Село за православни породични живот

Село за православни породични живот

Честа тема међу православним породицама је размишљање о одласку из града и пресељењу у неку мању средину, село као здравију опцију за одрастање и православно васпитавање деце. Постоје и идеје о оснивању православних села, ранијих година је било неколико таквих покушаја.

Због тога преносимо ову вест о селу Ковачево у подножју Голије, где су млади људи чврсто одлучили да остану у селу и да заснивају своје породице, а такође чине хвале вредне напоре да село учине привлачним и за друге.

Можда баш овакав пример и ово село буде подстицај неким православним породицама да се преселе , јер не морају заснивати село потпуно од нуле, већ могу доћи негде где је много тога већ омогућено и спроведено.

Православни Родитељ

 

На Голији све више свадби

 

Подголијска села ће оживети судећи према поступку момака из села Ковачево код Новог Пазара, који су тек ушли у ране двадесете. У селу их је тринаест од којих су се десеторица оженила за мање од годину дана. Село је постало богатије и за шест нових мештана.

Током многобројних окупљања на почетку прошле године тринаесторица младића из села Ковачево договорили су се да је време за женидбу и да из села не иду. Десеторица су се оженила за мање од годину дана, а како кажу, надају се да ће и преостала тројица ускоро стати на „луди камен“.

Протојереј Радослав Јанковић скоро све их је окупимо на једном месту. Звук са звоника цркве на брду изнад села се разлегао Ковачевском долином и недуго затим су почели да пристижу младе и младожење.

„Старији парови“ су повели и децу, а међу њима и супруга Марка Петровића који је започео низ венчавања.

„Дружили смо се и вероватно су они видели колико је нама лепо у браку. И остали су решили. За сада имамо једно дете, ћеркицу стару годину дана, а ако Бог да, планирамо још деце“, каже Маркова супруга Светлана.

Ивица Ристовић је девојку довео кући пре само петнаестак дана. Девети је у низу младожења.  Он каже да су се сви они током многобројних окупљања на почетку прошле године, договарали да је време за женидбу и да се из села не иде.

„Из Ковачева не идем! Овде сам рођен и овде остајем. Село је изузетно лепо, сви се познајемо, дружимо и хвала Богу, сад смо се сви поженили. Добро, нисмо баш сви, остала су још тројица, али и од њих очекујемо да што пре то учине“, додаје Ивица након приче о договору.

Свештеника Радослава Јанковића у овој 2013. години очекује још пет венчања. Током последња два месеца је обавио три крштења из нових бракова. У шали каже да ће бити још „пуно посла“.

„Ово је велика радост за њихове родитеље и цело ово село. За све  оји су чули и сазнали. Хвала Богу, посебна је радост за нас свештенике“, каже он.

Један од разлога за задовољство старијих мештана је и чињеница да су млади сложни у свим пословима који поспешују услове живота. Обновили су цркву и асфалтирали пут до ње. Размишљају о адаптацији сеоске школе, довршавању објекта који се налази поред цркве, а служиће као сала и кухиња и поправки путева.

Старији мештани, попут Милана Марковића, сматрају да ће се омладина вратити уз боље путеве.

У селу је  остало још тројица неожењених двадесетогодишњака који кажу да ће до јесени и они стати на „луди камен“.

 

Извор: РТС

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.