Свети Никола и Деда Мраз

Свети Никола и Деда Мраз

Помаже Бог,

Пре пар недеља сам кренула да водим ћерку  (4.5 године) у  вртић и ту се дешавају две сцене:

Сцена прва

Идемо ћерка и ја аутобусом ка вртићу и увек видимо билборд са Деда Мразом који рекламира кока колу.

Каже она: Мама , види Деда Мраз.

Ја: јесте, сећаш се шта сам ти причала о њему прошле године? Њега су чике које продају једно ружно пиће Кока колу измислиле да би продавале то пиће од кога се разболи јетра (и ту настане кратак разговор о томе шта је јетра и зашто наш деда ипак понекад пије кока колу иако то није здраво… )

И сваки пут кад идемо тим путем она каже : ено га онај Деда мраз што рекламира ружни сок кока колу.

Сцена 2

Долазим по ћерку из вртића где су певали песму о деда мразу и док се враћамо

Она каже: Мама, у вртићу смо певали о Деда мразу, али то није онај Деда мраз што рекламира кока колу, зашто би васпитачице певале о Деда мразу ако он рекламира то ружно пиће?

Ја: Васпитачице су смислиле за децу једну лепшу причу о Деда Мразу, да је то један добар декица који живи на Северном полу и који ноћу доноси деци која су била добра поклоне.

Она:Као свети Никола , и он исто ноћу дође па донесе поклоне и парице сиромашнима“

Ја: па , да… (и таман сам почела да размишљам да ли да јој објасним да су у ствари од светог Николе направили Деда мраза или би то унело потпуну збрку па је боље да их држим као потпуно две независне теме, јер је ипак још мала па да не компликујем… кад ћеркица наставља гласно да размишља:

Она: … само што Деда Мраз не постоји, он је само лепа прича за децу, а свети Никола је чика који је много волео и слушао нашег Бога и он је стварно постојао. И има прича о Деда мразу за велике чике и тете – то је онај на билборду што продаје кока колу.

Ја: баш тако, Деда мраз је као Мала Сирена -то је само нека прича за децу , а свети Никола стварно постоји.

Дакле, све је сама разумела и склопила коцкице од делова прича које сам јој причала и прошле и ове године.

Зато сам и одлучила да не повезујем св.Николу и Деда Мраза, јер они и немају ништа заједничко осим у главама секуларних потрошачких маркетиншких стручњака.

Прошлих година смо деци причали о светом Николи (наш светосавац Жељко Перовић је издао предивну сликовницу за децу о св. Николи – издавачка кућа „Знамење“) и у кући правили представу о догађају како је св. Никола помагао сиромашном оцу са три ћерке  остављајући им тајно новац кроз прозор преко ноћи… Муж и ћеркица су били сиромашни отац и ћерка који спавају, а ја и син смо заједно били свети Никола који се у мраку приближавају кући и убацују кесицу са новцем кроз „прозор“ направљен од јастука, па се онда бррррзо удаљавају да нас не виде. Онда се они буде и виде новац и захваљују Богу што им је кроз непознатог добротвора помогао да се извуку из тешке невоље која их је задесила, итд… Било је занимљиво за целу породицу и пуно је било од помоћи да деци објаснимо ко је Свети Никола а ко Деда мраз.

Свако добро и срећан празник светог Николаја мирликијског, чудотворца.

 

Извор: Писмо са Листе Православних Родитеља

 

 

Текстови са кључним речима:

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.