Родитељи у Перуу спречили увођење ЛГБТ агенде у државне школе

Родитељи у Перуу спречили увођење ЛГБТ агенде у државне школе

Почетком септембра 2017. године, удружење родитеља у Перуу однело је изузетно важну победу против државе и тиме спречило индоктринацију деце наметањем родне идеологије у школама.

Прво грађанско веће Вишег суда у Лими стало је на страну удружења „Родитељи у акцији” (Padres en Acción) и поништило део „Националног наставног програма основног образовања” у ком Министарство просвете подстиче наставнике да деци представе „род” као психолошку конструкцију.

Суд је поништио део наставног плана у ком стоји: „Иако је оно што сматрамо женским или мушким засновано на биолошкој разлици међу половима, реч је заправо о појмовима које свакодневно конструишемо у међусобним интеракцијама.”

Суд је утврдио да то није у складу са Општим законом о образовању, који прописује да се образовна политика мора развијати „кроз сарадњу државе и друштва” и да „друштво има право и обавезу да доприноси квалитету и једнакости у образовању.”

У пресуди суд захтева од Министарства просвете да створи „специфичан, демократски, саветодавни, транспарентни и ефикасни механизам” који омогућава да родитељи и друштво уопште „на различите начине учествују у стварању јавне образовне политике.”

„Понављамо захтев Министарству просвете да одмах заустави произвољну идеолошку индоктринацију деце”, изјавило је удружење и позвало министарство да отпочне „дијалог с цивилним друштвом како би се дефинисао приступ питању сексуалности заснован на стварности, науци, врлинама и култури живота и породице која је део културног идентитета већине Перуанаца.”

Пресуди је претходио вербални сукоб између Министарства просвете и заговорника породичних вредности 2016. године који је прерастао у протесте испред зграде министарства и довео до повлачења образовног плана за 2017. годину који је укључивао спорне тврдње о родној идеологији.

Аутор: Метју Калинан Хофман

Превод за pravoslavniroditelj.org: М. Стајић

Извор: Parents block LGBT agenda in Peru public schools

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.