Русија: забрана хомосексуалне пропаганде и вређања верника

Русија: забрана хомосексуалне пропаганде и вређања верника

Посланици руске Думе усвојили су  закон који забрањује промовисање „хомосексуалне пропаганде“ малолетницима, као и закон који строго санкционише вређање верских осећања.

За закон у првом читању је гласало 436 од 450 посланика у доњем дому руског парламента.

Закон забрањује Русима, странцима, као и медијским организацијама да „пропагирају нетрадиционалне сексуалне односе“ малолетницима, а предвиђа и казне за изједњачавање хомосексуалних са хетеросексуалним односима.

Уколико појединци користе медије или интернет за такву „пропаганду“ биће кажњени новчаном казном до 3.000 долара, док ће организације морати да плате до 30.000 долара и да буду затворене до три месеца.

Странци ће за кршење овог закона плаћати казне у износу до 3.000 долара и могу да буду у притвору до 15 дана или да буду депортовани.

Након коначног усвајања у доњем дому, после другог и трећег читања која се очекују касније данас, закон треба да усвоји и горњи дом парламента и да га потпише председник Владимир Путин.

Закон о забрани вређања верника, за који је гласало 308 посланика, донет је пошто је панк-група „Пуси рајот“ прошле године извела перформанс против Путина у главној московској катедрали.

У складу са овим законом, за „јавно деловање којим се изражава непоштовање друштва, а у циљу вређања верских осећања“, прописују се затворске казне до годину дана и новчане до 9.200 долара.

За исто деловање у црквама и на другим верским местима, затворска казна биће у трајању до три године, а новчана до 15.000 долара, а за кршење овог закона прописиваће се и присилан рад и друштвено корисна служба.

Две чланице групе „Пуси рајот“ издржавају двогодишње затворске казне пошто су осуђене прошлог августа за хулиганизам мотивисан расном мржњом.

Извор: ИН4С портал

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.