Вакцине спадају у њих.

Никада нисам сматрао да ја треба да дајем или да не дајем благослов парохијанима за вакцине, то је питање њиховог избора.

У вези са вакцинисањем деце ја сам увек говорио:

„Ви можете да не вакцинишете децу од полиомијелитиса, то је ваше право, али како ћете затим да гледате у очи свом детету – инвалиду?

А од заушака дечаку који касније неће моћи да има децу?

Од рубеола девојчици која ће вам затим касније родити болесног унука?”

 

Да, дете треба да буде здраво пред вакцинацију, вакцина треба да буде максимално чиста, педијатар треба да буде искусан и пажљив. А родитељи треба да буду добри хришћани.

Ето тада вакцина неће нанети штету, већ спасити.

 

Превод: Православни Родитељ

Извор: нсад.ру

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.