Саопштење патријарха Иринеја поводом геј параде

Саопштење патријарха Иринеја поводом геј параде

Да ли ви својим „парадама“пропагирате само своја „права“ или можда покушавате да наметнете свој стил живљења другима, нарочито неисквареној деци и неискусној омладини, због чега су, са пуним правом – забринути њихови родитељи и васпитачи?

 

Ових дана се поново насилно намеће беспризорна геј-парада Београду и Србији. Организатори оваквог парадирања и њихови ментори из Европе, не желе да извуку поуку из свега онога што су проузроковале претходне параде: отпор огромне већине грађана, без обзира на њихово верско, политичко, идеолошко опредељење; немир и изазивање агресивности, буђење рушилаштва и деструктивности код неких слојева друштва – нарочито млађих, приморавање власти да ангажује скоро сав полицијски апарат земље ради безбедности ове минорне групе.

Да ли због суштински апсурдног парадирања, држава треба да у овој немаштини троши милионе за обезбеђење шачице својих суграђана и њихових гостију за „параду“ од неколико стотина метара у центру Београда? Министарство унутрашњих послова мора да доведе из свих крајева Србије на хиљаде полицајаца, да им обезбеди боравак у граду Београду, дневнице, оброке, уз реалне могућности њихових повреда па и животне угрожености.

Имајући у виду све опасности које ова парада може да изазове на обе стране, као и озбиљно угрожавање опште безбедности у граду, слободни смо да се са очинском бригом, у име Цркве – вековног чувара људског достојанства и здравих моралних начела, као и у име њених верујућих, који чине преко 80% укупног становништва Републике Србије, обратимо самим организаторима и парадерима предвиђене геј параде са неколико питања:

 

  1. Зар се заштита својих приватних права сме и може остваривати понижавањем и гажењем моралних осећања огромне већине Човечанства?
  2. Зар се презрењем Закона Божјег и моралног поретка уграђеног у људску природу, остварује људско достојанство?
  3. Ако је геј сексуално опредељење оправдано, и треба га пропагирати. на основу чега то исто не важи за педофилију (масовно раширену у западном свету), за инцест, за скотолоштво и друге начине задовољења извитопереног сексуалног нагона? По чему је њихово право мање право од такозваног права ваше сексуалне (дез)оријентисаности?
  4. Зар сте толико заслепљени својом похотом и егоизмом да вам не смета стављање у своју функцију конкретно читавог државног anapaтa Србије и прављења неоснованих материјалних трошкова; изазивање код своје браће и суграђана толиког немира и бунта, често пута са катастрофалним последицама на обе стране?
  5. Да ли ви својим „парадама“пропагирате само своја „права“ или можда покушавате да наметнете свој стил живљења другима, нарочито неисквареној деци и неискусној омладини, због чега су, са пуним правом – забринути њихови родитељи и васпитачи?
  6. Само ваше настојање да своје параде називате „параде поноса“, не сведочи ли несигурност ваше савести у исправност вашег опредељења и начина живљења?

 

Било како било, једно је сигурно: имате право да парадирате, али само о свом трошку и трошку својих налогодаваца, ма како се они звали, како за параду тако и за обезбеђење, но не о трошку Србије: бомбардоване, разорене, морално и економски осакаћене, осиромашене, поплављене, на стуб срама приковане… Уз све то, ни ми ни ви, нити било ко од људи, не смемо заборавити: све нам је слободно, али нам није све на корист и добро, нити на стицање истинског људског достојанства.

Људска права и живот се не мере само људском правдом, него и оном Божјом, вечном и богочовечном!

 

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
о Празнику рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине
лета Господњег 2014.

Извор: СПЦ.рс

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.